Svijet novca
PROMO

Kamate rastu, ali za kreditne dužnike ima rješenja

Blago povećanje cijene novca trebalo bi započeti vrlo skoro.

Promo
26. svibanj 2022. u 22:00
Vjeko Peretić, osnivač Pro grupe ze kreditno posredovanje/GLEFOTKA FRANO OZBOLT

Građani s kreditima sa strepnjom prate najave da se uz inflaciju očekuje i podizanje kamatnih stopa. Naime, one su od zadnje velike financijske krize 2008. konstantno, najduže u povijesti, monetarnim ekshibicijama centralnih banaka umjetno spuštane toliko nisko da su otišle čak i u minus.

To je rezultiralo i spuštanjem kamatnih stopa na kredite, pa su kod nas stambeni krediti došli na najniže razine, blizu 2% i povoljniji su nego u SAD-u.

Uzlazni trend neminovan

Prema zadnjim najavama Europske centralne banke, postupno i blago povećanje ključnih kamatnih stopa trebalo bi započeti vrlo skoro ili tijekom ljeta, dok su Amerikanci to već učinili već dvaput ove godine. Ovdje očekujemo blago podizanje kamatnih stopa ECB-a u duljem razdoblju, u koracima po 0,25 postotnih bodova.

Hoće li kamate prestati dalje “koračati” nakon kumulativnog povećanja za 1 ili 1,5 postotni bod još ne znamo. Bitno je naglasiti da to ne znači da će se odmah za toliko povećati i kamatne stope na naše kredite, iako je uzlazni trend neminovan bez obzira imate li kredit u kunama ili eurima.

U Hrvatskoj će se nacionalna referentna stopa (NRS) koja određuje veći dio ukupne cijene kredita početi podizati s malim odmakom, nakon što porastu kamate na depozite, dok bi uvođenje eura sljedeće godine još malo moglo ublažiti trendove rasta.

Zbog toga se ne trebamo bojati ponavljanja “slučaja Švicarac”, jer su se tada spojila dva faktora: jednostrano osjetno podizanje kamatnih stopa banaka uz snažno jačanje tečaja švicarskog franka. Navikli na sadašnje rate kredita, bilo kakvo povećanje građanima uz sve ostale napuhane troškove sigurno neće pasati, ali za to postoji recept, kojega treba primijeniti čim prije.

0,25

posto očekivano je povećanje kamatne stope Europske središnje banke

Zaključajte nižu kamatnu stopu

Jedinstvena prilika naše generacije je činjenica da prije najave podizanja kamatnih stopa još uvijek možemo realizirati kredit po najnižim kamatnim stopama ikada, koje su usput i nekoliko puta niže od razine inflacije, što jako pojednostavljeno znači da imate gotovo beskamatni kredit, ali i još važnije – mogućnost da takve uvjete osigurate dugoročno.

Ako imate stambeni kredit s kamatnom stopom od 3,5%, 4% ili većom, mogli biste ga refinancirati novim, povoljnijim – uz kamatnu stopu oko 2,5%, pa čak i nižu, “zaključanu” na sljedećih 5, 10 ili više godina. Tako vas uz uštedu zbog manje kamate neće brinuti niti uvodno najavljeno povećanje. Pro grupa je kroz višegodišnje iskustvo stvorila specijalizirani tim iskusnih bankara – posrednika koji vas stručno vode kroz cijeli proces realizacije kredita.

Za klijente su besplatni, jer ih kao ovlaštene posrednike plaćaju isključivo banke. Očekujemo veliki porast upita za refinanciranja, jer klijentima analiziramo kreditnu sposobnost i pregovaramo najbolje ponude za gotovo sve vodeće banke.

Uz dobro dogovorenu kombinaciju fiksiranja niske kamate na dugi rok građanima omogućujemo miran san sljedećih 10 godina. Prilikom refinanciranja, očekujte i redovne troškove nove procjene nekretnine, koje poneke banke plaćaju klijentima te solemnizacije ugovora o kreditu, ali koji se amortiziraju već nakon nekoliko mjeseci zbog snižene mjesečne rate kredita.

New Report

Close