EU sljedeće generacije je okosnica oporavka Europske unije, taj novi mehanizam ujedno i osnažuje funkcioniranje naše zajednice

Autor: Promo , 31. srpanj 2020. u 08:00
Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj

Pravedno oporezivanje je sredstvo za zaštitu javnih prihoda koje će kratkoročno imati važnu ulogu za gospodarski oporavak, a dugoročno za prosperitet Unije.

Procjenjuje se kako Europska unija godišnje od međunarodne utaje poreza gubi 46 milijardi eura, od izbjegavanja poreza na dobit 35 milijardi eura, a od prekograničnih poreznih prijevara 50 milijardi eura, odnosno, kumulativno i više od 150 milijardi eura.

Ove prakse nisu prihvatljive niti u „normalnim vremenima“, a još manje u izvanrednim situacijama kao što je trenutna kriza s kojom se EU suočava.

Stoga, Europska komisija donijela je nove mjere u području porezne politike Europske unije i to kako bi, osim doprinosa borbi protiv utaja poreza, poboljšala poslovno okruženje i osigurala da porezna politika Unije omogući brz gospodarski oporavak Europe. Kako bi se postigli ciljevi, predložene su tri grupe mjera.

Akcijski plan za pravednije i jednostavnije oporezivanje

Akcijski plan za oporezivanje obuhvaća 25 mjera koje će pojednostaviti sustav oporezivanja u EU, učiniti ga pravednijim i prilagođenijim modernom gospodarstvu.

Primjerice, Komisija će predložiti izmjene direktive o PDV-u s ciljem jedinstvenog EU sustava registracije PDV-a, modernizirat će pravila o PDV-u kako bi ih učinila pogodnijima digitalnom gospodarstvu i pojasnit će pravila o poreznoj rezidenciji prekograničnim radnicima sve kako bi smanjila porezne prepreke i nepotrebna administrativna opterećenja za tvrtke na jedinstvenom tržištu.

Revizija Direktive o administrativnoj suradnji (DAC 7)

Izmjenom Direktive Komisija želi proširiti pravila o poreznoj transparentnosti EU-a na digitalne platforme. Države članice će automatski razmjenjivati ​​informacije o prihodu prodavača na digitalnim platformama.

To će omogućiti nacionalnim tijelima da identificiraju situacije u kojima bi se porez trebao plaćati, ali i umanjiti administrativni teret za platforme koje se moraju nositi s nekoliko različitih nacionalnih zahtjeva za izvještavanje.

Dobro porezno upravljanje

Komisija će također predložiti reformu Kodeksa ponašanja kojim se uređuje porezna konkurencija i sprječavaju štetne porezne prakse u Uniji.

Predlažu se i poboljšanja EU-ova popisa nekooperativnih zemalja te državnih područja izvan EU-a koji odbijaju primjenjivati međunarodno dogovorene standarde.

Bolja budućnost za sljedeće generacije

Moderan dugoročni proračun EU-a, osnažen instrumentom EU sljedeće generacije ubrzat će oporavak i naših društva i gospodarstva, a jednostavnije i pravednije oporezivanje, kao i bolja suradnja između poreznih vlasti država članica pridonijet će unapređenju rada jedinstvenog
tržišta.

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

„Nikada ranije u tako kratkom roku nije bio usvojen ambiciozan proračun od strane Europskog vijeća, svega dva mjeseca od kada je Europska Komisija dostavila svoj prijedlog. Na to smo vrlo ponosni, to je potvrda kako je naš prijedlog bio kvalitetan i uspio je stvoriti konsenzus među državama članicama s vrlo različitim pozicijama. S druge strane, novi porezni paket koji je Komisija predstavila, prvi dio šireg plana Komisije za unapređenje poreznih pravila EU-a, pravila koje će podržati brz gospodarski oporavak EU-a, ali i naš cilj zelene tranzicije do 2050. godine“ .

New Report

Close