Snaga i važnost obnovljivih izvora energije
Čisti izvor energije

Vodik kao jedno od rješenja za dekarbonizaciju globalne ekonomije

Ključ je u stalnom širenju obnovljivih izvora i integraciji u industrijske, energetske i mobilne infrastrukture.
PD VL native tim
03. rujan 2020. u 08:50
Da bi se zeleni vodik mogao ekonomski proizvoditi i prodati, električna energija mora postati jeftinija

Najzastupljeniji element u svemiru, vodik, neotrovni je čisti plin, bez okusa i mirisa. Ima najveću energetsku gustoću po masi od svih konvencionalnih goriva, gotovo tri puta veću od mase benzina ili dizela pa se koristi kao gorivo za svemirska putovanja. Vodik izgaranjem daje toplinu, a elektrokemijski se pretvara u električnu energiju pa se, primjerice, davne 1808. u Londonu počeo koristiti za sustav ulične rasvjete.
Trenutačno se više od 95% vodika u svijetu proizvodi iz ugljikovodika, uz stvaranje i emisiju štetnog ugljikova dioksida (CO2). Modernija i ekološki prihvatljivija tehnologija CO2 za proizvodnju vodika je elektroliza vode. Vodik se može transportirati u obliku komprimiranog plina ili kriogene tekućine, a njegovo korištenje kao goriva ne stvara dim, ne zagađuje atmosferu ugljičnim dioksidom i ne emitira dušikove okside.
Stoga je EU komisija početkom srpnja u Bruxellesu pokrenula “Savez za čisti vodik” nacionalnih vlada i tvrtki koje djeluju na području vodikove tehnologije. U tom će kontekstu Europska komisija predstaviti svoju europsku strategiju za promociju vodikove tehnologije.

Izgradnja nove konkurentne industrije
Dekarbonizacija globalne ekonomije jedan je od najvažnijih izazova s kojima se svijet suočava. Stoga ne čudi činjenica da je za jednu od vodećih svjetskih tvrtki integriranih i inovativnih tehnologija Siemens Energy, vodik važan kamen temeljac poslovne razvojne strategije.
U ovoj tvrtki već imaju rješenja za proizvodnju “zelenog” vodika iz obnovljivih izvora energije uz pomoć PEM elektrolize, što je važan doprinos globalnoj energetskoj revoluciji. Ključ je, kažu u Siemens Energyju, u stalnom širenju obnovljivih izvora energije i njihovoj integraciji u industrijske, energetske i mobilne infrastrukture.

Miljavac

Na putu dekarbonizacije energetskih sustava vodik je jedno od odličnih rješenja, a Siemens Energy najbolji partner.

“Vodik je izuzetno važan u budućem energetskom svijetu. Međutim, da bi se zeleni vodik mogao ekonomski proizvoditi i prodati, električna energija mora postati jeftinija, CO2 mora postati skuplji, troškovi ulaganja moraju pasti. Europska vodikova strategija ima ispravnu ambiciju izgraditi novu konkurentnu industriju koja će služiti europskim i svjetskim tržištima, stvarati nova radna mjesta, održavati postojeća radna mjesta i imati sposobnost postizanja klimatske neutralnosti.
No trebat će nam regulatorni okviri koji stvaraju održivo tržište vodika te mogućnosti financiranja kako bismo započeli brzo skaliranje. Ovdje strategija još uvijek propušta mogućnosti. Osobno se radujem što sam postao član Saveza za čisti vodik koji će oblikovati sljedeće konkretne korake u ostvarenju ovih ciljeva i pretvaranja Europe u globalnog lidera za vodikove tehnologije”, izjavio je dr. Christian Bruch, CEO i predsjednik Siemens Energy, te član njemačkog Nacionalnog vijeća za vodik.

Što je Power-to-X?
S oko 90 tisuća zaposlenika širom svijeta, Siemens Energy svojim proizvodima, rješenjima, sustavima i uslugama, pomaže oblikovanju energetskih sustava, zajedno s opsežnim portfeljem za komunalne usluge, neovisne proizvođače električne energije, operatore prijenosnih sustava, naftnu i plinsku industriju i ostale energetski intenzivne industrije.
Tehnološki odgovor na dekarbonizaciju ekonomije je Power-to-X koji opisuje metode pretvaranja električne energije u tekuće ili plinovite kemijske izvore energije elektrolizom i daljnjim procesima sinteze. Spajanje sektora putem Power-to- X može smanjiti potrošnju primarne fosilne energije za 50%, čak i dok potrošnja energije raste za 25%.

Bruch

Trebat će nam regulatorni okviri koji stvaraju održivo tržište vodika te mogućnosti financiranja za brzo skaliranje.

Ključ za suočavanje s ovim izazovom je dosljedno širenje obnovljivih izvora energije, kao i koncept povezivanja sektora, što znači integriranje obnovljivih izvora energije u razvijenoj infrastrukturi industrije, energije i mobilnosti pomoću rješenja Power-to-X koristeći zeleni vodik.
Mogućnosti vodikove ekonomije su velike, a korištenje sustava za dekarbonizaciju energije svim gospodarskim sektorima donosi ogromne prednosti za okoliš i poslovanje. Kroz tehnologije Power-to-X, sektori koji se ne bave proizvodnjom energije, profitirat će od obnovljive energije i postati sve zeleniji u cijelom lancu, od proizvodnje do primjene.

Prvi megavatni projekt proizvodnje zelenog vodika u Kini
Siemens Energy i Beijing Green Hydrogen Technology Development Co., Ltd., podružnica China Power International Development Ltd. (China Power), potpisali su sporazum o izgradnji sustava za proizvodnju vodika za stanicu za dovod goriva na vodik, u četvrti Yanqing u Pekingu, jednom od tri glavna područja na kojem će se 2022. godine održati Zimske olimpijske igre. Megavatno zeleno rješenje za proizvodnju vodika prvo je takve vrste koje u Kini gradi Siemens Energy, a bit će dovršeno u svibnju 2021. godine.
“Posvećeni smo suradnji sa Siemens Energyjem i vjerujemo da je dekarbonizacija energetskih sustava izazov s kojim se mora suočiti svaka zemlja. Zajedno ćemo pridonijeti razvoju čiste energije kako bismo se nosili s klimatskim promjenama i značajno smanjili emisije ugljika”, istaknuo je Qian Zhimin, predsjednik tvrtke State Power Investment Corporation Limited, koja je krajnji kontrolni dioničar China Powera.
Hrvatska ima puno prostora za implementaciju projekata vezanih uz korištenje vodika, pogotovo zelenog.
“Uz globalno iskustvo i inovativne tehnologije, Siemens Energy ima i veliki lokalni tim eksperata u Zagrebu i Rijeci koji mogu osmisliti rješenja i odraditi i najzahtjevnije projekte vezane uz vodikove tehnologije. Na putu dekarbonizacije energetskih sustava vodik je sigurno jedno od odličnih rješenja, a Siemens Energy najbolji partner”, rekao je Boris Miljavac, Managing Director Siemens Energy Hrvatska.

Sadržaj omogućio SIEMENS ENERGY

New Report

Close