TOP 505 kompanija
Energetika

Ni jeftina nafta nije zaustavila upornu dominaciju energetskih kompanija

Među vodećih 10 kompanija na domaćem tržištu, čak je pet iz sektora koji godinama ‘drma’ ljestvicama uspješno…
Darko Bičak
29. rujan 2020. u 22:00
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Kao i svake godine do sada od kad analiziramo ljestvicu 505 najuspješnijih tvrtki po prihodu u Hrvatskoj, i u 2019. su na vrhu kompanije iz sektora energetike. Od Top 10 najvećih, čak pet je iz ove branše. Ni u samom sektorskom poretku ne mijenja se puno, mada su tvrtke koje se bave naftom ostvarile nešto lošije rezultate zbog globalnog pada cijena sirove nafte.

I ove godine ukupnu ljestvicu svih 505 promatranih tvrtki, a samim tim i ljestvicu energetičara, predvodi Ina s 21,6 milijardi kuna prihoda. U odnosu na godinu prije, bilježe blagi pad od 1,4%. Iz same Ine su nam komentirali da su lani ostvarili očekivane i zadovoljavajuće rezultate.

“Unatoč smanjenju cijena ugljikovodika već u tom razdoblju, prihodi su ostali stabilni, kao i proizvodnja sirove nafte, dovršen je veliki remont Rafinerije nafte Rijeka vrijedan 800 milijuna kuna te je donesena konačna odluka o ulaganju u projekt obrade teških ostataka, što predstavlja najveću investiciju kompanije u novijoj povijesti, vrijednu približno 4 milijarde kuna. Također, povećana je prodaja na ključnim tržištima Hrvatske i BiH, čime je dodatno učvršćena Inina vodeća pozicija”, kažu nam.

Krizne mjere

Dodaju da su u 2020. godinu ušli sa značajnim investicijskim i poslovnim planovima, međutim ekonomska kriza uzrokovana padom potražnje te padom cijena nafte i plina izrazito se negativno odrazila na poslovanje Ine.

“Kako bismo očuvali likvidnost i stabilnost poslovanja, uveli smo operativne i financijske mjere koje podrazumijevaju racionalizaciju poslovanja te postavljanje prioriteta kada su investicijski projekti u pitanju. Kompanija je ostala posvećena strateškim projektima koji su nužni za poslovanje u budućnosti, dok smo ostale aktivnosti privremeno odgodili. Bez obzira na promjene unutar kompanije, važno je napomenuti kako je tijekom cijelog razdoblja opskrba tržišta bila osigurana, a sigurnost naših radnika i kupaca zagarantirana. Da kriza može donijeti i nešto pozitivno pokazali su kolege iz Ina maziva koji su iskoristili priliku da prošire svoj asortiman proizvoda kompletnom linijom proizvoda za dezinfekciju pod zajedničkim brendom Ina Cosmetx. Oporavak naftne i plinske industrije koja je teško pogođena pandemijskom krizom neće biti tako brz i lak, međutim strateški planiramo naše aktivnosti temeljem onoga što smo naučili u proteklom periodu te smo uvjereni da će Ina izaći iz krize snažnija i prilagođenija novim trendovima. Nastavit ćemo raditi i na tome da ojačamo poziciju tržišnog lidera na našim ključnim tržištima u Hrvatskoj i BiH, ali i na novima”, kažu iz Ine kojoj je na čelu predsjednik Uprave Sandor Fasimon.

Kao što Ina godinama vodi na listama najvećih tvrtki po prihodu, tako ju u stopu slijedi i Hrvatska elektroprivreda, čiji prihod je lani iznosio 10,52 milijarde kuna, 11,75% više nego u godini prije. U 2019. godini povećali smo udjel na hrvatskom tržištu električne energije na više od 91 posto. Ostvarili su, kažu nam u HEP-u koji je imao konsolidiranu dobit od 1,4 milijarde kuna i porast realizacije investicija za 43 posto, na 3,4 milijarde kuna. Standard&Poor’s je u studenome 2019. povećao samostalnu ocjenu kreditnog rejtinga HEP-a na razinu bb+ i potvrdio dugoročni kreditni rejting uz stabilne izglede. Analitičari agencije istaknuli su da je HEP restrukturirao poslovanje na način koji osigurava dugoročnu učinkovitost i fleksibilnu strukturu troškova te da očekuje da će nastaviti ostvarivati dobre poslovne rezultate.

“Pozitivne trendove nastavili smo i u ovoj godini. Zadržali smo udjel na tržištu, a prema podacima za prvih šest mjeseci, HEP grupa je ostvarila dobit nakon oporezivanja od 960 milijuna kuna, 100 milijuna više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Pozitivan rezultat ostvaren je unatoč padu potrošnje električne energije, te nepovoljnim hidrološkim okolnostima koje su rezultirale manjom proizvodnjom hidroelektrana od planirane. U trenutku izbijanja krize uzrokovane pandemijom, bez oklijevanja smo nastavili s realizacijom plana investicija i ulaganjima u kojima je snažno zastupljena domaća komponenta tako da ćemo 2020. završiti s do sada najvećim iznosom realiziranih investicija, većim od 4 milijarde kuna. U rad smo pustili SE Vis, a u izgradnji imamo još šest sunčanih elektrana. U rad smo pustili 200. punionicu za e-vozila, privodimo kraju izgradnju prve naše vjetroelektrane, VE Korlat, vrijedne pola milijarde kuna, pokrenuli smo najveći projekt HEP-a u samostalnoj Hrvatskoj, dogradnju Hidroenergetskog sustava Senj, vrijednosti 3,4 milijarde, a nastavljamo izgradnju novog, 900 milijuna kuna vrijednog bloka u Elektrani-toplani Zagreb i ciklus revitalizacija hidroelektrana vrijednosti 3,6 milijardi kuna. Napravit ćemo iskorak na tržištu plina gdje namjeravamo ući u segment tržišne ponude kućanstvima”, rekao nam je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Uspjeh, pa neočekivani šok

