Magazin Poslovna 2023
Nikola Kapraljević, CEO Infinuma

Programeri na tržištu rada: Što nam donosi kriza?  

Kronični deficit fraza je koja se godinama upotrebljavala kad govorimo o tržištu rada IT sektora. Nedostajalo je prog…
Nikola Kapraljević, CEO Infinuma
22. prosinac 2022. u 10:18
FOTO: PD

Hrvatski IT sektor je u 2021. godini, prema analizama Tatjane Barančić (CISEx), zapošljavao oko 25.000 ljudi (NKD J62, računalno programiranje). Nedavno smo vidjeli kako je Meta (Facebook) otpustila 11.000 zaposlenika, nešto ranije Twitter je učinio isto s 3.700 zaposlenika, a Amazon najavljuje otpuštanje 10.000 ljudi. Ove brojke ne uključuju vanjske suradnike jer se o otkazivanju tih ugovora uglavnom ne izvještava, no usudio bih se pretpostaviti da pričamo o brojkama usporedivim s otpuštenim zaposlenicima. Tržište rada počinje se drastično mijenjati.

Iako je potražnja za programerima na globalnoj razini još visoka, očekujem da će u idućih 6 do 12 mjeseci tržište u najmanju ruku stagnirati. Europljani su, za razliku od Amerikanaca, sporiji u donošenju odluka pa će slični valovi otkaza vjerojatno doći sa zakašnjenjem. S druge strane, u Hrvatskoj i ostatku jugoistočne Europe očekujem da nakon prvotnog šoka imamo dodatno povećan priljev posla. Kratkoročno, da, govorimo o manjoj “gužvi” na tržištu rada u IT sektoru i realno je očekivati da će mnogi biti suzdržani kod novog zapošljavanja. Međutim, smatram da je dugoročna perspektiva cijele regije, zbog kvalitete i konkurentnosti koju imamo, daljnji rast i razvoj tvrtki, a  posljedično i daljnji porast plaća u regiji.

Popularno je u vrijeme krize govoriti kako je ona i prilika za razvoj, ulaganje i rast. Iako u Infinumu očekujemo da će tržište biti sporije u prvoj polovici godine, u planu za 2023. su nam investicije u razvoj poslovanja. Nakon što smo uspješno otvorili ured u Londonu, aktivno radimo na dodatnom širenju prisutnosti u Zapadnoj Europi i SAD-u. Prošle smo godine rasli uz stopu od 30 posto, a unatoč usporavanju tržišta, u 2023. očekujemo da će taj postotak biti između 20 i 30 posto.

Krize su normalni dio ekonomskog ciklusa i ne možemo uvijek računati na zonu komfora. Uvjeren sam da će sve tvrtke koje ozbiljno pristupe tome izaći iz krize kao pametnije i kvalitetnije.

 

New Report

Close