Zeleno gospodarstvo
Solarni divovi

Ovo je 15 najvećih solarnih elektrana na svijetu – Kina i Indija dva koraka ispred svih

Iako fotonaponske elektrane diljem svijeta iskorištavaju obilje sunčevih zraka već gotovo tri de setljeća, postrojenja s kapacitetima od tisuća megavata počela su s radom tek posljednjih nekoliko godina.

Danica Gršković
02. ožujak 2024. u 12:03
Gigantske solarne farme više nisu stvar budućnosti, one su već tu/Shutterstock

Nedavno je u okrugu Kern u Kaliforniji dovršen projekt Edwards & Sanborn Solar and Energy Storage. Riječ je o sunčanoj elektrani i baterijskom skladištu energije čija je gradnja započela u prvom tromjesečju 2021., u javno-privatnom partnerstvu američkog zračnih snaga i tvrtke Terra-Gen.

Kapacitetom proizvodnje od 875 MW i pohrane 3287 MW Edwards & Sanborn postao je najveće svjetsko mjesto proizvodnje i skladištenja solarne energije. Ujedno je to i najveće javno-privatno partnerstvo američkog Ministarstva obrane.

Na području veličine 4660 hektara nalazi se 1,9 milijuna fotonaponskih panela i 120 tisuća povezanih baterija za pohranu. Projektom se strujom opskrbljuje grad San Jose te mnoge tvrtke, među kojima i Southern California Edison, Pacific Gas & Electric Co., Clean Power Alliance i Starbucks.

Iako solarne elektrane diljem svijeta iskorištavaju obilje sunčevih zraka već gotovo tri desetljeća, postrojenja s kapacitetima od tisuća megavata počela su s radom tek posljednjih nekoliko godina.

Dvije su zemlje predvodile njihovo uvođenje: Kina i Indija. Zajedno su udomili deset od 15 najvećih solarnih elektrana, a među njih se na 13. mjesto ‘ugurao’ i nedavno dovršeni projekt Edwards & Sanborn.

Ilustracija svjetskih solarnih parkova

New Report

Close