Svijet novca
Svijet novca

Nagrađujemo najuspješnije investicijske fondove

Drugu godinu izlaženja magazin za osobne financije Svijet novca obilježit će uvođenjem posebnog priznanja.

Tomislav Pili
23. veljača 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Drugu godinu izlaženja magazin Poslovnog dnevnika za osobne financije Svijet novca obilježit će dodjelom nagrade najuspješnijim otvorenim investicijskim fondovima na domaćem tržištu.

Motiv za uvođenje takve nagrade jest isticanje pozitivnih primjera s tržišta investicijskih fondova te populariziranje takvog oblika ulaganja među građanima.

Građanima u drugom planu

Iako ulaganje u investicijske fondove našim građanima nije potpuno nepoznato s obzirom da udjele u njima posjeduje oko 200.000 građana, po veličini uloženog iznosa ta je vrsta investiranja i dalje u drugom planu u odnosu na ostale oblike štednje i ulaganja. Primjerice, dok je u bankama pohranjeno oko 35 milijardi eura štednje građana, imovina svih otvorenih investicijskih fondova iznosi tek 2,16 milijardi eura.

Međutim, građani kroz ulaganje u investicijske fondove mogu pronaći niz prilika za uvećanje svoje imovine, od niskorizičnih preko rizičnijih ulaganja, ali potencijalno znatno profitabilnijih.

Domaća fondovska industrija omogućuje širi spektar ulaganja i štednje u odnosu na tradicionalne instrumente, omogućavajući građanima da novac ulože na tržišta i u kompanije koje bi im izravno vrlo često bile nedostupne ili bi takva ulaganja iziskivala velike popratne troškove. Osim toga, ulaganjem u investicijske fondove razvija se i financijska pismenost društva.

S druge strane, paleta fondova koji se nude u Hrvatskoj neprestano se širi i time omogućava ulagateljima sve veći izbor instrumenata za dugoročnu štednju i ulaganje na tržištu kapitala. Koliko je to moguće na relativno malom tržištu kao što je hrvatsko, fondovska industrija prati globalne trendove, pa je tako građanima moguće ulagati u aktivno upravljane, ali i pasivno upravljane fondove čijim se udjelima trguje na burzi (ETF), a koji su posljednjih 10-ak godina veliki hit na svjetskom tržištu. Nova velika niša koja postaje vrlo zanimljiva ulagačima, posebno mlađe dobi, fondovi su koji ulažu na principima održivosti, odnosno biraju kompanije koje te principe primjenjuju u svom poslovanju.

Objektivna ocjena

Sukladno tome, postoji veliki potencijal da se ulaganje u investicijske fondove dodatno popularizira. Nagrada Svijeta novca zamišljena je stoga da naglasi najbolji ostvareni prinos u prošloj godini u kategorijama dioničkih, mješovitih, obvezničkih, kratkoročnih obvezničkih te ostalih fondova. Ukratko, metodologija izračuna dobitnika temelji se na najboljem prinosu prilagođenom za rizik unutar pojedine kategorije.

Ovom metodologijom osigurat će se objektivna ocjena uspješnosti pojedinih fondova. Na taj način bi se nagradila i potaknula zdrava konkurencija među fondovima, a s druge strane građanima ukazalo na uspješnost pojedinih kategorija uz naglašavanje stupnja njihove rizičnosti. Vjerujemo da će na taj način fondovska industrija dobiti zasluženu pozornost, a građani – kako postojeći, tako i i novi ulagači – priliku da se upoznaju s potencijalnim prilikama za ulaganje.

New Report

Close