Smart Industry
Nositelji promjena

Od limarskog obrta do digitalne korporacije – u 60 godina

Rittal svoje korisnike čini uspješnima inovativnim rješenjima za industrijske i IT infrastrukture.

Promo
15. rujan 2021. u 22:00
U posve digitalno integrirano postrojenje Rittal je uložio više od 250 milijuna eura/PD

Bilo je to 1. travnja 1961. godine, kada je u nekadašnjoj tkaonici u gradiću u središnjem Hessenu započela svjetska priča o uspjehu, ujedno i priča o standardizaciji rasklopnih ormara. Toga je dana Rudolf Loh osnovao tvrtku Rittal i promijenio cijelu industriju. Danas se standardizirani rasklopni ormari koriste za milijun rješenja u više od 90% svjetskih industrija.

Rittershausen u Dietzhölztalu – nitko 1961. godine nije znao da će malo mjesto u središnjem Hessenu jednog dana dati ime globalnoj tvrtki. Te je godine Rudolf Loh kupio staru tkaonicu i osnovao Rittal. Ideja je bila: ponuditi standardizirane rasklopne ormare iz standardizirane proizvodnje, odmah dostupne na skladištu, brže i bolje izrađene od pojedinačno proizvedenih ormara za upravljačke dijelove strojeva tog vremena. Dugi rokovi isporuke i nedostaci u kvaliteti postali su tada stvar prošlosti.

Gospodarsko čudo poslijeratnih godina promijenilo je industrijsku proizvodnju. Strojevi su se počeli međusobno povezivati i proizvoditi u velikim serijama zbog rastuće potrošnje.

Dakle, ideja Rudolfa Loha stigla je u pravo vrijeme. Od tada do danas mnogo se toga dogodilo. Jučer, kao i danas, inovacije tvrtke čije je sjedište danas u Herbornu (također u Hessenu) oblikuju industrije širom svijeta. Rittalova rješenja danas se koriste pri izvođenju upravljačkih i rasklopnih sustava, u informatici, telekomunikacijama, energetici, brodogradnji, u bolnicama i na nogometnim stadionima.

Čak 58 podružnica širom svijeta bavi se prodajom i pružanjem usluga vezanih uz Rit-talove proizvode, a u regiji u kojoj je smještena tvrtka je najveći poslodavac i nedavno je u Haigeru, nedaleko od Herborna, uložila više od 250 milijuna eura u izgradnju posve digitalno integriranog postrojenja.

Iz sustava u cloud

Kako je do toga došlo? U skladu s razvojem industrijske automatizacije, Rittal je jednostavan rasklopni ormar pretvorio u sustav rasklopnog ormara. Proizvodi su odjednom istodobno trebali rješavati nekoliko problema korisnika, npr. imati nadzor klimatizacije i biti rješenje za distribuciju električne energije. Tako je glavna značajka tvrtke i njezine korporacijske kulture postala i ostala ideja sustavnosti i razmišljanje da promjene treba pokretati, a ne samo se odazivati na njih.

Prof. dr. Friedhelm Loh/ PD

Takvo sustavno rješenje danas je prevladalo, ne samo u proizvodnim industri-ama, već i u IT-u, gdje se sam Rittal proglasio ‘pridošlicom’. No, sve do danas su energetska učinkovitost, klimatske promjene ili sigurna distribucija električne energije područja u kojima Rittal svoje korisnike čini uspješnima i to upravo zahvaljujući inovativnim rješenjima za industrijske i IT infrastrukture svih veličina.

Usporedno s time, Rittal je sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća uložio u malu tvrtku s dvoje zaposlenih i tako je nastao Eplan. Bilo je to u vrijeme kada su u tehnici rasklopnih ormara tek rijetki razmišljali o softverskim rješenjima.

Tijekom sljedećih godina i desetljeća razvijen je širok raspon softvera i inženjerskih usluga i danas je ta Rittalova sestrinska tvrtka jedan od vodećih svjetskih dobavljača softvera za elektrotehniku.

Zajedno, Eplan i Rittal omogućavaju optimiranje i industrijalizaciju cijelog lanca vrijednosti za korisnike nadzornih i rasklopnih sustava. Trenutačno su rješenja za automatizaciju poput strojeva za obradu upravljačkih ormara dio opsežnog programa, baš kao i sofisticirana tehnika sus-tava upravljačkih ormara.

Od digitalnog blizanca to edge computinga

Pomoći u oblikovanju tehnoloških promjena u industriji širom svijeta i preuzeti odgovornosti za svoj dom u središnjem Hessenu – to je bio cilj Rittala kada je prije pet godina uložio u izgradnju najsuvremenijeg proizvodnog pogona za kompaktne i male rasklopne ormare prema standardima industrije 4.0.

Novi pogon u Haigeru je 2020. godine pušten u rad. Stotine strojeva i radnih stan-ica umreženo je kako bi se digitalno upravljalo vrlo složenim procesima, od naručivanja do proizvodnje i logistike.

Pri tome je tvrtka razvila inteligentna rješenja za ‘edge’ i ‘cloud’ zajedno s još jednom sestrinskom tvrtkom, ‘startupom’ German Edge Cloud. Ta su rješenja prilagođena potrebama industrije, smještena su u vlasti-tom podatkovnom centru i ispitana na vlastitim potrebama.

Rittal je tako ponovno na putu prema standardizaciji, ali ovaj put na području digitalizacije. German Edge Cloud je osnivač GAIA-X, europskog konzorcija podatkovne infrastrukture i član CATENA-X, automobilske mreže za sigurnu razmjenu podataka.

U obiteljskom poslu važni su ljudi

Desetljećima su Rittalovi djelatnici oblikovali promjene, od najmlađeg pripravnika, do najiskusnijeg stručnjaka, od razrade inovacija, do integracije izbjeglica. Tvrtka je danas najveći poslodavac u središnjem Hessenu i obiteljska tvrtka sa srcem.

Tako svake godine djelatnici Friedhelm Loh Groupe koju čine Rittal i njegove sestrinske tvrtke Eplan, Cideon, Stahlo, LKH, German Edge Cloud i Loh Services doniraju velika sredstva za socijalne projekte, čija ukupna vrijednost već premašuje 5 milijuna eura. Uz to, na 50. obljetnicu tvrtke današnji vlasnik, prof. Friedhelm Loh, osnovao je Zakladu Rittal koja danas podržava projekte i ustanove na području soci-jalne skrbi, obrazovanja i kulture.

“Ponosan sam na 60 godina uspjeha koje smo napisali zajedno sa svim našim djelatnicima,” ističe prof. Loh, vlasnik i izvršni direktor Friedhelm Loh Groupe i nastavlja: “To je ono što nas tjera na znatiželju, na us-mjerenost na korisnike, na hrabrost za riskiranje i na radost zajedničkog uspjeha. Jer volimo budućnost.”

New Report

Close