Smart Industry
Dijeljenje znanja i iskustva

Boscheva obrazovna kampanja za Industriju 4.0

U posljednjih pet godina Bosch je uložio više od milijardu eura u obuku i usavršavanje zaposlenika.

Promo
15. rujan 2021. u 22:00
Oko 85 posto svih linija za proizvodnju dijelova i montažnih linija odlikuje se povezivošću /PD

Bosch nastavlja sa svojom obrazovnom kampanjom za Industriju 4.0. „Industrijom 4.0 povećava se konkurentnost proizvodnih postrojenja, što dovodi do očuvanja radnih mjesta”, izjavio je Rolf Najork, član Boscheva upravnog odbora nadležnog za industrijsku tehnologiju.

Na početku obrazovne godine 2021./2022. Bosch će otvoriti jedan novi centar za obuku u području Industrije 4.0 u Stuttgart-Feuerbachu te jedan u centru za kupce i inovaciju tvrtke Bosch Rexroth u Ulmu. Novi tečajevi za certifikate koje je pokrenuo Bosch, kao što je certifikat za industrijskog voditelja digitalne transformacije, također će započeti u rujnu.

Nakon probne faze nastavni programi koje je Bosch pomogao razviti izvest će se na međunarodnu razinu radi, među ostalim, osposobljavanja osoba kao stručnjaka u području Industrije 4.0. Bosch sveukupno nudi više od 100 vanjskih tečajeva za Industriju 4.0, koji su otvoreni za zaposlenike i zainteresirane iz drugih tvrtki. „S pomoću 240 tvornica u svijetu držimo korak s najnovijom tehnologijom.

Na temelju svog iskustva razvijamo koncepte kojima osposobljavamo radnike za Industriju 4.0”, izjavila je Filiz Albrecht, članica Boscheva upravnog odbora i direktorica industrijskih odnosa u društvu Robert Bosch GmbH. U posljednjih pet godina Bosch je uložio više od milijardu eura u obuku i usavršavanje svojih zaposlenika. Tvrtka sada u svojim tvornicama uvodi novoosmišljene položaje u području Industrije 4.0.

Kvalificirani radnici ključni su za Industriju 4.0

Povezana industrija postaje stvarnost. Gotovo dvije trećine svih njemačkih tvrtki integriralo je rješenja u području Industrije 4.0 u svoje proizvodne postupke – prije tri godine to je činilo samo pola tvrtki (izvor: Bitkom, 2021.). Međutim, i dalje postoje prepreke: prema podacima industrijske udruge Bitkom u 55 posto tvrtki nedostaje stručnjaka za Industriju 4.0, dok je 52 posto tvrtki zapanjeno složenošću tog pitanja. Bosch radi na uklanjanju tih prepreka.

55

tvrtki u Njemačkoj ima nedostatak stručnjaka za Industriju 4.0,

“Bosch je predvodnik u području Industrije 4.0. Dijeljenjem svog znanja i iskustva pomažemo tvrtkama da uspješno provedu ovaj suvremeni oblik proizvodnje”, izjavio je Najork. U akademijama društava Bosch Rexroth i Bosch Connected Industry tvrtka nudi sveobuhvatan program mentorstva i stručnog usavršavanja u području Industrije 4.0. Dijelove tog programa također nude partneri tvrtke Bosch.

Na primjer, u industrijskim i gospodarskim komorama diljem Njemačke možete završiti tečaj kojim se osposobljavaju stručnjaci u području Industrije 4.0 i koji je Bosch pomogao osmisliti.

Zahvaljujući njemačkim gospodarskim komorama izvan Njemačke, ovaj „domaći” nastavni program u području Industrije 4.0 sada postaje i međunarodni standard: od Slovenije i Češke Republike do Malezije te od Singapura do Kolumbije i Perua tvrtke osposobljavaju svoje radnike prema njemačkom modelu.

U budućnosti će u svakoj Boschevoj tvornici raditi stalan tim za Industriju 4.0/PD

“Stručni radnici ključni su za Industriju 4.0 i konkurentnost. Svaka tvrtka koja želi postati i ostati uspješna mora obučiti svoje ljude”, izjavio je Najork.

Osim programa osposobljavanja Bosch razvija opremu za obuku koja obuhvaća programiranje robota, proširenu stvarnost, tehnologiju aplikacija, RFID i proizvodne izvršne sustave. Te ‘mini tvornice za Industriju 4.0’ upotrebljavat će se u strukovnim školama i na sveučilištima, kao i u centrima za obuku koje vode tvrtke. Osim toga, Bosch otvara vrata svojih tvornica i nudi obilaske povezane s Industrijom 4.0 na nekoliko lokacija.

Bosch razvija nove profile položaja za Industriju 4.0

Bosch je pokrenuo digitalizaciju svojih tvornica 2012. godine. Oko 85 posto svih linija za proizvodnju dijelova i montažnih linija u Boschevim tvornicama u cijelom svijetu odlikuje se povezivošću u svrhu automatskog bilježenja podataka o učinku digitalnih strojeva, kao što su trajanja ciklusa, kvarovi ili neprihvatljivi dijelovi.

“U gotovo svakoj našoj tvornici primjenjuje se povezivost i nastavljamo sustavno obučavati svoje zaposlenike za Industriju 4.0”, izjavila je Albrecht. Konkretno, Bosch nudi oko 360 različitih tečajeva u području digitalizacije i Industrije 4.0 – od tečajeva putem aplikacije i videozapisa i mrežnih seminara do tradicionalne obuke na licu mjesta. Profili položaja posebno razvijeni za Industriju 4.0 trenutačno se uvode u tvornice diljem svijeta.

360

tečajeva u području digitalizacije i Industrije 4.0 trenutno nudi Bosch

U budućnosti će u svakoj Boschevoj tvornici raditi stalan tim za Industriju 4.0, koji će se sastojati od koordinatora i informatičkih stručnjaka za infrastrukturu, hardver i procese. Timovi će biti upotpunjeni analitičarima podataka i podatkovnim stručnjacima koji obrađuju rezultate proizvodnje radi njihova lakšeg razumijevanja i ranog utvrđivanja problema s pomoću strojnog učenja.

„Za svaki novi položaj nudimo odgovarajuće tečajeve. U konačnici, povezani svijet potrebno je razumjeti prije nego što ga možete oblikovati”, izjavila je Albrecht.

New Report

Close