Smart Industry
5G mreža

Mogućnosti povezanih uređaja sada postaju gotovo beskrajne

Uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj bi trebalo imati značajnu ulogu u gospodarskom i društvenom razvoju te podizanju k…
Darko Bičak
04. listopad 2021. u 22:02
Foto: Shutterstock

Peta generacija mobilne mreže donosi revolucionarne promjene u gospodarstvu, posebice u zdravstvu, prometu, školstvu, poljoprivredi, energetici. Iako je pandemija Covida-19 ubrzala digitalizaciju u mnogim poslovnim procesima, posebice onim u uslužnom sektoru, činjenica je da je korona isto tako usporila planove za uvođenje 5G mreža u komercijalnu uporabu za baremgodinu dana.

Možete li zamisliti situaciju u kojoj pacijentu iz jedne zemlje vrlo osjetljivu operaciju izvodi kirurški tim u operacijskoj sali uz vodstvo i savjete liječnika koji se nalazi u drugoj zemlji, udaljenoj i do tri tisuće kilometara?

Nekada potpuno nezamislivo, danas je to itekako moguće. Uz 5G brzi internet. Razvijanjem pametnih telefona usporedno se razvijaju i mobilne mreže te je tako svaka generacija novih mreža većeg kapaciteta i dosega. Svaka nova generacija mobilne mreže predstavlja veliki napredak u tehnologiji te nam omogućuje brže pristupanje internetu s većim brojem istovremeno spojenih korisnika.

Europska komisija je već 2016. godine objavila istraživanje utjecaja 5G mreže na gospodarstvo. Pokazalo je da će socio-ekonomski benefiti te tehnologije, do 2025. godine, doseći 113,1 milijardi eura godišnje, u četiri ključna sektora – automobilskom, zdravstvenom, transportnom i energetskom. Primjerice, investicijom od 56,6 milijardi eura na razini EU u 5G infrastrukturu, EK procjenjuje da će se stvoriti 2,3 milijuna novih poslova u Europi.

Do 2025. godine, u te četiri industrijske grane, očekuje se kako će 5G generirati 62,5 milijardi eura godišnje. Prema analizama konzultantske kuće KPMG procjenjuje se da će, u iduće četiri godine, 5G mreža dovesti do porasta globalnog gospodarstva od četiri bilijarde dolara.

Brzina veća 1000 puta

Velik broj investitora tvrdi da će 5G tehnologija biti temelj industrije 4.0, a ostali su po tom pitanju neutralni, iako se slažu da će 5G mreža biti znatno utjecajnija od prethodnih generacija. Nedavno je u Hrvatskoj javna dražba za frekvencijski spektar 5G mreže, koju je proveo HAKOM – hrvatsko regulatorno tijelo za mrežnu industriju, uspješno završena, a u državni proračun stiže oko 359 milijuna kuna.

U Hrvatskoj će se uvođenjem 5G mreže smanjiti potreba za optikom ili drugim oblikom prijenosa interneta do bazne stanice, što će bitno utjecati na kvalitetnu internetsku mrežu i na otocima.

Hrvatska ima vrlo razvedenu obalu s ukupno više od 1246 otoka, otočića i hridi, a kvalitetna pokrivenost od izuzetnog je značenja za podizanje turističkog potencijala, ali i života tamošnjih stanovnika kojima je internet tijekom dijela godine jedina veza sa svijetom. Usavršavanjem i implementacijom 5G mreže, tražit će se i razvijati digitalne vještine, otvarati nova radna mjesta i nove mogućnosti upotrebe tehnologije u svim industrijskim granama.

Foto: Shutterstock

Današnja tehnologija u djeliću sekunde šalje i prima podatke između pametnih uređaja i internetske mreže. Tako svakim dodirom zaslona pametni uređaj šalje čak desetke informacija u internetsku mrežu, a kod 5G tehnologije vrijeme odaziva je gotovo trenutno. Nova 5G mreža bit će brža za čak tisuću puta od 4G mreže.

