Svijet novca
NEFORMALNI ULAGAČI

Tko su poslovni anđeli i kako ih privući? Ovo su neke od njihovih nedavnih investicija u Hrvatskoj

Poslovni anđeli su fizičke osobe koji ulažu u startupove u ranim fazama razvoja.
Mirna Marović
27. svibanj 2022. u 15:07
Foto: Pixabay

U zadnje vrijeme sve se češće kao oblik investicija za razvoj startup projekata spominju poslovni anđeli u Hrvatskoj, ali o toj skupini neformalnih kapitalnih ulagača relativno se malo zna.

Poslovni anđeli aktivni su već duže vremena u Hrvatskoj. Službeni početci vezani su bili uz Hrvatsku mrežu poslovnih anđela (CRANE) koja je djelovala od 2008. Danas poslovni anđeli djeluju više u neformalnim skupinama, ali njihovo djelovanje nije obavijeno velom tajne i o većini uspješnih ulaganja se zna u javno dostupnim informacijama.

Dijele znanje i iskustvo

Tko su, dakle, poslovni anđeli? Poslovni anđeli su fizičke osobe koji ulažu u startupove u ranim fazama razvoja.

Osim kapitala, poslovni anđeli djeluju kao mentori, te dijele svoja poslovna znanja, iskustvo i kontakte. Iznimno je važno za budući razvoj startupa ako primi ulaganje uspješnih osnivača i poduzetnika koji su i sami stvorili poduzetničku uspješnu priču. Ne samo što će značajno doprinijeti razvoju startupa zahvaljujući svom znanju i iskustvu, olakšat će i prikupljanje budućih runda kapitala.

Poslovni anđeli ključan su stup potpore razvoja cijelog startup ekosustava. Oni imaju ključnu ulogu u smanjivanju financijskog jaza između potražnje za kapitalom mladih i inovativnih tvrtki i ponude istog. S obzirom da se često radi o uspješnim osnivačima koji su i sami ostvarili jedan ili više poduzetničkih projekta, sa ili bez izlaznih strategija, poslovni anđeli svojim djelovanjem na neki način i vraćaju startup zajednici. Trenutno najuspješnija startup nacija u svijetu je Estonija, a sve zahvaljujući startup ekosustavu koji se je počeo razvijati još od Skypea i koji je iznjedrio nekoliko uspješnih poslovnih anđela koji su nastavili ulagati u današnje jednoroge (Bolt, Wise).

Možda je znakovito reći da prvi zaposlenik Skypea, Taavet Hinrikus, kao vrlo aktivan poslovni anđeo, uložio u hrvatski startup Gideon. U Hrvatskoj kao poslovni anđeli tako djeluju i osnivači Infobipa, Rimca, Nanobita, Microblink/Iskona, Bellabeata i drugi, dakle i sami poduzetnici koji su uspješno prikupili venture capital i/ili ostvarili uspješne izlazne strategije iz svog poduzetničkog pothvata.

Pa tko ne bih želio imati jednog takvog poslovnog anđela koji će vlastitom startupu dati krila, a osim kapitala pružiti sve da startup bude na zacrtanoj putanji razvoja u budućeg jednoroga.

Najbolji način – povezivanje

Kako pronaći poslovne anđele u Hrvatskoj? S obzirom da većina anđela trenutno djeluje u neformalnom okruženju, najbolji način za pronalazak poslovnih anđela je putem povezivanja. Hrvatsko tržište je iznimno malo, i do većine prilika za ulaganja može se lagano doći. Osnivači startupa koji su sami uspješno zatvorili runde financiranja s poslovnim anđelima često će podijeliti savjet s drugim startupovima kakav je bio njihov put ka podizanju kapitala.

Nekoliko je događanja na kojima se predstavljaju startupovi, iako samo sudjelovanje na njima ne mora nužno značiti i ostvarivanje kontakta sa poslovnim anđelima, koji često ostaju u sjeni venture capital fondova. Naročito izvrsne prilike i savjete za ulaganja pružaju neke od istaknutih inkubatora, ali mali je broj onih koji su u mogućnosti povezati startup i s neformalnim poslovnim anđelima.

Tipična financijska runda poslovnih anđela je oko 200.000 eura, iako ima i onih financijskih runda koje premašuju milijunske iznose. Neke od nedavnih investicija poslovnih anđela u Hrvatskoj su Sportening, Codemap, Cidrani i BiteMeNutrition.

Koji su glavni kriteriji za odabir ulaganja poslovnih anđela? Prvo i osnovno – ovi neformalni investitori klade se na tim. Poslovna ideja i poslovni model mogu se i promijeniti, ali ključno je da ljudi koji vode startup imaju vještine i kompetencije zahvaljujući kojima mogu značajno skalirati poslovanje i postati globalno konkurentni.

Što poslovni anđeli očekuju od startupova? Prvenstveno očekivanje poslovni anđela je da će osnivači dati sve od sebe da njihov poduzetničkih projekt uspije. No, svaki poslovni anđeo zna da su ulaganja u startupove isplativa samo ukoliko se radi o portfelju investicija, jer statistički gledano od 10 ulaganja, samo jedno će ostvarit spektakularni povrat, o svi ostali mogu neslavno završiti.

* Autorica članka je predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Captal asocijacije (CVCA), direktorica VentureXchange

New Report

Close