PD Analitika
PD Analitika

S ulaganjima telekoma od 386 milijuna eura Hrvatska nadomak EU gigabitnog cilja

Do 2025. cilj je postići pokrivenost 95 posto stanovništva u urbanim područjima sa 5G mrežom. Kakve su mogućnosti dostizanja tog cilja nakon druge aukcije radiofrekvencijskih pojaseva?

Tanja Ivančić
23. travanj 2023. u 22:00
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Izvrsna internetska veza, u današnje vrijeme, preduvjet je doslovno svemu bitnom od posla do zabave. Bez dobrog interneta, primjerice, ne može se pristupiti online alatima umjetne inteligencije, poput onog trenutačno najpopularnijeg ChatGPT-a, ali ni običnim pretraživanjima servisnih informacija ili karti, te praćenju zdravstvenih parametra.

A dobar mobilni pristup internetu putem kojeg gotovo svi koji imaju pametne telefone pristupaju društvenim mrežama ili samo čitaju dnevne vijesti, što prema recentnim istraživanjima rade svi Hrvati, iznimno je važan. Iako je peta generacija mobilnih veza – popularni 5G – bio i u središtu nekih teorija zavjere, valja znati da donosi veću brzinu i kapacitet, a samim time i bolju kvalitetu mobilnog signala, donosi napredak kao uostalom svaka nova generacija mobilnih mreža.

Iznad milijarde

Kada se radi o globalnom 5G povezivanju, svijet ubrzano napreduje prema potpunom usvajanju 5G mobilnih mreža. To pokazuju i posljednji podaci analitičkih tvrtki Omdije i 5G Americas. Naime, kako kažu u svom izvješću, peta generacija mobilnih mreža obilježila je još jednu godinu zapanjujućeg rasta.

Nakon dodavanja gotovo pola milijarde priključaka u 2022., rast prihvaćanja 5G nastavlja se u 2023. uz zamah u poslovnim pretplatama i industrijskim implementacijama. Globalni 5G priključci porasli su za 76 posto od kraja 2021. do kraja 2022., dosegnuvši čak 1,05 milijardi.

Prema podacima Omdije i 5G Americas, dosegnut će brojku od 5,9 milijardi do kraja 2027. godine. “5G nevjerojatno raste i skalira se brže od bilo koje prethodne generacije mobilne bežične mreže dok se implementacije i priključci dodaju značajnom brzinom. Najnoviji podaci Omdije pokazuju da je 2022. dodano 455 milijuna globalnih 5G veza.

Sveukupno, te brojke predstavljaju 14 posto uzastopnog tromjesečnog rasta sa 922 milijuna u trećem tromjesečju 2022. na 1,05 milijardi u četvrtom tromjesečju 2022. Predviđa se da će globalni 5G priključci nastaviti ubrzavati u 2023., približavajući se dvije milijarde te da će dosegnuti 5,9 milijardi priključaka do kraja 2027.”, procjene su analitičkih kuća.

76

posto porasli su globalni 5G priključci od kraja 2021. do kraja 2022.

Kada se radi o Hrvatskoj, mobilne mreže triju najjačih nacionalnih operatora, Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Telemacha Hrvatske, odlične su. To dokazuje niz mjerenja, bilo da se radi o neovisnim kućama, europskom Desi indeksu ili domaćem regulatoru HAKOM-u. Zasad, to se uglavnom tiče četvrte generacije mreža, prethodnice 5G-a s kojim se u izgradnju u pravom obliku krenulo nakon odrađene prve javne aukcije frekvencija u kolovozu 2021.

Hrvatska je učinila sve što je bilo planirano po pitanju dodjele frekvencijskog spektra. Dražbe su održane, telekomi su dobili frekvencijske pojaseve i ono što preostaje učiniti jest dovršiti mrežu, a potom i privoljeti korisnike da se njome služe.

Kad je riječ o ciljevima EU, planira se da do kraja ovog desetljeća svi građani EU imaju pristup brzom i ultrabrzom internetu, neovisno o tehnologiji, no to podrazumijeva da je 5G omogućen baš svima. Kako kažu u HAKOM-u, Hrvatskoj regulatornoj agenciji, a prema njihovim posljednjim podacima, u jesen 2022. populacijska pokrivenost iznosila je oko 75 posto.

A valja znati da se aukcija frekvencijskih pojaseva, onih pionirskih namijenjenih 5G mreži, dodjeljivala u kolovozu 2021. te je napredak, kada se radi o pokrivenosti stanovništva, kažu, iznimno dobar. Kada se pak radi o prethodnim generacijama mreža, taj postotak je tek neznatno ispod potpune pokrivenosti. U svakom slučaju, javne dražbe koje osiguravaju da rasprostranjenost mreža pruža kvalitetnu uslugu su odrađene.

