Poslovna 2024.
KRIPTOVALUTE

‘Prije par godina banke u EU su radile sve da zatru kripto. Danas, europske banke guraju kripto’

Nikola Škorić, osnivač i predsjednik Uprave Electrocoina.

NIkola Škorić
22. prosinac 2023. u 09:46
NIkola Škorić, Electrocoin/PD

Ove godine kripto je u tišini odrastao. Bez puno pompe, pitanje je jeste li ikoji od znakova odrastanja opazili, ali kad se godina sagleda u cjelini postaje potpuno jasno – kripto je sada dio financijskog ‘mainstreama’.

Za početak, pokazalo se da najveći ‘neprijatelj’ kripta puca u prazno. Američka Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) otvorila je cijeli niz tužbi, tvrdeći da su kriptovalute vrijednosni papiri i da kripto tvrtke krše američke zakone o tržištu kapitala. Te tužbe, dovoljne da ubiju cijelu kripto industriju, američki su sudovi srušili kao neosnovane. XRP nije vrijednosni papir. SEC-ovo odbijanje zahtjeva za registraciju ETF-a bilo je neosnovano. Itd., itd., sudovi su odlučili da SEC pretjeruje u svojim napadima na kripto.

Nakon prošlogodišnje propasti FTX-a, sa strepnjom smo čekali što će Amerikanci napraviti s najvećom kripto burzom – Binanceom. Prije nekoliko dana smo i saznali: Binanceu je ispisana kazna od 4,3 milijarde dolara jer su omogućavali transakcije sa Iranom, kršili Zakon o bankovnoj tajni i slično.

Sveobuhvatna regulativa

U EU je donesena prva sveobuhvatna kripto regulativa - MiCA, a prva tvrtka koja je uspješno dobila kripto licencu u Francuskoj nije kripto firma, nego banka Societe Generale.

Nitko nije uhićen, Binance nije ugašen (kao mnoge kripto burze prije njega). SAD Binance nije tretirao kao kineske kripto kriminalce, nego kao kakvu banku – najveća banka u EU (BNP Paribas) 2014. je platila duplo veću kaznu za otprilike iste optužbe. Kripto burze se konačno tretira kao dio financijske industrije.

Možda najveći znak da je kripto ‘mainstream’ jesu BlackRockovi napori da im SEC odobri bitcoin ETF. Prema vijestima zadnjih tjedana, čini se da im ide jako dobro. Najveća investicijska firma na svijetu gura kripto.

Za to vrijeme u EU je donesena prva sveobuhvatna kripto regulativa – MiCA. Rezultati su već vidljivi – prva tvrtka koja je uspješno dobila kripto licencu u Francuskoj nije kripto firma, nego Societe Generale, 5. najveća banka u EU. U siječnju 2024., klijenti Raiffeisen Bank International će u banci moći trgovati kriptom. Pred par godina banke u EU su radile sve da zatru kripto. Danas, europske banke guraju kripto.

U Hrvatsko smo dobili Registar pružatelja usluga virtualne imovine. Hanfa nas je dobrano pretresla i Electrocoin je danas jedna od dvije tvrtke koje su upisane u Registar. Više nismo potpuno neregulirani biznis, Hanfa sada tvrdi da smo usklađeni sa Zakonom o SPNFT, a uskoro kreće i s implementacijom gorespomenute MiCAe. Tko god je još imao kakve zadrške prema kriptu jer nije dovoljno reguliran – ta vremena su prošla.

Povrh svega, za Electrocoin je ova godina iznimno važna jer smo nakon devet godina postojanja izbacili potpuno novu platformu za trgovanje, snizili naše naknade i omogućili svojim korisnicima da po prvi put svoje kriptovalute drže kod nas, tvrtke registrirane pri Hanfi.

Sve te vijesti, naravno, ne znače da cijena kripta samo rasti i rasti. Na ovogodišnji Money Motion u Laubi MasterCard je poslao svog potpredsjednika da bankarima priča o kriptu. Ne znam što glasnije od toga govori ‘kripto je sad mainstream’. Cijena kriptovaluta možda i krene dolje, no kripto industrija ne ide nigdje.

New Report

Close