Zeleni plan – prilika za hrvatsko gospodarstvo
Rasvjeta kao rješenje

Evo kako Hrvatska može uštedjeti više od 25 milijuna eura godišnje

U Signifyju očekuju porast projekata u sektoru industrije i ureda, te daljnje investicije u vanjsku rasvjetu.
PD VL native tim
07. prosinac 2020. u 22:00
U Kölnu je 85.000 pametnih svjetiljki povezano sustavom InteractCity

Signify, vodeća svjetska kompanija u području rasvjete predvodnik je i u održivom poslovanju. Martina Šimić Baranović, direktorica tvrtke Signify Hrvatska objašnjava kako upravo oni kao internacionalna kompanija mogu pomoći korisnicima da naprave svoj Zeleni plan, ostvare uštede i olakšaju si put prema održivom poslovanju.

Osim što imaju know-how sa svjetskih tržišta i niz uspješnih projekata i ostvarenih ušteda za klijente, Signify je tvrtka koja posluje s partnerima iz privatnog i javnog sektora.

˝U svijetu je 2006. godine na rasvjetu odlazilo 19 posto električne energije, a do 2018. godine prelaskom na LED rasvjetu potrošnja je smanjena na 13 posto. Do 2030. godine očekuje se smanjenje na 8 posto, iako će se broj rasvjetnih tijela povećati za 35 posto. T

o je moguće nastavkom LEDifikacije i upotrebom IoT tehnologije. Te brojke jasno prikazuju koliko je rasvjeta važna u zelenom planu cijelog svijeta. Tako je i sa svakim pojedinim korisnikom, obnova rasvjete je odličan alat za postizanje energetskih ušteda i smanjenja emisije CO2.

Rezultati su odmah vidljivi i jednostavno ih je izmjeriti. Pri tom je neprocjenjivo važna kvaliteta i partner na kojeg možete računati barem deset godina. Kvalitetan i održiv proizvod je onaj koji ostvaruje najviše energetske uštede, ima najdulju trajnost, nudi mogućnost servisiranja, rezervne dijelove barem u trajanju garancije, a oni najbolji koriste reciklirane materijale i nude deklaraciju održivosti. Također za maksimalne uštede, treba razmotriti proizvode koji omogućuju pametno upravljanje. Sve to mi nudimo svojim korisnicima˝, objašnjava Šimić Baranović.

Značajne uštede

Iza njih je niz projekata, a Šimić Baranović izdvaja neke od njih, primjerice u uredskom segmentu je izuzetan projekt The Edge, zgrada poznate tvrtke Deloitte.

˝U pitanju je jedna najodrživijih zgradi na svijetu 40.000 kvadratnih metara, 6.500 Power over Ethernet svjetiljaka i preko 3000 senzora, s još njih 5000 u pripremi za nadogradnju na Interact office sustav.

Ova zgrada ima najviši BREEAM rating na svijetu -98,36. The Edge koristi 70 posto manje električne energije od usporedive prosječne uredske zgrade. Čak su i energetski pozitivni. Kontinuirano mjere razinu prisutnosti, rasvjete, vlažnosti, temperature.

Bitno je reći da im LED povezana rasvjeta, pored energetske uštede, pomaže održavati maksimalnu efikasnost u upotrebi prostora informacijama o kretanju ljudi. U Hrvatskoj također ima odličnih primjera energetski efikasnih zgrada koje su ostvarile LEED certifikate, kao zgrada Adrisa u Zagrebu ili upravna zgrada trgovačkog lanca Lidl˝, navodi Šimić Baranović.

Pametni gradovi

U vanjskoj rasvjeti opremili su niz velikih pametnih gradova kao što su Los Angeles, Buenos Aires, Jakarta, gradovi koji su preko 100.000 svjetiljki zamijenili pametnim uličnim svjetiljkama i time ostvarili velike uštede.

˝Los Angeles je ostvario uštedu od 63 posto i eliminirao 47.000 tona CO2 godišnje. Osim energetskih ušteda omogućili su svojim korisnicima sigurnije kretanje, bilježe smanjenje stope kriminala za više od 20 posto, te smanjenje nesreća na cestama za 30 posto u noćnim satima.

Nedavno smo napravili i posebno zanimljiv projekt na udaljenom otoku Leipsoi u Grčkoj. Dijelovi otoka nisu imali provedenu struju, što je onemogućavalo noćno kretanje i sigurnost. Postavljene su solarne svjetiljke koje koriste isključivo energiju sunca, a dodatno imaju senzore pokreta pa tu energiju troše samo kad je prolaznicima potrebna˝, kaže Šimić Baranović.

Navodi i primjer iz komercijalnog segmenta, trgovački lanac Marks&Spencer koji je na svom putu održivosti koristio tisuće 3D printanih proizvoda za 50 trgovina kojima pozitivno utječu na okoliš.

˝3D printanje ima brojne prednosti koje pomažu održivosti, koristi 100 posto reciklabilni polikarbonat, recikliraju se ostaci proizvodnje, lagan je pa je smanjena potrošnja goriva u transportu, troši višestruko manje energije od lijevanja aluminija za sličan proizvod. Signify je bila prva i jedina kompanija koja je imala mogućnost isporučiti velike količine prilagođenih i profesionalnih svjetiljaka 3D tehnologije˝, pohvalila se Šimić Baranović.

Ističe kako su njihova rješenja prisutna u svim sektorima poslovanja, a posebno su zanimljiva javnom sektoru u kojem su i najveće uštede.

Sve više mogućnosti

˝Spomenula sam primjer Los Angelesa, ali možemo to prevesti i na Hrvatsku. Radili smo zanimljivo istraživanje o tržištu rasvjete u različitim zemljama Europe, a u sektorima zdravstva, obrazovanja i cestovne rasvjete.

Kolege su u Hrvatskoj procijenili moguće godišnje uštede u cestovnoj rasvjeti na 113 GWh električne energije,u zdravstvenom sustavu 33 GWh i obrazovnom 96 GWh. To je prevedeno u CO2 emisije preko 50.000 tona godišnje, a prevedeno u financijsku uštedu više od 25 milijuna EUR˝, objašnjava Šimić Baranović te napominje kako je veliki interes javnog sektora za rasvjetu potaknut zadnjih godina i različitim modelima financiranja kroz EU programe, povoljne kredite za obnovu i razvoj, te ESCO modele.

Također, smatra Šimić Baranović, gradovima je zanimljiva mogućnost digitalizacije, gdje infrastruktura rasvjete omogućuje iskorištavanje rasvjetnih stupova za postavljanje kamera, senzora, pa čak jednog dana i punionica za električna vozila ili razmjenu podataka s građanima.

˝Izuzetno je pozitivno što se otvara i više mogućnosti financiranja za privatni sektor, a posebno industriju koja posebnu pažnju stavlja na energetsku efikasnost, ali i na sigurnost proizvodnje i radnika.

Idućih godina, u skladu sa zelenim planom, svakako očekujemo porast projekata u sektoru industrije i ureda, te stabilne daljnje investicije u vanjsku rasvjetu, jer će ona uvijek biti zanimljiv potencijal kako za gradove i općine, tako i za nas, jer nudi niz mogućnosti nadogradnje˝, poručuje Šimić Baranović.

* Sadržaj omogućio Signify

New Report

Close