Poslovna 2024.
Josip Glavaš

Hrvatska ima sve da postane financijsko sjedište JI Europe: SKDD, modernu burzu, fondove…

Predsjednik Uprave Erste Asset Managementa.

Josip Glavaš
14. siječanj 2024. u 08:21
Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Asset Managementa/PD

Hrvatsku su u 2023. obilježili ulazak u Schengen i uvođenje eura kao službene valute. S druge strane, geopolitička previranja također su imala utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, a posebno na tržište kapitala. Rast kamatnih stopa, koji je za cilj imao smanjenje stope inflacije, započeo je tijekom prošle, a nastavio se u 2023. i uvelike je obilježio tržišta kapitala. Američki indeksi su znatno narasli, ali prvenstveno pod utjecajem rasta malog broj dionica. S

druge strane, hrvatsko tržište kapitala je znatno živnulo pa je indeks Zagrebačke burze bio jedan od najbrže rastućih u svijetu. Tome su svakako pridonijeli makroekonomski pokazatelji, relativno velika podcijenjenost dionica na početku godine, kao i jako dobri rezultati kompanija koje čine CROBEX. Tijekom 2023., kao dio programa ulaska u OECD u suradnji s Ministarstvom financija i HANFA-om, sudionici tržišta kapitala počeli su zajednički rad na Strategiji razvoja tržišta kapitala.

S obzirom na uključene sudionike, ideje koje su se pojavile i koje se prepoznaju u samom dokumentu, kao i volju države da se po tom pitanju nešto napravi, Strategija ne bi trebala ostati samo slovo na papiru. Hrvatska ima sve pretpostavke da postane financijsko središte jugoistočne Europe jer ima svu potrebnu infrastrukturu, SKDD, CCP, ali i modernu Zagrebačku burzu koja ima potpuno ili djelomično vlasništvo nad nekoliko burzi u regiji. Hrvatski mirovinski sustav najrazvijeniji je i najveći, osiguravajuća društva su među najvećima u jugoistočnoj Europi, a investicijski fondovi drugi po veličini.

Širenje na regiju

Prvo smo društvo koje je svoje poslovanje proširilo na druge države, konkretno u Crnu Goru. Sljedeće godine nastavljamo u istom smjeru, tražeći prilike u susjednim državama.

Status eurozone i Schengena samo je jedan kotačić koji moramo iskoristi na najbolji način za jačanje i pozicioniranje hrvatskog tržišta kapitala. U 2024. godinu i dalje gledam optimistično. Očekivanja za gospodarski rast u Hrvatskoj su veća nego u drugim državama EU.

Rast plaća, a time i rast potrošnje, dat će potreban poticaj gospodarstvu, dok očekivane investicije u proizvodnju (Jabil, Đuro Đaković), dobra turistička sezona, kao i EU fondovi, ostaju generatori rasta. U svemu tome, tržište kapitala može samo dinamizirati taj rast, a uz aktivno sudjelovanje države kroz dodatno izlistavanje dijelova ili cijelih kompanija svakako može i značajnije doprinijeti i rastu raspoloživog dohotka.

U segmentu investicijskih fondova očekujem jačanje konkurencije s novim proizvodima, ali i konsolidaciju same industrije. Erste Asset Management bio je i ostat će jedan od glavnih pokretača i sudionika domaćeg tržišta što pokazuje i kroz svoju paletu proizvoda gdje pored fondova koji ulažu globalno, nudi i četiri fonda u četiri osnovne imovinske klase koje su potpuno ili većim dijelom okrenuti prema domaćem tržištu i tržištu jugoistočne Europe.

Također, prvo smo društvo koje je svoje poslovanje proširilo na druge države, konkretno u Crnu Goru. Sljedeće godine nastavljamo u istom smjeru tražeći adekvatne načine i prilike da svoje poslovanje proširimo i na druge susjedne države.

New Report

Close