Svijet novca
u kunama

Zaba uvela novu uslugu plaćanja za privatne i poslovne korisnike

Instant plaćanja u Hrvatskoj moguća su u kunama, a provode se svaki dan, uključujući vikende, blagdane i praznike.
Poslovni dnevnik
26. veljača 2022. u 12:02

Zagrebačka banka uvela je uslugu Instant plaćanje za sve svoje privatne i poslovne korisnike koji imaju transakcijske račune, u maksimalnom iznosu do 100.000 kuna. Instant plaćanja u Hrvatskoj moguća su u kunama, a provode se svaki dan, uključujući vikende, blagdane i praznike.

Klijenti Zagrebačke banke tako će moći izvršiti svoje transakcije u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi. Instant plaćanja izvršavaju se on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije (m-zaba) i interneta (e-zabe), kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije ‘Instant plaćanje’.

Ispunjavanje naloga za Instant plaćanja u potpunosti je isto kao i kod standardnih naloga, a platitelj pritom odmah može vidjeti je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno.

Primjerice, klijent ima potrebu u petak navečer uplatiti novac osobi koja ima transakcijski račun u drugoj banci. Do sada bi za obradu takve uplate bilo potrebno čekati do ponedjeljka.

No uvođenjem ove usluge, novac će na računu primatelja biti raspoloživ odmah. Plaćanja se izvršavaju putem NKSInst, nacionalnog klirinškog sustava za instant plaćanja koji je razvila Financijska agencija, a odobrila Hrvatska narodna banka.

New Report

Close