Imat će veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže te mogućnost spajanja do milijun uređaja na kvadratnom kilometru. Jednostavnije rečeno, imat ćemo vrlo brzi internet i stabilnu vezu bez pucanja. Smanjit će se kašnjenje signala, čime će se poboljšati i način gledanja prijenosa uživo, kao što je to primjerice gledanje nogometne utakmice ili glazbenog festivala.

Ipak, sama 5G tehnologija nudi mnogo više od bržeg interneta i uživanja u zabavnom sadržaju.Upotrebom 5G mreže razvijat će se umjetna inteligencija te se otvara mogućnost njezine široke primjene u industriji, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, a gradit će se i pametna gradska infrastruktura, unaprjeđujući tako način funkcioniranja javnih službi.

Primjerice, policajci će nakon prometne nesreće biti brže obaviješteni o samom događaju, a semafori će se automatski prilagođavati stanju na prometnicama. Uz ovakvu tehnologiju, vozila će moći komunicirati između sebe i razmjenjivati podatke, primjerice o stanju u prometu, a i s okolinom.

Primjerice, automobil može primiti informaciju za koliko će se sekundi promijeniti svjetlo na semaforu, što će vozaču omogućiti bolju reakciju i doprinijeti sigurnijoj vožnji. Razvojem 5G mreže unaprijedit će se medicina, koja će kirurzima omogućiti pružanje pomoći kolegama u operacijskim salama u stvarnom vremenu, a bit će moguće i izvođenje operacija na daljinu preko robotiziranih ruku.

5G mreža će omogućavati rad pametnih kućanskih uređaja, umreženih AI uređaja (uređaji koji koriste tehnologiju umjetne inteligencije), a mogla bi i u potpunosti promijeniti način na koji učimo i prenosimo znanja i vještine.
Četvrta industrijska revolucija, 4.0, pokreće digitalnu transformaciju u pametnim tvornicama spajajući računalnu snagu sa strojnim i senzorskim tehnologijama. Mobilna mreža 5G nadopunit će ovu transformaciju, donijeti veće brzine, niže kašnjenje, veliku propusnost i mogućnosti računalnog obruba. Iako je 5G već realnost, uglavnom u eksperimentalnim oblicima i za privatne korisnike, činjenica je da će u narednim mjesecima i godinama to postati i realnost u tvornicama te čitavom poslovnom sektoru.

Mogu se zamisliti agilnije, potpuno povezano i automatizirano proizvodno iskustvo od dizajna do distribucije s neviđenim razinama strojnog učenja i umjetne inteligencije – 5G nam pomaže ubrzati prema ovoj stvarnosti. Dok je 4G povećao brzinu širokopojasnog pristupa za stvari poput streaminga videa na mobilnim uređajima, 5G će se nositi s prilivom povezanih uređaja širom svijeta čiji broj se već sad mjeri u milijardama, a uskoro će i u desecima milijardi.

Virtualna stvarnost

Za upravljanje velikom količinom podataka i informacija s ovih povezanih uređaja, proizvođačima će trebati kapacitet i brzine 5G. Od nabave do distribucije, 5G će značiti da proizvođači mogu povezati više senzora, uređaja i imovine kroz jednu mrežu što im daje bolju vidljivost u opskrbnom lancu.

Mogućnosti ovih povezanih uređaja gotovo su beskrajne. Na primjer, ti bi povezani uređaji mogli pomoći u poboljšanju prediktivnog održavanja i operativne učinkovitosti u tvornici, kao i spriječiti krađu i probleme s kvalitetom unutar logističkih kanala. 5G će biti katalizator koji će na kraju pomoći u oslobađanju sposobnosti robotike.

Budući da će 5G koristiti rubne računalne mogućnosti, podaci će “živjeti” bliže izvoru. To u kombinaciji s velikim brzinama i velikom propusnošću 5G već je započeo u stvaranju manjih, jeftinijih i nevezanih robota.