Zadnjih godina posebno impresivan rast imalo je Prvo plinarsko društvo koje je lani, čak i uz pad prihoda od 13,2%, zauzelo 3. mjestu u ukupnom poretku. Iz tvrtke koja je 2019. imala realizaciju od 7,09 milijardi kuna, kažu da im je prošla godina u određenoj mjeri probudila gospodarski optimizam.

“Jačanje potrošnje i pozitivan trend u investicijskom okruženju bili su važan pokazatelj političke i gospodarske stabilnosti. Uspješno su sanirane prve posljedice problema u brodogradnji, a Fortenova i Petrokemija su u dobroj mjeri stabilizirale svoje poslovanje”, kažu iz PPD-a, odnosno krovne tvrtke Enna. Dodaju da im je u energetskom i logističkom sektoru prošla godina donijela globalne izazove poput krize na tržištu nafte i plina. Međutim, ističu da mogu prilično zadovoljno gledati na ostvarene rezultate unatoč poslovanju u iznimno volatilnom okruženju.

“PPD i Enna uspješno su odgovorili na sve izazove i nastavili provedbu svoje strategije diversifikacije. Godina 2020. je svakako atipična, a u Hrvatskoj ju je, osim pandemije ,obilježio i potres u Zagrebu. Covid-19 najupečatljivija je silnica koja će obilježiti ovu poslovnu godinu na globalnoj razini. Ovakvu globalnu krizu poslovni svijet nije mogao predvidjeti i upravo je ona pokazala koliko je važna elastičnost i sposobnost brze prilagodbe poslovnih sustava neočekivanim okolnostima. Ne možemo reći da smo značajnije mijenjali naše ciljeve i/ili planove za ovu ili iduću godinu. Kao sustav kontinuirano radimo na svojoj fleksibilnosti i učinkovitosti, što nam omogućava vrlo brzo prepoznavanje promjene trendova, a iznad svega mogućnost brze prilagodbe.Pandemija je donijela potpuno nove okolnosti koje smo vrlo brzo prihvatili i prilično uspješno na njih odgovorili. U ovom trenutku vrlo je teško dati bilo kakve druge preciznije procjene”, kažu nam u PPD-u.

5,6 milijardi

kuna prihoda ili 2,2% više nego godinu prije, dokazuju da je i na hrvatskom energetskom tržištu Petrol ozbiljan igrač

Crodux derivati dva, u vlasništvu bivšeg generala Ivana Čermaka, su također energetska tvrtka koja godinama zauzima sam vrh ovakvih ljestvica. Prošle godine su s 5,72 milijarde kuna držali visoku 6. poziciju na ukupnoj ljestvici po prihodu te 4. poziciju među energetskim tvrtkama.

Do njih je slovenski Petrol čijih 5,6 milijardi kuna prihoda ili 2,2% više nego godinu prije, pokazuje da i su na hrvatskom energetsko tržištu i oni ozbiljni igrač. Iza njih po službenim poslovni rezultatima dolaze tri tvrtke ih grupe HEP-a, HEP Proizvodnja s 4,245 milijarde kuna prihoda, ili 5,9% više nego u 2018., HEP Operator distribucijskog područja (ODS) s 3,75 milijardi prihoda ili 6,2% manje te HEP Elektra s 2,94 milijarde kuna prihoda u 2019., a što je 8,9% više od ostvarenog u godini prije. Listu 10 najvećih tvrtki ovog sektora zatvaraju Tifon s 1,5 milijardi kuna prihoda te Lukoil s 1,35 milijardi kuna.

Iz Tifona, kojem je na čelu Siniša Komnenović, naglašavaju da im je 2019.bila uspješna te je, unatoč činjenici da se prodajna mreža nije širila sve do prosinca, ostvaren rast u profitabilnosti i volumenu goriva.

Širenje ponude

“Veliki fokus bio je na podizanju kvalitete cjelokupne usluge na prodajnim mjestima te razvoju segmenta negoriva – gastro ponuda i roba široke potrošnje. U 2020. velik smo iskorak napravili po pitanju našeg glavnog proizvoda, EVO goriva te tako od srpnja postali najveća mreža benzinskih postaja koja kupcima nudi isključivo goriva s aditivima. Uz kontinuirani razvoj proizvoda i usluga u narednom će razdoblju veliki fokus i dalje biti na širenju naše maloprodajne mreže. Situacija s pandemijom koronavirusa utjecala je u velikoj mjeri na planirane projekte i rezultate, no s obzirom na sve poduzete akcije oko smanjenja OPEX-a i intenzivnog razvijanja dijela poslovanja koji se odnosi na segment negoriva, vjerujemo da će ovogodišnji rezultati ipak biti na razini prošle godine. To je trenutna projekcija, a završni rezultat ovisit će o razvoju situacije s koronavirusom kroz jesen i zimu”, kažu u Tifonu.

New Report

Close