Phoenix je prvi sustav profila izrađen od 100 posto recikliranog PVC-a

Autor: PD VL native tim , 19. srpanj 2022. u 22:00
Profili Phoenix imaju jednake rezultate kao i ostali profili u pogledu izdržljivosti konstrukcije/PD

Održivost i zatvoreno kružno gospodarstvo postaju sve važniji, posebno u građevinarstvu.

Zbog klimatskih promjena na globalnoj razini briga o okolišu postaje imperativ današnjice. Stoga su Deceuninckovi PVC profili za prozore i vrata proizvedeni prema najvišim ekološkim standardima.

Poduzeće Deceuninck najveći je reciklator tvrdog PVC-a u zemljama Beneluxa. Osim što već neko vrijeme ulaže u održivu budućnost, poduzeće također već godinama obrađuje recikliranu plastiku u svojim profilima.Građevinska industrija vjerojatno je jedna od onih industrija koje zahtijevaju najveće resurse i koje najviše štete okolišu na svjetskoj razini.

Održivo kružno gospodarstvo sve češće postaje standard u građevinskoj industriji, a Deceuninck je već sada spreman za to. S novim sustavom profila za prozore i vrata “Phoenix” i vlastitim vrhunskih postrojenjem za recikliranje u Diksmuideu u Belgiji, poduzeće se u potpunosti posvetilo kružnom gospodarstvu.

U Deceunincku su počeli s recikliranjem još 2012. u postrojenju u Belgiji/PD

Zalaganje za održivu budućnost

Phoenix je sada prvi sustav koji se izrađuje od 100% reciklirane plastike. Nova serija profila daje novi život starim materijalima putem oporabe i recikliranja, produžujući tako njihov životni ciklus: baš kao što se feniks diže iz vlastitog pepela.

Novi asortiman uglavnom je predviđen za projektno poslovanje, u kojem održivost i zatvoreno kružno gospodarstvo postaju sve važniji. Nizozemska je postavila ambiciozne ciljeve u pogledu kružnog gospodarstva. Tako bi se od 2023. godine sve javne nabave u Nizozemskoj trebale provoditi s recikliranim materijalima.

Do 2030. godine zemlja želi prepoloviti potrošnju CO2 u građevinskoj industriji kako bi do 2050. godine postigla potpuno kružno gospodarstvo. Stoga nije slučajno da su prvi Phoenix projekti realizirani u Nizozemskoj. Tako je, primjerice, početkom 2021. godine škola Aloysius Stichting u Eindhovenu opremljena prozorima Phoenix.

2,3

milijuna prozora godišnje neće završiti na odlagalištima ili u spalionicama zahvaljujući recikliranju u Deceunincku

Phoenix se temelji na profilu Elegant Infinity, koji svojim dizajnom s okvirom i krilom u zamaknutim ravninama postiže bezvremenski, moderan izgled. PVC profili Phoenix imaju jednako dobre rezultate kao i ostali profili poduzeća Deceuninck u pogledu izdržljivosti konstrukcije te vrijednosti otpora i toplinske izolacije.

Glatka površina profila Phoenix također se gotovo uopće ne razlikuje od površine profila izrađenih od novog materijala.

Početkom 2021. škola Aloysius Stichting u Eindhovenu opremljena je prozorima Phoenix/PD

Ušteda energije

Osim što već neko vrijeme ulažu u održivu budućnost, ujedno već godinama obrađuju recikliranu plastiku u svojim profilima. Recikliranje plastike ne utječe na njezinu kvalitetu jer se materijal može ponovno upotrijebiti do deset puta. Osim toga, recikliranje rezultira uštedom energije od 90% u odnosu na proizvodnju nove plastike.

U Deceunincku su počeli s recikliranjem još 2012. godine. Tada su pustili u pogon vrhunsko postrojenje za recikliranje na njihovoj lokaciji za izradu kompozitnih materijala u Diksmuideu. U 2018. učetverostručili su kapacitet recikliranja na 45.000 tona plastike godišnje. To je 2,3 milijuna prozora godišnje koji neće završiti na odlagalištima ili u spalionicama. Korištenje maksimalnog postotka recikliranog materijala sve češće postaje standard.

Zahvaljujući ovim naporima Deceuninck je spreman za buduće zahtjeve u građevinskom sektoru, kako u Europi tako i u ostatku svijeta gdje je prisutan.

* Sadržaj omogućio Deceuninck

New Report

Close