Svijet novca
Svijet novca

Mirovinski fondovi vratili 55,6 milijuna kuna

Razlog povrata naknada određen je izmjenama Zakona o obveznim mirovinskom fondovima koje su stupile na snagu 2019.

Poslovni dnevnik
28. svibanj 2022. u 10:08
Razlog povrata naknada određen je izmjenama Zakona o obveznim mirovinskom fondovima/T. Miletić/PIXSELL

Članovima obveznih mirovinskih fondova vraćeno je početkom svibnja 55,6 kuna milijuna prošlogodišnje zaračunate naknade za upravljanje, priopćila je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Time je ukupna stopa naplaćene naknade u 2021. smanjena za 15 posto i pala sa 0,28 na 0,24 posto ukupne imovine obveznih mirovinskih fondova.

Razlog povrata naknada određen je izmjenama Zakona o obveznim mirovinskom fondovima koje su stupile na snagu 2019. godine. Prema tim izmjenama, svako mirovinsko društvo ima pravo na iznos naknade od najviše 20% ukupnog naplaćenog iznosa svih mirovinskih društava.

Ukoliko u jednoj godini naplati naknadu koja prelazi navedenih 20%, višak iznosa mirovinsko društvo vraća Središnjem registru osiguranika (REGOS-u) koji ih potom u narednoj godini raspoređuje na sve članove mirovinskih fondova prema veličini njihove imovine.

Iz Hanfe podsjećaju i da je naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondom također propisana zakonom te je ista za sva mirovinska društva i sve kategorije mirovinskih fondova (A,B,C). Zakon je predvidio da se ona kroz godine, kako raste imovina OMF-ova, u relativnom postotku smanjuje te je sada na najnižoj razini od njihovog osnutka.

New Report

Close