Smart Industry
PROMO

Nova zanimanja svladavaju uz pomoć VR tehnologije

Simulacija viličara u skladišne i logističke svrhe – Forklift VR aplikacija studija Gamechuck – ušla je u finale ZGDW Award na Zagreb Design Week 2021 u kategoriji Dizajn društvenih inovacija.

Promo
12. svibanj 2022. u 22:00
Serious Play® razvojni programi postali su privlačniji i zabavniji

Ekonomija i tržište rada prolaze kroz brze ekonomske transformacije vođene povećanom digitalizacijom i automatizacijom. Te promjene ubrzavaju potražnju za novim vještinama te donose potencijalne probleme za osobe koje nemaju jednake mogućnosti pristupa obrazovanju i konkurentnosti na tržištu rada. Mnogi ljudi suočavaju se s teškoćama u praćenju novih potreba za vještinama, nisu u mogućnosti poboljšati postojeće kvalifikacije te riskiraju da budu istisnuti s tržišta rada.

Jedan od pet odraslih Europljana ima najnižu razinu pismenosti; jedan od četiri ima najniže razine numeričkih vještina; a više od 40% odraslih bori se s digitalnim vještinama. Indikatori potreba za vještinama pokazuju da su u gotovo svim državama članicama EU deficitarne doslovno sve osnovne vještine (čitanje, računanje, rješavanje problema).

Istovremeno u Hrvatskoj, procjenjuje se, udio odrasle populacije u potencijalnoj potrebi usavršavanja kreće se između 31,2% i 34,7% ukupne odrasle populacije, odnosno od 710 do 792 tisuće odraslih osoba, ovisno o mjeri razmatranih digitalnih kompetencija.

Unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti

Kao globalni lider na području ljudskih potencija ManpowerGroup u suradnji sa svojom sestrinskom tvrtkom Assert, koja se razvila kao jedinstvena fuzija ekspertize i metodologija, sa svrhom da unaprijedi tržište kroz primjenu rješenja koja donose rezultate i mijenjaju perspektive u vezi s utjecajem procjene, razvoja i istraživanja, aktivirao je projekt Skills Power.

Skills Power je projekt s ciljem revolucionaliziranja pristupa usavršavanju vještina. Projekt se fokusira na unapređenje jezične, matematičke i digitalne pismenosti kao i procesa učenja niskokvalificiranih osoba te unaprjeđenje njihovih kompetencija.

Unutar ovog projekta koji, među ostalim, obuhvaća razne izvedbe gejmifikacije; off-the-shelf treninge, gejmifikaciju procesa, tailor-made igre, gejmifikacijske radionice – Lego® Serious Play® razvojni programi postali su privlačniji i zabavniji, zadržavajući kvalitetu sadržaja i primjenljivost naučenog u svakodnevnom radu.

Valja istaknuti simulaciju viličara u skladišne i logističke svrhe – Forklift VR aplikaciju studija Gamechuck – koja je ušla u finale ZGDW Award na Zagreb Design Week 2021 u kategoriji Dizajn društvenih inovacija.

Korištenjem VR tehnologije u svrhu edukacije za radno mjesto vozača viličara proces edukacije se otvara i stvara nove mogućnosti, te se na novi način ruši prepreke u obrazovanju, zapošljavanju, a time i postizanju kvalitete života. Najvažnije, omogućava ovu vrstu obrazovanja i osobama koje nisu u mogućnosti fizički prisustvovati te onima koji imaju društvene ili geografske prepreke obrazovanju.

Dodatno, korištenjem VR tehnologije značajno se smanjuje mogućnost ozljeda tijekom edukacije te štete nanesene opremi ili prostoru. U tom smislu riječ je o inovativnom procesu sa značajnim društvenim (socijalnim, sigurnosnim) utjecajem.

Platformu je osnovao ManpowerGroup Hrvatska u partnerstvu s brojim sektorima u području vještina i zapošljavanja – od javnih institucija (Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatski zavod za zapošljavanje) do organizacija civilnog društva koje se zalažu za posebnu skupinu u našem društvu nedovoljno zastupljenu u zapošljavanju (Romska organizacija mladih Hrvatske). Naš tim stručnjaka vještine pojedinca promatra kroz dimenziju digitalnih, matematičkih i jezičnih vještina te pismenosti.

New Report

Close