Smart Industry
smart factory

VIDEO: Hrvatska ima čvrste temelje za implementaciju pametnih rješenja

Hrvatska poduzeća postupno integriraju digitalne tehnologije u poslovanje te danas imamo 23% poduzeća s visokom i vrlo…
Poslovni.hr
07. rujan 2020. u 07:00
Hrvoje Penava, HEP–ESCO d.o.o.; Drago Cmuk, CADCAM Grupa d.o.o.; Marijan Sever, CODEL d.o.o. i Adriano Liebhardt, Siemens d.d.

Je li uvođenje pametnih tehnologija u proizvodne i poslovne procese još uvijek preskupo za naše poduzetnike ili je to samo mit, hoće li, primjerice, primjena umjetne inteligencije, robotizacija proizvodnih procesa i 5G mreža utjecati na potpuno gašenje dijela radnih mjesta koja danas imamo, kako naš obrazovni sustav prati tehnološke trendove, hoće li korona kriza biti donekle blaža za one tvrtke koje su već pokrenule digitalnu transformaciju i implementirale u svoje poslovanje neke pametne procese, samo su dio pitanja na koja su, u emisiji o pametnim tehnologijama i poduzetništvu u okviru projekta Poslovnog dnevnika Smart Industry odgovarali stručnjaci iz hrvatskih tvrtki – Adriano Liebhardt, voditelj prodaje za procesnu automatizaciju, industrijske komunikacije, procesnu instrumentaciju i analitiku u tvrtki Siemens d.d.; Marijan Sever, direktor tvrtke CODEL d.o.o.; Drago Cmuk, glavni poslovni direktor tvrtke CADCAM Grupa d.o.o. i Hrvoje Penava, koordinator projekata u Sektoru za pripremu i provedbu ESCO projekata tvrtke HEP –ESCO d.o.o..

Početkom 2017. godine HAMAG BICRO je proveo istraživanje među malim i srednjim poduzetnicima o tome koliko su upućeni u industriju 4.0 i pametnu specijalizaciju.  Istraživanje je pokazalo da Hrvatska ima čvrste temelje za implementaciju tehnologija i rješenja pametne proizvodnje, a hrvatski su poduzetnici dobro upućeni i motivirani za sudjelovanje u tom u procesu.

Hrvatska poduzeća postupno integriraju digitalne tehnologije u poslovanje te danas imamo 23% poduzeća s visokom i vrlo visokom razinom digitalnog intenziteta, čime malo zaostajemo za prosjekom EU.

Poduzeća se danas sve više okreću digitalizaciji, pri čemu su dominante velike tvrtke. Njih 38,5% oslanja se na napredne usluge u oblaku, a 32,7% izjavilo je i da koristi analizu velikih podataka. Mala i srednja poduzeća još malo kaskaju, a da je tome tako govori i da još značajnije ne koriste ove digitalne tehnologije. Tek 17% ih koristi usluge oblaka, a 12% analitiku velikih podataka.

New Report

Close