Dozvole na 15 godina

Podsjetimo, prva dražba pionirskih pojaseva za 5G mreže, tzv. druga dividenda, odvila se u kolovozu 2021. godine. Tada su u njoj sudjelovala tri najjača domaća telekom operatora HT, A1 i Telemach te još šest manjih operatora koji su se mahom javili za regionalne frekvencije. Tada su očekivanja o vrijednosti dražbe bila nadmašena. Dok se tada očekivalo 300 milijuna kuna, u državni se proračun za 5G frekvencije slilo 359 milijuna kuna ili 47,4 milijuna eura.

Druga javna dražba odvila se tijekom siječnja i veljače, a u državni proračun telekomi će tako uplatiti ukupno 339 milijuna eura. Naime, nakon šest tjedana nadmetanja HAKOM je dodijelio radiofrekvencijski spektar koji se zasad većinom koristi za starije generacije mreža, a dozvole su im istjecale 2024. A zbog kontinuiteta poslovanja i regulatorne predvidljivosti održana je nova dražba za te frekvencijske pojaseve (800, 900, 1800, 2100 i 2600 MHz) na nacionalnoj razini te dodatno za pojas od 3600 MHz na regionalnoj razini.

Početna cijena i ujedno najmanji očekivani iznos kada se radi o nacionalnoj razini bio je 154,8 milijuna eura, a ukupan iznos naknada koji je postignut na nacionalnoj razini iznosi 339 milijuna eura. U nadmetanju za nacionalne frekvencije sudjelovali su Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska. HT je najviše izdvojio, 135,3 milijuna eura, A1 investirao je 109,28 milijuna eura, a Telemach 94 milijuna eura.

Dozvole su izdane na 15 godina za sva područja dodjele. Istekom razdoblja valjanosti dozvole moguće ju je produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU. Za frekvencijske pojaseve na nacionalnoj razini određena je obveza pokrivenosti 99,4 posto stanovništva na području Hrvatske do 31. prosinca 2029. s najmanjom prijamnom razinom signala od –110 dBm. Čime se u većini slučajeva osigurava zadovoljavajuća kvaliteta usluge i s brzinama od najmanje 10 (DL)/2 (UL) Mbit/s na otvorenom prostoru, izvijestili su iz HAKOM-a.

Valja spomenuti i da spektar u frekvencijskom pojasu 3600 MHz koji nije bio dodijeljen na dražbi 2021. godine ponovno se dodjeljivao na regionalnoj (županijskoj) razini radi stvaranja prilika za poslovanje i manjim, regionalnim operatorima. Na toj dražbi sudjelovale su tvrtke Digicom i Markoja. Ukupan iznos naknada postignut na javnoj dražbi za taj frekvencijski pojas iznosi 187.150 eura.

Dakle, iz dvije dražbe telekomi su uplatili u državni proračun 386,4 milijuna eura za frekvencijski spektar. Gotovo dvostruko više od očekivanog. Iznosi postignuti na dražbama govore u prilog tome da su iznimno zainteresirani da im mreže kvalitetno funkcioniraju te svakako, kako kažu, planiraju što prije iskoristiti sve frekvencijske pojaseve radi kvalitetnog pristupa mobilnim mrežama. Premda im rokovi za pokrivanje nacionalnog teritorija 5G mrežom nisu istekli, svi su se pohvalili velikom pokrivenošću.

Ubrzan rast korisnika

Tako iz Hrvatskog Telekoma poručuju: “Hrvatski Telekom je na nedavnoj dražbi za iznos od 135,3 milijuna eura osvojio najviše radiofrekvencijskog spektra što će omogućiti daljnji razvoj. HT je time zadržao vodeću poziciju prema udjelima u spektru za mobilne mreže. Navedeno govori o predanosti HT-a daljnjoj izgradnji mobilne mreže i dodatnom poboljšanju njezinih kapaciteta te će korisnici, društvo i gospodarstvo imati velike koristi od ovog ulaganja”, pohvalili su se iz HT-a te dodali da je “trenutno 5G mrežom Hrvatskog Telekoma pokriveno oko 100 gradova u Hrvatskoj i više od 2 milijuna ljudi, a o kvaliteti mobilne mreže HT-a svjedoči i nedavno osvojena nagrada Ookla Speedtest za najbržu 5G mrežu”.

”Strategija Hrvatskog Telekoma je izgradnja mreža i dovođenje gigabitnih brzina ne samo u velikim gradovima već i u ruralnim sredinama te kontinuirano radimo na unapređivanju usluga u svim segmentima kako bismo diljem Hrvatske osigurali povezivost uz vrhunsku kvalitetu usluga. Danas u našoj bazi imamo više od 220 tisuća korisnika 5G mreže.

Isto tako, stalno povećavamo terminalnu opremu koja omogućava korištenje 5G mreže, a u prilog tome govori i nedavno lansiranje 5G smartfona, po cijenama koje približavaju prednosti 5G tehnologije široj publici. Prema našim projekcijama, već za nekoliko godina očekujemo da će tri četvrtine HT korisnika posjedovati 5G telefon. Dodatno, kontinuirano povećavamo i 5G kapacitete kako bi što veći broj korisnika kroz 5G uređaj doista dobio i sve ono što 5G mreža omogućava”, stoji u odgovoru tog telekoma.

