Tehnologija suvremenog doba – pomoć ili opasnost? 

Autor: Promo , 23. rujan 2021. u 10:42

Umjetna inteligencija, pametni telefoni, roboti i digitalizacija općenito, sve su to teme koje nas u isto vrijeme fasciniraju, ali i zabrinjavaju. S obzirom na to da je tehnologija velikim dijelom već utjecala na naše živote, možemo se zapitati što nas čeka u budućnosti i koliko daleko to sve može ići.

Danas je postalo gotovo nemoguće funkcionirati bez pametnih telefona, laptopa i ostalih sličnih uređaja. Uz to, umjetna inteligencija počela je biti zamjena za ljudsku, a roboti su postali dio naših života. Tehnologija je sve naprednija, a njezin utjecaj može se promatrati s više strana.  

Smartphone – ovisnost ili način funkcioniranja? 

Među prvim stvarima koje napravimo kad se probudimo, vjerojatno je to da uzimamo mobitel u ruke i provjeravamo koje su poruke stigle, koje su nove objave na Instagramu, Facebooku te tko nam je lajkao najnoviju fotografiju koju smo objavili. Pametni telefon već dugo je sastavni dio našeg života. Bez njega ne funkcioniramonigdje ne idemo i ništa ne obavljamo. Kada ga ne možemo pronaći, osjećamo se izgubljeno. Iako je digitalizacija omogućila lakšu komunikaciju i brži prijenos informacija, jesmo li se zapitali ima li to sve cijenu? Jesmo li razmišljali koliki utjecaj pametni telefoni imaju na naš život općenito i doživljavamo li uopće sve što se događa oko nas? Ako vas zanima kako smartphone djeluje na naše zdravlje, obrazovanje i društvo, dođite na ovogodišnji Weekend i poslušajte predavanje „Epidemija pametnih telefona: Prijetnja zdravlju, obrazovanju i društvu“, poznatog njemačkog psihijatra i psihologa Manfreda Spitzera. 

Umjetna inteligencija i roboti kao zamjena za ljude 

Pojam s kojim se sve češće susrećemo je – umjetna inteligencija. Prema definiciji, radi se o dijelu računalne znanosti koja pokušava programirati računala kako bi njihovi odgovori bili čim sličniji ljudskoj inteligenciji. Primjerice, kada posjetite određenu internetsku stranicu, ponudit će vam se chatbot, točnije pitat će vas što vas zanima i uputiti na željeno područje. Imate osjećaj kao da razgovarate s čovjekom, što je i jedan od ciljeva umjetne inteligencije. Koliko god to djeluje zanimljivo i razmišljate kako je to moguće, s druge strane malo se možda i bojite. Do kuda će nas to dovesti i koje će to posljedice imati? Tehnologija iz dana u dan raste i razvija se, stoga nije ni čudno da se bojimo mogućnosti koje će nam možda već sutra biti dostupne, jer i roboti su već oko nas. Hoće li u budućnosti roboti sjediti umjesto nas na radnome mjestu i obavljati naš posao te što možemo očekivati od umjetne inteligencije u budućnosti? Odgovore na ova i brojna druga pitanja možete saznati na predavanju „Roboti su među nama“ i panelu „Trebamo li se bojati umjetne inteligencije“ samo na ovogodišnjem Weekendu. 

Uvjet za ulazak na Weekend Media Festival je EU digitalna COVID potvrda koju mogu dobiti cijepljene osobe, osobe koje su preboljele Covid-19 u posljednjih 180 dana ili osobe koje imaju negativan PCR ili antigenski test. Antigenski, tzv. brzi test bit će moguće obaviti na samom ulazu u prostor stare Tvornice duhana. 

Ovdje su sve informacije za posjetitelje koji dolaze iz država koje nisu članice Europske unije. 

New Report

Close