Smart Industry
Nacionalna razvojna strategija

Za razvoj pametne industrije trebamo infrastrukturu, besplatnu

InfoDom je srijedom u organizaciji provodio Smart Industry radionicu s više od 20 profesora i stručnjaka za ovo podru…
Lucija Špiljak
15. travanj 2021. u 08:03
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Slavko Vidović, direktor konferencije, održao je prezentaciju o pozicioniranju pametnih industrija u strateškim aktima nakon Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine.

U InfoDomu su istražili koji su potrebni preduvjeti, pretpostavke i organizacije kako bi se koncept pametnih industrija implementirao. Provode slična istraživanja već zadnje dvije godine, a zaključili su kako je potreban dugogodišnji plan za lokalnu i regionalnu samoupravu, ali i državu.

“Država mora pravovremeno uskladiti regulatorne okvire kako ne bi bilo prepreka u primjeni inovacija i novih tehnologija. Pametna industrija mora biti fokus nacionalnih planova”, istaknuo je Vidović.

Također, on i InfoDom oduvijek ističu koliko je važno privući mlade talente i pomoći startup tvrtkama, uz preporuke da gradovi u Hrvatskoj uspostave Smart Labove i Digitalne Hubove.

InfoDom je srijedom u organizaciji provodio Smart Industry radionicu s više od 20 profesora i stručnjaka za ovo područje, a pozivaju zainteresirane stručnjake da na temu pametne industrije podijele svoje ideje putem mailova smart.industry@fer.hr, smart.industry@foi.hr, smart.industry@infodom.eu.

“Za razvoj pametne industrije moramo napraviti infrastrukturu koja će biti besplatna za korištenje. Možemo osigurati ponovnu uporabljivost podataka, znanja i zajedno učiti, napredovati, ali i eksperimentirati kako bismo razvijali rješenja. Time pojačavamo i iskustva naših timova.

Na to slijedi ideja dualnog modela upravljanja koji nije vezan samo uz gospodarstvo nego i javnu upravu”, poručio je Slavko Vidović.

New Report

Close