Tvrtka Mars obvezala se provoditi novu klimatsku akciju za postizanje nulte neto stope emisija duž cijelog lanca vrijednosti

Autor: Promo , 01. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Mars

Kako bi ublažili ovu stvarnu i opipljivu prijetnju, znanost nam govori da ciljevi vezani uz nultu neto stopu emisija moraju biti široki u svom dosegu te obuhvatiti emisije duž cijelog lanca vrijednosti, a planovi moraju imati i mjerljive ciljeve.

Klimatske promjene već utječu na planet i živote ljudi. Emisije stakleničkih plinova (GHG) promijenile su sastav naše atmosfere, a ljudi diljem svijeta počinju osjećati posljedice, od povećanja prosječnih i ekstremnih temperatura, do promjena u obrascima oborina, kao i do jačih i manje predvidljivih oluja.

Stoga razmjeri globalne intervencije moraju biti odvažniji i brži. To je bila glavna tema i nedavno održanog summita COP26 UN climate conference.

Kako bi ublažili ovu stvarnu i opipljivu prijetnju, znanost nam govori da ciljevi vezani uz nultu neto stopu emisija moraju biti široki u svom dosegu te obuhvatiti emisije duž cijelog lanca vrijednosti, a planovi moraju imati i mjerljive ciljeve.

Tvrtka Mars je prepoznala svoju obvezu da sudjeluje u rješavanju ekoloških problema i objavila je namjeru da ostvari nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova (GHG) duž cijelog lanca vrijednosti do 2050. godine, tako se usklađujući s najambicioznijim ciljem Pariškog sporazuma da se globalni porast temperature ograniči na 1,5 °C.

Kako bismo ostvarili značajna poboljšanja na ovom području, naši planovi obuhvaćaju kontrolu čitavog našeg djelovanja – od toga kako nabavljamo sirovine do načina na koji potrošači konzumiraju naše proizvode.

Sukladno tome, kreirani su ciljevi s fokusom na apsolutno smanjenje emisija, uključujući neizravne emisije (npr. poslovna putovanja, emisije kupaca, korištenje proizvoda), sprječavanje krčenja šuma u lancu opskrbe, kao i poticanje suradnika da postave značajne ciljeve vezane uz klimatske promjene.

Dobrobit za ljude, planet i poslovanje

Najava se nadovezuje na “Plan održivosti kroz generacije” te prethodnu obvezu da će tvrtka smanjiti emisije u svom cijelom lancu vrijednosti za 67 % do 2050. godine i potvrđuje ambiciozan kratkoročni cilj smanjenja stakleničkih plinova za 27% do 2025. godine.

Nadalje, tvrtkin program “Plan održivosti kroz generacije” predstavlja vodič za rast na način koji je dobar za ljude, planet i poslovanje. Klimatske promjene, siromaštvo i nestašica prirodnih resursa najveći su svjetski problemi s kojima se suočavamo kao društvo u cjelini.

Kroz plan tvrtka želi pomoći rješavanju najvećih globalnih prijetnji definiranih u ciljevima Ujedinjenih naroda održivom razvoju.

Inače, Mars jeveć postigao veliki napredak u postizanju nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2040. godine u svom izravnom poslovanju (tvornice, uredi i veterinarske prakse).

Već sada za izravno poslovanje u 11 zemalja električnu energiju nabavlja isključivo iz 100 % obnovljivih izvora, što u tvrtki globalno predstavlja više od 54 % potreba za električnom energijom, a do 2025. godine planira taj prelazak u još 8 zemalja.

New Report

Close