Glavna skupština Generali Grupe za 2022. usvaja financijska izvješća za 2021. i imenuje novi Upravni odbor

Autor: Objava za medije , 02. svibanj 2022. u 13:50
Foto: Generali osiguranje

Skupština je odobrila financijska izvješća za 2021. godinu, objavljena javnosti, koja je zaključena s neto rezultatom od 1.847 milijuna eura te najavila raspodjelu dividende od 1,07 eura po dionici dioničarima, koju će se isplatiti od 25. svibnja

U petak je održana redovna i izvanredna godišnja skupština (“AGM”) Assicurazioni Generali S.p.A. pod predsjedanjem Gabrielea Galaterija di Genole. Skupština je odobrila financijska izvješća za 2021. godinu, objavljena javnosti, koja je zaključena s neto rezultatom od 1.847 milijuna eura te najavila raspodjelu dividende od 1,07 eura po dionici dioničarima, koju će se isplatiti od 25. svibnja 2022. Dionicama će se trgovati bez dividende od 23. svibnja 2022.

Nakon određivanja veličine Uprave na 13 članova, izabran je i novi Upravni odbor koji će obnašati dužnost tri financijske godine, odnosno do odobrenja financijska izvješća za 2024. godinu, te mu je određena naknada.

• Lista koju je prezentirao odlazeći Upravni odbor – većinska lista – dobila je 55,9% glasova

• Lista koju je prezentirao dioničar VM2006 – prva manjinska lista – dobila je 41,73% glasova

• Lista koju je predstavilo nekoliko UCI-ja pod okriljem Assogestioni – druga manjinska lista – dobila je 1,9% glasova

S većinske liste izabrani su: Andrea Sironi (naveden kao nezavisni predsjednik), Clemente Rebecchini, Philippe Donnet (naveden kao izvršni direktor), Diva Moriani, Luisa Torchia, Alessia Falsarone, Lorenzo Pellicioli, Clara Furse, Umberto Malesci, Antonella Mei-Pochtler.

S prve manjinske liste izabrani su: Francesco Gaetano Caltagirone, Marina Brogi, Flavio Cattaneo.

Svi izabrani direktori, s obzirom na ono što su priopćili prilikom podnošenja lista, posjeduju uvjete neovisnosti iz čl. 28.2. Statuta, čl. 147-ter TUF-a i talijanskog Kodeksa korporativnog upravljanja kako ga provodi Društvo, s jedinim izuzetkom

• Philippe Donnet, Clemente Rebecchini i Lorenzo Pellicioli s osvrtom na tablicu koju je predstavio Upravni odbor

• Francesco Gaetano Caltagirone za listu koju je predstavio dioničar VM 2006 S.r.l.

Svi izabrani direktori također su izjavili da ispunjavaju uvjete profesionalizma, dobrog statusa i neovisnosti koji se zahtijevaju prema aktualnom talijanskom zakonodavstvu za osiguravajuća društva. Životopisi svih direktora dostupni su u dokumentaciji koja sadrži podatke o kandidatima za imenovanje u Upravni odbor s odgovarajućih lista.

Od danas, na temelju dostupnih informacija, poznato je da među izabranim direktorima Philippe Donnet posjeduje 1.175.693 dionica Assicurazioni Generali, što je 0,07% temeljnog kapitala, Francesco Gaetano Caltagirone preko povezanih pravnih osoba posjeduje 157.900.000 dionica Assicurazioni Generali, što iznosi 9,95% temeljnog kapitala, a Marina Brogi posjeduje 2.580 dionica Assicurazioni Generali.

Prva sjednica novoizabrane Uprave održat će se u prvoj polovici idućeg tjedna na kojoj će se raspravljati o imenovanjima u korporativna tijela.

