Svijet novca
Svijet novca

Europski regulatori upozorili na kripto

Potrošači se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu.

Poslovni dnevnik
24. ožujak 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Europska financijska nadzorna tijela (EBA, ESMA i EIOPA) upozorile su potrošače da su brojne vrste kriptoimovine vrlo rizične te da su špekulativne prirode.

Takva imovina nije prikladna za većinu malih potrošača u kontekstu ulaganja u nju ili njezine upotrebe kao sredstva plaćanja ili razmjene. Potrošači se suočavaju s vrlo stvarnom mogućnošću gubitka cjelokupnog uloženog novca ako kupe takvu imovinu.

Potrošači bi trebali biti svjesni rizika koji proizlaze iz zavaravajućih oglasa, uključujući one koje viđaju na društvenim mrežama i one koje objavljuju utjecajne osobe. Potrošači bi trebali biti posebno oprezni kad je riječ o obećanjima brzih ili visokih povrata, posebno ako zvuče predobro da bi bili istiniti.

Potrošači bi trebali biti svjesni nedostatka dostupne pravne ili općenite zaštite. Europska nadzorna tijela primjećuju sve veće zanimanje potrošača za kriptoimovinu te pojavu novih vrsta kriptoimovine i povezanih proizvoda i usluga koji obećavaju ostvarivanje visokih i/ili brzih povrata.

To su takozvani nezamjenjivi tokeni (NFT), izvedenice s kriptoimovinom kao odnosnom imovinom, police životnog osiguranja vezane za udjele u investicijskim fondovima s kriptoimovinom te aplikacije za decentralizirane financije (DeFi).

New Report

Close