Hrvatski novčarski zavod – tvornica nacionalnog identiteta

Autor: Promo , 14. lipanj 2021. u 12:00
Preša za kovanje prigodnog kovanog novca/Iva Komesar

Na kovanicama, novčićima koji često predstavljaju najuobičajeniji i najpraktičniji trajni mali suvenir svakog inozemnog posjetitelja, nalaze se motivi hrvatske flore i faune.

Hrvatska je svjetski poznata turistička destinacija bogatih prirodnih ljepota, flore i faune. U prepoznatljivosti svog identiteta kao novčanu jedinicu odabrala je kunu, malu životinju hrvatskih šuma čije krzno se u davnoj hrvatskoj povijesti koristilo kao sredstvo plaćanja. Stoti dio kune čini lipa, predstavnik biljnog svijeta.

Na kovanicama, novčićima koji često predstavljaju najuobičajeniji i najpraktičniji trajni mali suvenir svakog inozemnog posjetitelja, nalaze se motivi hrvatske flore i faune: kukuruz, vinova loza, hrast lužnjak, duhan, maslina, velebitska degenija, slavuj, tunj i mrki medvjed.

Hrvatske kovanice jednostavan su, ali i snažan simbol hrvatskog nacionalnog identiteta. Spominjanje elemenata poput željeza, nikla, bakra, aluminija, magnezija i cinka, od čijih legura su načinjene hrvatske kovanice, daje nam dojam hladne i prljave industrije.

Međutim, kombinacija s motivima biljaka i životinja koji asociraju na nježnost, mekoću i toplinu, dokaz je suprotnog.

Kovani novac u Hrvatskoj proizvodi Hrvatski novčarski zavod – državna kovnica novca. HNZ proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe) te prigodni kovani novac (zlatnici i srebrnjaci).

Osim toga, HNZ proizvodi i zlatne medalje i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala.

Dok je optjecajni novac uobičajeno i svugdje dostupno sredstvo plaćanja, prigodni, zlatni i srebrni novac izrađuje se u ograničenim količinama povodom obilježavanja važnih događaja, obljetnica i osoba. Takav novac pored nominalne vrijednosti ima i značajnu numizmatičku vrijednost.

Gipsani model kovanog novca/Iva Komesar

Preša za kovanje prigodnog kovanog novca/Iva Komesar

Proizvodnja kovanog novca prvenstveno podrazumijeva tradicionalne metode i vještine obrađivanja i uobličavanja metala, od izrade alata za kovanje pa do samog kovanja.

U vrijeme razvoja novih tehnologija poput 3D printera i izrade predmeta po želji kupaca, kovanje bučnim tristotonskim prešama djeluje kao prikaz iz prošlosti, ali je jamac trajnosti, vjernosti prijenosa likovnog predloška i savršenstva proizvoda.

Prateći razvoj tehnologije, ali i prateći potrebe tržišta, Hrvatski novčarski zavod pronalazi hibridne i nove tehnološke postupke i proizvodna rješenja.

Uz klasične metode prijenosa likovnog rješenja iz gipsanog modela postupkom redukcije, uz neizbježno ručno graviranje i poliranje alata od strane strpljivih, iskusnih i vještih domaćih majstora, nova vremena donose novu izražajnost baziranu na virtualnom oblikovanju i 3D digitalizaciji.

Pojava novih tehnologija u kombinaciji s tradicionalnom proizvodnjom omogućuje novi, dinamičniji pristup u oblikovanju i izradi kovanica i medalja.

Hrvatski novčarski zavod nije tek puka tvornica naručenih proizvoda. U HNZ-u se čuvaju vještine umjetničkog graviranja i poliranja metala, a novim klasama studenata Akademije likovnih umjetnosti, poput danas već renomiranog mladog kipara Nikole Vudraga, tijekom njihova studija omogućuje se da u stvarnosti upoznaju i sudjeluju u procesu pretvorbe umjetničke vizije u konkretni otkov što je nužno za njihov budući samostalan umjetnički rad. 

Za posebne prigode poklanjamo kovanice Hrvatskog novčarskog zavoda

Nedavno istraživanje koje je proveo HNZ pokazalo je kako 56% Hrvata u prigodama poput krštenja, krizme ili prve pričesti, umjesto novca ili smartphonea i dalje radije daruje zlato.

Zlato je poklon koji je vječno u modi. Stoga za posebne prilike u životu dragih osoba poklonite nešto trajno: odaberite najljepši motiv zlatnika iz državne kovnice novca.

Na taj način, osim impozantnog umjetničkog djela, dragoj osobi istovremeno poklanjate i svojevrsno ulaganje u budućnost. Naime, svi zlatnici iz HNZ-ovog programa ujedno pripadaju kategoriji investicijskog zlata, čiji je HNZ jedini hrvatski proizvođač.

Zlatnici dolaze zapakirani u elegantne kutije te se šalju kao vrijednosni paket, s punim osiguranjem vrijednosti proizvoda uračunatim u cijenu poštarine.

Tako ste u svega par klikova u HNZ-ovoj web trgovini riješili problem savršenog dara.

Osim u web trgovini HNZ-a, proizvode možete pronaći i kod prodajnih partnera.

Hrvatski novčarski zavod borac je protiv zaborava i osiguravatelj traga u vremenu hrvatske baštine i stvaralačkog duha, a kovani novac, kao jedan od najtrajnijih ljudskih proizvoda, u budućnosti će ostaviti trag o ovom trenutku hrvatskog identiteta.

Zlatnik „Sinjska alka/Branimir Kralj

Srebrnjak „Hrvatski gradovi – Dubrovnik“/Branimir Kralj

Srebrna medalja „Professor Balthazar“/Branimir Kralj

New Report

Close