Svijet novca
Svijet novca

Koliko je isplativo ulagati u fondove rizičnog kapitala?

Studije pokazuju da većina PE i VC fondova konzistentno nadmašuje izvedbe tržišta dionica.

Mirna Marović
27. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Pixabay

U prvih nekoliko mjeseci 2023. godine, glavni globalni i regionalni indeksi neočekivano su se oporavili. Ukupni povrat S&P 500 donio je 16,6% dobiti u dolarima, ukupni povrat MSCI Europe 14,2% u eurima, a Zagrebačka burza CROBEXtr 21,4% u eurima.

Dok investitori neprestano traže prilike za diverzifikaciju i višak povrata, private equity (PE) i venture capital (VC) fondovi obećavaju oboje, s obzirom na njihove povijesne rezultate i otpornost. Na primjer, Prequin pruža statistike na globalnoj razini koje pokazuju da su PE i VC fondovi posljednjih godina imali doista fantastične rezultate.

Indeks rebaziran na 31. prosinca 2019. (prije COVID-a), pokazuje da su globalni PE fondovi porasli za 69,3%, VC fondovi za 65,9%, dok je ukupni povrat S&P porastao za 34,1%, a ukupni povrat MSCI World za 27,6% (podaci na dan 31. ožujka 2023., u dolarima).

Složenija slika

Za ulagače je korisno mjeriti PE i VC povrate uspoređujući ih s povratima na tržištima dioničkog kapitala (PME), prevladavajući tradicionalne mjere uspješnosti poput IRR-a i TVPI-a.

Međutim, razumijevanje uloge ovih fondova zahtijeva pažljivu analizu njihove pozadine. Studije dugoročnih podataka za Europu pokazuju da većina PE i VC fondova konzistentno nadmašuje izvedbu tržišta dionica kada se ocjenjuju kroz različite PME mjere. Posebno se ističu PE fondovi, ostvarujući nadmašivanje koristeći i medijanske i prosječne vrijednosti.

S druge strane, VC fondovi imaju bolje performanse samo kod prosječnih, ali ne nužno uvijek i medijalnih vrijednost. Razlog tome je da PE i VC industrija ne počiva na prosječnim vrijednostima, nego se izuzetno razlikuju PE i VC fond menadžeri po njihovoj uspješnosti. Na tržištu vrijedi izreka da je isplativo ulaganje samo u fondove koji su među prvim kvartalom (vodećih 25%), ili prvom polovinom (prvih 50%), koja je djelomično i točna.

No, nedavna otkrića o postojanosti uspješnosti otkrivaju složeniju sliku. Tradicionalna mudrost koja savjetuje ulaganje u fondove najboljeg kvartala i izbjegavanje “first-time teamsa” (novih fond menadžera) ne vrijedi uvijek. Kada ulažete u VC fondove, važno je odabrati menadžere fondova s prethodnim uspješnim track-recordom.

Samo menadžeri VC fondova iznad medijana, ili u najbolja dva kvartala nadmašuju S&P 500. Ova postojanost učinka također je prisutna u PE fondovima koji slijede strategiju preuzimanja, ali je mnogo manje vidljiva. To je zbog specifičnih vještina i network-a koje su za venture kapital fondove teško replicirati.

Razumijevanje rizika

Zanimljivo je da se učinkovitost europskih PE i VC fondova također utječe odabranom benchmarku. Na primjer, koristeći S&P 500 kao benchmark, europskih PE i VC fondovi generirali su izravni alfa od 7,1% i 4,1%, respektivno. Međutim, koristeći indeks MSCI Europe, ove su se brojke povećale na 12,2% i 9%. Ova razlika pokazuje važnost odabira proxyja u predstavljanju ekvivalentne investicije na javnom tržištu.

Zaključno, dok PE i VC fondovi mogu ponuditi unosnu priliku za investitore koji traže visoke povrate i benefite diverzifikacije, bitno je pristupiti im s jasnim razumijevanjem povezanih rizika, cikličnosti učinka i potrebe za odgovarajućim benchmarkingom.

S pažljivim, mjerljivim pristupom, investitori potencijalno mogu iskoristiti ogroman potencijal generiranja bogatstva ovih alternativnih investicija – i generirati toliko traženu alfu. No ova vrlo rizična ulaganja su rezervirana samo za institucionalne investitore, a za manje ulagače se ipak ne preporučaju (potrebno je imati HNWI status, odnosno raspolagati sa značajnim kapitalom).

New Report

Close