Kada se pak radi o A1 Hrvatska, oni su kazali da ubrzano izgrađuju i moderniziraju radijsku pristupnu mrežu s ciljem dodavanja 5G kapaciteta i osiguranja energetske efikasnosti. Do kraja ove godine osigurat ćemo 90 posto populacijskog pokrivanja 5G mrežom, poručuju iz A1. “Atraktivnim ponudama najnovijih uređaja omogućavamo korisnicima još bolje mobilno 5G iskustvo. Tako pridonosimo bržoj tranziciji korisnika na posljednju mrežnu tehnologiju.

S obzirom na to da broj uređaja koji podržavaju 5G neprestano raste, cilj nam je sve frekvencijske slojeve u budućnosti koristiti kao 5G standard kako bismo podržali najbolje korisničko iskustvo te osigurali maksimalnu dostupnost, pouzdanost i sigurnost”, kažu u A1 te dodaju da su investicijom od 109,28 milijuna eura na javnoj dražbi za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra osigurali dugoročne resurse koji će biti osnova za ambiciozne planove rasta i ulaganja u razvoj mobilnih usluga u idućih 15 godina.

Telemach Hrvatska poručuje pak da 5G mrežom pokriva cijelu obalu i sva veća naseljena mjesta diljem Hrvatske, odnosno 97 posto populacije, a 56 posto populacije, dodaju, pokrivaju superbrzim internetom. “Na našoj mreži se na 5G ostvaruje oko 6 posto od ukupnog podatkovnog prometa i taj postotak svakodnevno raste”, izvijestili su iz Telemacha.

“Pokazali smo koliko smo snažan izazivač upravo u području kvalitete, što je potvrdila i Opensignal analiza, prema kojoj je upravo Telemach Hrvatska pobjednik u najvećem broju promatranih kategorija za 5G mrežu”, pohvalili su se te istaknuli kako Telemachova 5G mreža trenutačno dostupna u gotovo cijeloj Hrvatskoj te da prelazak korisnika na 5G ponajviše ovisi o broju onih koji imaju uređaj koji podržava 5G.

Tu je važna i dinamika kojom će korisnici svoje postojeće uređaje zamjenjivati onima koji podržavaju 5G, naglašavaju iz Telemacha. Podsjećaju da Telemach s dodatnih 94 milijuna eura u frekvencijski spektar dugoročno ulaže u telekomunikacije i ICT sektor u Hrvatskoj. Ukupno Telemachovo ulaganje u frekvencijske pojaseve u dvije dražbe iznosi 120 milijuna eura.

Loši, ali i među najboljima

Europski DESI indeks, jedan od glavnih pokazatelja digitalizacije društva i gospodarstva koji uspoređuje zemlje članice EU, u izvješću iz srpnja 2022. kaže da Hrvatska stoji loše u segmentu povezivosti. Naime od 27 zemalja članica zauzeli smo 24. poziciju.

No, u dijelu mobilne povezivosti, odnosno 5G implementacije Hrvatska je bila u samom vrhu nakon dodjele 5G frekvencijskog spektra. Tako Europska komisija u obrazloženju rezultata prije pola godine kaže da “Hrvatska napreduje u ostvarenju gigabitnog cilja do 2025. – neprekidne 5G širokopojasne bežične pokrivenosti svih urbanih područja i glavnih prometnih pravaca do 2025.”.

”Ostvarila je i određen napredak u 5G pokrivenosti svih naseljenih područja do 2030. Budući da je već 2021. dovršila dodjelu spektra za 5G mrežu koji je usklađen na razini EU-a, Hrvatska je među najuspješnijim zemljama za taj pokazatelj. Cilj je postići pokrivenost od 99 posto ukupne duljine autocesta, 95 posto ukupne duljine odabranih željeznica i 95 posto stanovništva u urbanim područjima do 2025. Osim toga, do 2027. trebalo bi osigurati pokrivenost 50 posto ruralnih područja”, kazuje EK.

Posljednji podaci EK kazuju da je lani bilo pokriveno 34 posto naseljenih područja i dodaju da je potrebno raditi i ulagati kako bi se ostvarili ciljevi digitalnog desetljeća do 2030. koji se odnose na pokrivenost 5G mrežom za sva naseljena područja. Uz gotovo potpunu pokrivenost 4G mrežom i dovršeno dodjeljivanje spektra za 5G mrežu, zajedno s obvezama pokrivenosti, Hrvatska je na dobrom putu da ostvari gigabitni cilj do 2025. koji se odnosi na pristup 5G mreži u svim urbanim područjima, na svim mjestima gdje ljudi žive, rade, putuju i okupljaju se, smatra i EK. A to stoji i u hrvatskoj Digitalnoj strategiji. Sudeći prema izjavama operatora ciljevi se ostvaruju, a uskoro bi HAKOM trebao detaljno izvijestiti o 5G pokrivenosti Hrvatske i napretku operatora.

New Report

Close