VIDEO: Zelena mobilnost u fokusu nove emisije na Poslovnom TV

Autor: Borivoje Dokler , 07. svibanj 2021. u 15:38

Prilagodba klimatskim promjenama i energetska tranzicija jedne su od najvažnijih tema današnjice. Donošenjem Zelenog plana Europska unija želi do 2050. postati klimatski neutralni kontinent, što podrazumijeva i nultu emisiju stakleničkih plinova. Kako su automobili na fosilna goriva odgovorni za gotovo četvrtinu ugljičnog dioksida (CO2), Zeleni plan posebno naglašava važnost elektrifikacije u transportu. Zbog toga se na različite načine potiče razvoj, proizvodnja i kupnja električnih vozila te učinkovitiji i zeleniji javni prijevoz.

Europska komisija je u tom smjeru postavila vrlo ambiciozne ciljeve. Među ostalim, očekuje da će do 2030. europskim cestama voziti najmanje 30 milijuna automobila bez emisije CO2, da će 100 europskih gradova biti klimatsko neutralno i kako će svako planirano kolektivno putovanje kraće od 500 kilometara biti ugljično neutralno.

Iz svega toga jasno je da će u nadolazećim godinama transformacija prometa u održive oblike biti područje u kojem će se mnogo toga zanimljivo dešavati i o čemu će se puno pričati. Kako bi bili u toku, jednom mjesečno, na Poslovom TV, emitirat će se emisija Zelena mobilnost u kojoj će se kroz razgovore sa značajnim ljudima iz sektora odgovarati na sva važna i aktualna pitanja vezana uz tu tematiku. Električni i hibridni automobili, električni bicikli, autobusi, samo su neke od zanimljivih tema, a u prvoj emisiji govori se o važnosti elektrifikacije, tržištu električnih automobila u Hrvatskoj i njihovom tehnološkom napretku i karakteristikama. O tome govore voditelj projekta REGEA Marko Ćavar, direktorica poslovnog razvoja QEV Technologiesa Monika Mikac i Hrvoje Lapić, Porsche brand manager.

New Report

Close