Klik do znanja
MOBILNA APLIKACIJA

Učitelji od rujna dobivaju novu pomoć u nastavi

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama.

Lucija Špiljak
12. svibanj 2020. u 12:18
Matilda Bulić

Najveća hrvatska nakladnička kuća Školska knjiga predstavila je prvu mobilnu aplikaciju za podršku učiteljima u nastavi Asistent, s ciljem pojednostavljenja procesa u svakodnevnom radu i pomoći pri izradi individualiziranog kurikuluma za učenike koji imaju specifične odgojno-obrazovne potrebe.

Aplikacija predstavlja jedinstveno, originalno i cjelovito rješenje takvog tipa u Hrvatskoj, ali i Europi i svijetu, koje učiteljima olakšava pripremu za nastavu, intuitivna je i jednostavna za korištenje. Moći je koristiti svi korisnici udžbenika Školske knjige, a bit će spremna za korištenje u rujnu, ususret novoj školskoj godini. Kako objašnjavaju iz ove nakladničke kuće, Asistent je zamišljen je kao podrška u pripremanju za nastavu bez obzira na oblik u kojem se nastava izvodi.

S obzirom na to da kontinuirano rade na novim rješenjima za unaprjeđenje obrazovnog sustava, tako je nastala i ideja o kreiranju aplikacije Asistent zahvaljujući stručnom timu ove nakladničke kuće. “Naš posao nije samo izraditi udžbenike, već i biti pravi partner učiteljima i školama. U komunikaciji s njima uočili smo da im veliki dio energije oduzimaju administrativni poslovi, pronalazak valjanih informacija te kreiranje specifičnih sadržaja. Zadovoljan i posvećen učitelj ključ je uspjeha svakog društva”, rekla je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

Individualizirani kurikulum za učenike s teškoćama

Jedna od vrlo važnih značajki aplikacije jest i pomoć u izradi individualiziranog kurikuluma za učenike s teškoćama. Funkcionira tako da se unose opći podatci o učeniku, a zatim se iz pripremljene baze bira nastavni predmet, predmetno područje i nastavna tema ili domena. S nekoliko klikova učitelj odabere strategije podrške za svaki ishod, a sustav pripremi dokument za ispis. U dijelu aplikacije za pomoć pri izradi programa za učenike s teškoćama od velike je pomoći bila upravo i suradnja s edukacijskim rehabilitatorom Antunom Zupancem i njegovim suradnicima, a cijeli je projekt započet priručnikom Učenici s teškoćama u redovitom školskom sustavu stručnjakinje Aleksandre Krampač Grljušić koja je savjetnik i na ovom projektu.

Zahvaljujući upravo dugogodišnjem iskustvu i najboljoj svjetskoj praksi, te suradnji s brojnim edukacijskim rehabilitatorima, pedagozima, logopedima, socijalnim pedagozima i psiholozima, te učiteljima iz prakse, u Školskoj knjizi su svjesni da se za učenike s teškoćama u razvoju ne može napraviti jedinstveni udžbenik. Takvi udžbenici najčešće nude samo najnižu razinu znanja, a to za većinu učenika nije dovoljno. Zato su svi materijali Školske knjige prilagođeni kako bi svaki učenik, uz podršku učitelja, mogao ostvariti svoj puni potencijal. Navedene, ali i ostale, materijale moguće je naći u rubrici Podrška učitelj na e-sferi Školske knjige uz svaki udžbenik.

“Asistent ima namjeru biti osobni pomoćnik učiteljima. Na jednom mjestu učitelji će imati pomoć za sve administrativne poslove na koje inače gube puno vremena. Jedna od mogućnosti naše nove aplikacije za koju vjerujemo da će učiteljima biti posebno korisna je i brzo, jednostavno i intuitivno rješenje za definiranje potpora učenicima s teškoćama u razvoju, na što smo, moram naglasiti, posebno ponosni”, izjavila je Bulić. U izradu aplikacije utkane su godine iskustva i osluškivanja potreba učitelja, a na samom programiranju aplikacije radi se već nekoliko mjeseci. Kad aplikacija zaživi i krene upotreba tada će doći i do izražaja koliko je važno i dalje osluškivati potrebe učitelja i dorađivati je prema njihovim prijedlozima.

New Report

Close