Smart Industry
PROMO

Tim iz Hrvatske implementirao skalirani Scrum u timovima širom svijeta

Dva zagrebačka tima su uspostavila uspješnu suradnju među čak 26 timova na tri kontinenta u tri vremenske zone.

Promo
12. svibanj 2022. u 22:00
Tim GlobalLogica pokazao je da je skaliranje Scruma itekako moguće/PD

Scrum je jednostavan okvir koji pomaže ljudima, timovima i organizacijama da stvore vrijednost kroz prilagodljiva rješenja za kompleksne probleme.

Postao je standard za razvoj digitalnih proizvoda u svim sektorima, a dugo vremena vladala je stigma da je Scrum dobar sve dok se na pojavi potreba za više timova, no Scrum timovi iz GlobalLogica su na primjeru rada za velikog klijenta iz SAD-a pokazali kako je skaliranje Scruma, jedna od trenutačno vrućih tema u IT svijetu, itekako moguća.

Odabrati pravi trenutak za skaliranje Scruma

Za klijenta lidera u sektoru upravljanja vanjskom radnom snagom radi se na projektu digitalne transformacije, odnosno prebacivanja poslovanja u cloud. Kao platforma je odabran Azure DevOps koji je ujedno bio i važan faktor za implementaciju Scrum metodologije u dva zagrebačka razvojna tima, a kombinacija kompetentnog tima i Scrum ceremonija omogućila je kontinuiranu (inkrementalnu) isporuku vrijednosti klijentu. Skaliranje se odnosi na primjenu Scruma na više timova koji rade na razvoju jednog proizvoda, no pitanje koje se postavljalo u ovom projektu je kada je pravo vrijeme za skaliranje.

“Odgovor je jednostavan. Čim razvoj i isporuka proizvoda zahtjeva više timova, tada je pravo vrijeme za skaliranje. Velike korporacije predvodnice su implementacije okvira za skaliranje Scruma, dok startupovi i srednje firme definiraju najbolje prakse”, kaže Mateo Juran, Scrum Master.

Na projektu radi čak 26 Scrum timova na tri kontinenta te je bilo bitno uspostaviti standarde suradnje u Azure DevOps okolini. Glavni izazov je bio uspostavljanje balansa između standardizacije i prilagodbe Azure DevOps alata. Kad jedan tim alat prilagodi sebi, onda je suradnja otežana, s druge strane uz potpunu standardizaciju nema mogućnosti za prilagodbu alata prema vrsti posla.

Ovaj izazov je prevaziđen kroz omogućavanje što veće cjelovitosti raspoređenih zadataka na pojedini tim. “Na taj način smo osigurali da svaki tim može neovisno napraviti jedan dio isporuke, a na kraju su se zajedničkim snagama pojedini dijelovi spojili u cjelinu spremnu za isporuku.

Pored toga iskoristili smo prednost rada u nekoliko vremenskih zona, pa je na taj način postignut 24 satni kontinuirani rad na implementaciji kritičnih funkcionalnosti”, naglašava Dino Mandić, Product Owner, te dodaje da su dva zagrebačka tima tako uspostavila uspješnu suradnju među čak 26 timova.

Smanjeni broj defekata, brži izlazak na tržište…

Dakle, ne samo da je moguće skaliranje Scruma u više timova nego se pokazalo kao najbolja opcija.

Pri modeliranju potrebno je predvidjeti okvir za skaliranje Scruma. Ima raznih mogućnosti, kao što su SAFe, Scrum@Scale, Nexus, LeSS, Kanban, a inženjeri GlobalLogica na ovom projektu odlučili su se za SAFe i Spotfy metodologije što je dalo jasno definiranu strukturu s mogućnostima za prilagodbu.

Inače, SAFe je najzastupljenija metodologija te su je uspješno implementirali Allianz, Lego, Cisco te AstraZeneca. S druge strane popularan je primjer tvrtke Spotify koja je sama razvila sustav koji stavlja fokus na ljudski potencijal koji se organizira u autonomne timove.

No, za koji god se okvir odlučite glavne prednosti njihove implementacije su smanjeni broj defekata, bolja koordinacija između više timova te brža isporuka proizvoda na tržište.

New Report

Close