Priopćenje Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbajdžan u povodu 32. godišnjice genocida u Hodžaliju

Autor: Objava za medije , 27. veljača 2024. u 09:10

Ove godine, na 32. godišnjicu genocida u Hodžaliju, po prvi put naša se trobojnica vijori na svim područjima Azerbajdžana, pa tako i u Hodžaliju, gradu koji je postao moralni udarac i neizlječiva rana za svakog Azerbajdžanca.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Danas se navršavaju 32 godine od genocida u Hodžaliju počinjenog nad azerbajdžanskim civilima tijekom armenske vojne agresije i okupacije teritorija Azerbajdžana.

Armenska politika etničkog čišćenja i genocida protiv Azerbajdžanaca provodila se zajedno sa zločinima protiv čovječnosti u Baganis Ayrimu, Jamilliju, Karkijahanu, Meshaliju, Malibeyliju, Gushchularu, Garadagliju i drugim mjestima, tijekom cijele okupacije teritorija Azerbajdžana.

Jedan od najgorih zločina ove vrste počinjen je nad stanovnicima Hodžalija. Uslijed okupacije mučki je ubijeno 613 osoba, među kojima 63 djece, 106 žena, 70 staraca. Istrebljeno je osam obitelji, 130 djece ostalo je bez jednog roditelja, a 25-ero djece bez oba.

Sudbina 150 ljudi, među kojima je 68 žena i 26-ero djece, od 1275 zarobljenih i okrutno mučenih ljudi, još uvijek nije poznata.

Korištenje teškog naoružanja bez ikakve vojne potrebe protiv Hodžalija u kojem su živjeli miroljubivi Azerbajdžanci, istražni materijali o zločinima počinjenim nad civilima, svjedočanstva očevidaca, kao i priznanje tadašnjeg armenskog ministra obrane i bivšeg predsjednika Serzha Sargsyana da su “prije Hodžalija, Azerbajdžanci mislili da su … Armenci ljudi koji ne mogu dići ruku na civilno stanovništvo i da su uspjeli razbiti taj [stereotip]” otklonili su svaku sumnju da počinjeni masakr nije bio nesretan slučaj, već namjerni zločin genocida koji je planirala Armenija i koji su izvršile njezine podređene snage.

Kao i drugi zločini protiv čovječnosti koje je Armenija počinila protiv Azerbejdžanaca, genocid u Hodžaliju  također je grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, zakona o ljudskim pravima, kao i Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, Međunarodne konvencije o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije te Konvencije protiv mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.  

Zbog neuspjeha da se okonča nekažnjivost Armenije za zločine protiv čovječnosti, ova je država nastavila s postojećom praksom i počinila ratne zločine nad stanovništvom koje živi u regijama kao što su Ganja, Barda, Terter, a koje se nalaze na znatnoj udaljenosti od vojnih operacija tijekom 44-dnevnog Domovinskog rata.

Navedeno još jednom pokazuje strašne posljedice propusta da se oni koji su odgovorni za zločine protiv čovječnosti kao što je genocid, koji spada u opseg svjetskog pravosuđa, privedu pravdi.

Iz ove perspektive, podrška svjetske zajednice mjerama koje se poduzimaju na nacionalnoj i međunarodnoj razini kako bi se okončala nekažnjivost kriminalaca, kao i suradnja na ovom polju, su ključni.

Ove godine, na 32. godišnjicu genocida u Hodžaliju, po prvi put naša se trobojnica vijori na svim područjima Azerbajdžana, pa tako i u Hodžaliju, gradu koji je postao moralni udarac i neizlječiva rana za svakog Azerbajdžanca.

Oslobađanje Hodžalija utjelovljuje našu snagu i solidarnost i veza je odanosti prema žrtvama genocida. Istodobno, Azerbajdžan vjeruje da će kontinuirane mjere poduzete na nacionalnoj razini i u okviru trenutnog međunarodnog prava služiti okončanju nekažnjavanja i privođenju pravdi odgovornih za teške zločine počinjene tijekom armenske agresije na Azerbajdžan.

Na ovu 32. godišnjicu tragedije, s najdubljim poštovanjem sjećamo se i poštujemo uspomene na nevine žrtve etničke mržnje i genocidnih zločina u Armeniji, uključujući genocid u Hodžaliju.

Počivajte u miru!”

New Report

Close