Smart Industry
PLM rješenje

Upravljanje životnim ciklusom proizvoda temelj je digitalne transformacije

PLM smanjuje mogućnost pogreški i troškova već u fazi razvoja proizvoda čime se povećava konkurentnost.

PD VL native tim
18. kolovoz 2022. u 22:00
Uvođenjem PLM-a smanjuje se mogućnost nastanka problema /SHUTTERSTOCK

Razvojni i proizvodni procesi sve su složeniji, a uspješno je upravljanje istima imperativ svake kompanije. Upravljanje životnim ciklusom proizvoda od ideje, dizajna i proizvodnje pa sve do održavanja i njegovog kraja ili ponovne upotrebe, poznatije kao PLM (Product Lifecycle Management), vodeće kompanije smatraju strateškim poslovnim pristupom.

PLM rješenje potiče kompanije da moderniziraju poslovanje, usklade poslovne procese, poboljšaju komunikaciju, podupru razvoj inovacija te u konačnici ubrzaju razvoj proizvoda i podignu produktivnost.

“PLM shvaćamo kao inovacijsku platformu koja omogućuje stvaranje i upotrebu informacija i ostalih sadržaja o proizvodima i procesima u cijelom poduzeću. Riječ je o puno integriranih programa i alata, koji omogućuju upravljanje zahtjevima o proizvodu, upravljanje njegovim verzijama, varijantama i konfiguracijama, upravljanje projektima, sastavnicama i promjenama.

Davorka Vilus Vičič

Ne možemo govoriti o digitalnoj transformaciji poduzeća bez digitalne transformacije proizvoda, kojeg podupire PLM. On je preduvjet za uspješnu digitalnu transformaciju”, objašnjava Davorka Vilus Vičič iz CADCAM grupe, kompanije koja već 30 godina pomaže tvrtkama iz raznih sektora u implementaciji digitalnih rješenja u poslovanju.

Razvojem tehnologije pak PLM rješenje postaje sve sofisticiranije, ali istovremeno i pristupačnije. Tako se podacima može pristupiti s bilo kojeg uređaja – stolnog i prijenosnog računala ili mobitela. Također, rješenje je vrlo prilagodljivo i može se konfigurirati za specifične potrebe korisnika.

“Cilj kojem težimo pri svaki implementaciji je da smanjimo opterećenje korisnika od ponavljajućih procesnih aktivnosti, koje može preuzeti sustav, te da omogućimo izgradnju i upotrebu jednostavno pretražive baze znanja, te time istovremeno dignemo kvalitetu proizvoda i sigurnost podataka. Time zaposlenicima osiguravamo više vremena za ono što jedino nosi rast – razvijanje proizvoda”, objašnjava Vilus Vičič.

PLM poboljšava agilnost, efikasnost i inovativnost kompanije

Prednosti koje implementacija PLM rješenja donosi, brojne su. Proizvod je moguće pratiti cijelo vrijeme razvoja i proizvodnje, dok se komunikacija između interdisciplinarnih timova koji pritom sudjeluju odvija nesmetano bez obzira gdje se tko nalazi.

Uvođenje PLM-a će stoga smanjiti mogućnost greški jer se svim informacijama i procesima pristupa i upravlja na jednoj platformi. Poboljšava se suradnja i strateško donošenje odluka.

Ne čudi stoga da rješenje za upravljanje životnim ciklusom proizvoda koriste brojne industrije, od avio i automobilske, do strojne, elektro, brodograđevne, farmaceutske, prehrambene, građevinske, financijske, modne…

Vilus Vičič

PLM osigurava više vremena za ono što jedino nosi rast - razvijanje proizvoda.

Usklađenost najvažnija pri uvođenju PLM-a

Davorka Vilus Vičič iz CADCAM grupe, koja se duže od dvadeset godina bavi PLM rješenjima, ističe da je poduzetnici često pitaju kada je implementacija PLM-a nužna.

“Nužna je kada tvrtka želi poboljšati komunikaciju između odjela, smanjiti broj promjena odnosno otkriti potencijalne probleme već u fazi razvoja proizvoda, izvoditi procese prema propisanoj uputi, pratiti aktivnosti prema definiranoj proceduri rada, skratiti rokove i razvojni ciklus proizvoda, izgraditi bazu znanja, smanjiti troškove razvoja i proizvodnje, podići kvalitetu, poboljšati konkurentnost, skratiti razvojni i proizvodni ciklus, smanjiti troškove, imati kontrolu nad procesima i projektima, biti u skladu sa sve strožim standardima i propisima. Treba osigurati dobru usklađenost između strateških i poslovnih planova tvrtke te operativnih ciljeva, kojima ćemo to ostvariti”, navodi Vilus Vičič.

Također, često je pitanje i kako izabrati pravo PLM rješenje. “Tvrtke moraju dobro odrediti prioritete što se tiče funkcionalnosti, najvažnijih procesa i infrastrukture. Ciljevi uvođenja PLM rješenja moraju se poklapati sa strategijom tvrtke “, savjetuje Vilus Vičič. Napominje da već i prije odluke o tome koji će PLM sustav uvesti kompanije trebaju napraviti tzv. PLM Roadmap, koji je obično dio šireg Digital Roadmap-a. Pritom im svojim iskustvom i znanjem puno može pomoći i naša tvrtka, dodaje Vilus Vičič.

30

godina CADCAM pomaže tvrtkama iz raznih sektora u implementaciji digitalnih rješenja u poslovanju

Dobar partner za uvođenje PLM-a je ključan za uspjeh

Prilikom uvođenja PLM rješenja, koje uvelike olakšava upravljanje životnim ciklusom proizvoda, treba odabrati pravog i pouzdanog partnera. CADCAM se, sa svojih 30 godina iskustva i suradnje s više od 300 kompanija iz Adriatic regije, u tome dokazao i dobro pozicionirao na tržištu.

Kompanijama pak nude dva PLM rješenja, ENOVIA i Centric PLM. Prvi je namijenjen prije svega automobilskoj, avio, strojnoj, elektro, brodograđevnoj, građevinskoj, farmaceutskoj industriji, a drugi onoj koja se bavi modom, kozmetikom, proizvodnjom hrane i pića i slično. Ta podjela, koja naravno nije stroga, proizlazi iz razumijevanja procesa, koji su karakteristični za pojedine grane industrije, te prilagodbe samih rješenja tim specifičnostima.

Na taj način je potreba po prilagodbi rješenja pojedinom poduzeću manja, korisnici brže i lakše prihvaćaju promijenjeni način rada, te je i vrijeme uvođenja kraće, Također, CADCAM u svojoj ponudi ima i 3DEXPERIENCE, digitalnu platformu koja obuhvaća velik broj aplikacija za upravljanje svim procesima vezanim uz proizvod, od CAD alata i simulacije i validacije proizvoda, do pripreme, planiranja i upravljanja proizvodnjom.

“U 3DEXPERIENCE platformi PLM je prirodno ugrađen u sve discipline. Time je osigurano da je informacija unesena samo jedanput, a što smanjuje mogućnost greške. Također, osigurava se sljedivost, odnosno praćenje informacije (tko ju je dao ili promijenio te kada i zašto). Sve to otklanja mogućnost proizvodnje krive verzije proizvoda. Svi koji informaciju trebaju, dolaze do nje u centralnoj bazi, koja može biti u oblaku ili na serveru korisnika “, ističe Vilus Vičič. Mogućnosti su PLM softvera uistinu velike, a o samim će kompanijama ovisiti koliko će ih iskoristiti.

* Sadržaj omogućio CADCAMsmart

New Report

Close