Skupština je odobrila Program otkupa dionica u svrhu poništavanja vlastitih dionica u sklopu provedbe strateškog plana 2022-24, za maksimalnu ukupnu isplatu od 500.000.000,00 eura i za maksimalni broj dionica koji odgovara 3% udjela Društva kapital. Cilj sheme otkupa vlastitih dionica je iskoristiti višak likvidnih

sredstava akumuliranih tijekom tri godine 2019.-2021., a koji se ne koriste u svrhu “preraspodjele kapitala” te osigurati dioničarima naknadu uz raspodjelu dividendi. Odobrenje je izdano na 18 mjeseci od dana održavanja Glavne skupštine: minimalna kupovna cijena dionica ne smije biti niža od implicitne nominalne vrijednosti dionica u trenutku na snazi, dok maksimalna cijena ne smije prelaziti 5% referentnu cijenu koju će dionice bilježiti na burzi dana koji prethodi završetku svake pojedinačne kupoprodajne transakcije. Kupnja vlastitih dionica vršit će se – sukladno članku 144-bis, stavak 1. točka b) i c) Pravilnika o izdavateljima CONSOB-a i važećim regulatornim odredbama – prema poslovnim procedurama utvrđenim u pravilniku za organizaciju i upravljanje samim tržištima kako bi se osigurao jednak tretman među dioničarima.

Skupština je također odobrila Dugoročni plan poticaja Grupe (LTIP) 2022-24, kojim se odobrava kupnja i otuđenje maksimalnog broja od 10 milijuna i 500 tisuća vlastitih dionica za služenje LTIP-a 2022-24. Odobrenje je izdano na 18 mjeseci od dana održavanja Skupštine: minimalna kupovna cijena dionica ne smije biti niža od nominalne vrijednosti dionica u trenutku na snazi, a maksimalna cijena ne smije biti veća od 5% referentne cijena koju će dionice zabilježiti na burzi dana prije završetka svake pojedinačne kupoprodajne transakcije. Kupnja vlastitih dionica vršit će se – sukladno članku 144-bis, stavak 1. točka b) i c) Pravilnika o izdavateljima CONSOB-a i važećim regulatornim odredbama – prema poslovnim postupcima utvrđenim u pravilniku o organizaciji i upravljanje samim tržištima kako bi se osigurao jednak tretman među dioničarima.

Skupština je također odobrila Dionički plan za zaposlenike Generali Grupe, s ciljem promicanja postizanja strateških ciljeva, kulture vlasništva i osnaživanja te sudjelovanja zaposlenika u stvaranju održive vrijednosti Grupe. Plan predviđa mogućnost kupnje dionica Assicurazioni Generali po povoljnim uvjetima, nudeći, u slučaju povećanja cijene dionice, besplatne dionice proporcionalno kupljenoj dionici i isplaćenoj dividendi. Plan, za koji se očekuje da će biti pokrenut u listopadu 2022. i trajat će 3 godine, nudi se zaposlenicima Grupe, osim članova Upravnog odbora Grupe (GMC) i Global Leadership Group (GLG). Upravni odbor Assicurazioni Generali, dajući provedbu Plana, identificirat će specifične kategorije zaposlenika koji mogu biti korisnici i zemlje u kojima je moguće pokrenuti Plan. Skupština je također odobrila kupnju i otuđenje najviše 9 milijuna vlastitih dionica na razdoblje od 18 mjeseci. Minimalna kupovna cijena dionica ne smije biti niža od nominalne vrijednosti dionica u trenutku na snazi, a maksimalna cijena ne smije biti veća od 5% referentne cijene koju će dionica bilježiti na sjednici burze dan prije završetka svake pojedinačne kupoprodajne transakcije. Kupnja vlastitih dionica vrši se u skladu s člankom 144-bis stavak 1. točke b) i c) Uredbe o izdavateljima CONSOB-a i važećim regulatornim odredbama – prema poslovnim postupcima utvrđenim propisima za organizaciju i upravljanje sama tržišta kako bi se osigurao jednak tretman među dioničarima.

Napominjemo da Generali i njegove podružnice trenutno posjeduju 6.599.872 vlastitih dionica, što je 0,413% temeljnog kapitala Društva.

Skupština je usvojila prijedloge za izmjenu čl. 9.1. Statuta. Ova izmjena, koja podliježe prethodnom odobrenju od strane IVASS-a, odnosi se na elemente dioničarskog kapitala upravljanja životom i P&C-om, sukladno čl. 5 ISVAP Uredbe od 11. ožujka 2008., br. 17.

Na poslijetku, Skupština je usvojila Izvješće o politici nagrađivanja i dala pozitivan savjetodavni glas za Izvješće o isplati naknada.

New Report

Close