Zeleno gospodarstvo
PROMO

Društvo Bosch uložit će milijarde u klimatski neutralnu tehnologiju

Rješenja utemeljena na električnoj energiji imaju prioritet, ali rješenja utemeljena na vodiku također trebaju više…
Promo
17. svibanj 2022. u 22:00
Industrijska politika treba se usredotočiti na pripremanje svih sektora gospodarstva na vodik/MARTIN STOLLBERG

U poslovnoj godini 2021. društvo Bosch ostvarilo je znatan rast u prodaji i rezultat unatoč teškim uvjetima. Prihod od prodaje dobavljača tehnologije i usluga narastao je 10,1 % na 78,7 milijardi eura, a operativni rezultat (dobit od poslovanja prije kamata i poreza) narastao je više od pola i dosegnuo 3,2 milijarde eura.

“Uspješni ishod poslovne godine 2021. jača naše pouzdanje za suočavanje s izazovnim uvjetima tekuće godine”, rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH, tijekom prezentacije godišnjih podataka društva.

Jedna od znatnih nesigurnosti jest rat u Ukrajini i sve njegove posljedice. Društvo vrlo ozbiljno shvaća svoju odgovornost prema zaposlenicima. U isto vrijeme pruža opsežnu humanitarnu pomoć od prvog dana, posebice u svrhu ublažavanja patnji izbjeglica. “Naše su misli s ljudima koji se bore da prežive i dijelimo njihove strahove”, rekao je predsjednik društva Bosch.

Dodao je da se ratom ne može riješiti politički sukob. Po njegovu mišljenju trenutačna situacija pojačava pritisak na oblikovatelje politika i društvo da postanu manje ovisni o fosilnim gorivima i da snažno provode razvoj novih izvora energije. Rekao je da Grupa Bosch zbog toga sustavno pokušava ublažiti globalno zatopljenje unatoč izazovnim gospodarskim uvjetima.

Osim toga, Hartung je najavio da će društvo Bosch u tri godine uložiti otprilike tri milijarde eura u klimatski neutralnu tehnologiju poput elektrifikacije i vodika. Hartung vjeruje da će rat usporiti napredak u kratkoročnom smanjivanju emisija ugljika. S druge strane, dugoročno će ubrzati tehnološku transformaciju u Europi.

Bosch namjerava uložiti gotovo 500 milijuna eura u poslovanje s komponentama za proizvodnju vodika elektrolizom do kraja desetljeća/BOSCH

“Oblikovateljima politika to može biti znak da moraju odlučnije djelovati – bez obzira na to je li riječ o pružanju inicijativa za veću energetsku učinkovitost postojećih građevina ili o golemom povećavanju proizvodnje obnovljive energije”, rekao je Hartung. On vjeruje da je elektrifikacija najbrži put do klimatske neutralnosti ako se temelji na zelenoj električnoj energiji. No Hartung je također naglasio da je potreban i vodik. “Industrijska politika treba se usredotočiti na pripremanje svih sektora gospodarstva na vodik”, rekao je.

“Rješenja utemeljena na električnoj energiji imaju prioritet, ali rješenja utemeljena na vodiku također trebaju više dobiti na zamahu. Potrebna su nam i jedna i druga ako mislimo živjeti održivo na svojem plavom planetu.”

U isto vrijeme predsjednik društva Bosch najavio je da će društvo u sljedeće tri godine uložiti još deset milijardi eura u digitalnu transformaciju svojeg poslovanja. “Digitalizacija također igra posebnu ulogu u održivosti – a naša rješenja počinju od te pretpostavke”, rekao je Hartung.

10

tisuća programskih inženjera namjerava Bosch zaposliti ove godine

Proizvodnja vodika elektrolizom: ulazak na tržište vrijedno 14 milijardi eura

Radi učinkovite borbe protiv klimatskih promjena društvo Bosch započinje poslovanje s komponentama za proizvodnju vodika elektrolizom. Društvo namjerava uložiti gotovo 500 milijuna eura u to novo poslovno područje do kraja desetljeća, a polovicu tog iznosa do stavljanja na tržište, koje je planirano za 2025. godinu.

“Imamo opsežnu osnovu za razvoj tehnologija utemeljenih na vodiku i želimo razvijati proizvodnju vodika u Europi”, rekao je Hartung. “Očekujemo da će svjetsko tržište komponenti za elektrolizatore vrijediti otprilike 14 milijardi eura do 2030. godine.”

Društvo Bosch dostavlja svežanj – središnji dio sustava za proizvodnju vodika elektrolizom – koji se kombinira s energetskom elektronikom, senzorima i upravljačkom jedinicom kako bi se izradio pametni modul. Očekuje se da će se svežnjevi za proizvodnju vodika početi proizvoditi već u 2025. godini.

Održivost: društvena odgovornost tijekom prelaska na nove energente

Društvo Bosch podržava Europski zeleni plan i smatra da nosi društvenu odgovornost u pogledu održivosti: s 400 lokacija društva diljem svijeta društvo Bosch ugljično je neutralno od 2020. godine. Što se tiče kvalitete ugljične neutralnosti, društvo napreduje bolje od očekivanog.

Društvo Bosch već je ostvarilo trećinu uštede energije koju je odlučilo ostvariti do kraja desetljeća. “Održivost više nije rubna tema; ona mora biti dio osnovne djelatnosti svakog društva”, rekla je Filiz Albrecht, članica upravnog odbora i direktorica za industrijske odnose društva Robert Bosch GmbH. Korporacijska društvena odgovornost društva Bosch obuhvaća gospodarska, društvena i ekološka pitanja.

“Nije lagano držati ravnotežu između tih triju stvari. U vremenima promjene društvena odgovornost za nas znači povesti što više zaposlenika u nova poslovna područja.” Kao što je istaknula Albrecht, društvo Bosch razvija klimatski neutralnu tehnologiju prije svega na lokacijama koje su prethodno proizvodile sustave izgaranja. Također je izvijestila da društvo ove godine namjerava zaposliti 10 000 novih programskih inženjera diljem svijeta.

New Report

Close