Automobilska proizvodnja već koristi suradnike robote ili kobote za suradnju kako bi dovršila teško dostupne, opasne zadatke ispod automobila, dok radnici obavljaju poslove izvan automobila. 5G će na kraju pomoći tim robotima da postanu agilniji, donose brže odluke i brzo se prilagođavaju promjenama u gotovo stvarnom vremenu.

Kako procjenjuje David Van Dorselaer a IndustriWeek, u konačnici ćemo vidjeti više vrsta manjih autonomnih i suradničkih robota na tvorničkom podu koji izvode različite zadatke. Ovi roboti ne samo da će pomoći skinuti teret sa svojih ljudskih suradnika, već će u konačnici pomoći tvornicama optimizirati proizvodnju.

5G će pomoći proizvodnim tvrtkama da budu fleksibilnije i prilagoditi mrežu ovisno o njihovim potrebama. S lokalnim mogućnostima izračunavanja rubova, moći će lokalno kontrolirati osjetljive podatke. Osim toga, moći će na kraju razdvojiti jednu fizičku 5G mrežu u više virtualnih mreža putem mrežnog rezanja.

Proizvodne tvrtke već koriste proširenu i virtualnu stvarnost. No, nisu u potpunosti prešli u te tehnologije zbog velike propusnosti potrebne za njihovo pokretanje. Zaposlenici također moraju biti fizički povezani s mrežom da bi koristili tehnologije. S 5G-om zaposlenici će moći raditi s tehnologijama bilo gdje u tvornici.

Moći će ga koristiti za aktivnosti poput obuke, održavanja strojeva, vizualizacije podataka i projektiranja. Bolja propusnost značit će manju vjerojatnost da se AR/VR veze izgube ili da će se tehnologija morati natjecati za veze. Umjetna inteligencija bit će ključna značajka pametne tvornice budućnosti, no za učinkovit rad potreban joj je pristup velikim količinama kvalitetnih podataka gotovo u stvarnom vremenu.

Ogromne IoT veze i velike brzine 5G -a, u kombinaciji s vrhunskom računalnom snagom, na kraju će omogućiti AI -u da brzo „uči“ iz svojih pogrešaka i donosi pametnije, brže i pouzdanije odluke. Trenutno se umjetna inteligencija koristi u malim dozama za izvršavanje ponavljajućih zadataka.

Na kraju bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za kontrolu tvorničke podne proizvodnje uz malo ili bez ikakve intervencije ljudi. Ali umjetna inteligencija neće se koristiti samo za upravljanje strojevima, već se može koristiti i za predviđanje problema u opskrbnom lancu, sprječavanje prijevara i procjenu mogućnosti proizvodnje. Pametna tvornica 5G budućnosti bit će usredotočena na potpuno povezano iskustvo.

Od masovnog povezivanja uređaja i inovativnih tehnoloških iskustava do gotovo automatizacije u stvarnom vremenu i fleksibilnosti mreže, 5G će pomoći donijeti veliki napredak u pametnoj tvornici. I proizvodne tvrtke mogle bi u konačnici ostvariti velike prednosti poput poboljšanja performansi, operativne učinkovitosti i povećane sigurnosti.
Šime Erlić, državni tajnik, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kazao je nedavno na konferenciji Digital Transformation Conference 2021 – Smart Industry Brainstorm da je veliki dio javnih politika u proteklom razdoblju bio fokusiran na razvoj gospodarstva i njegovu transformaciju prema digitalnim tehnologijama i generalno prema 4.0 industriji, a za što je preduvjet 5G.

To se prije svega odnosi na nove modele poslovanja i financiranja kako bi se unaprijedio model i čitava infrastruktura razvoja hrvatskog gospodarstva.

Pri tome se koriste i nacionalna i EU sredstva kroz brojne i različite modele. Hrvoje Meštrić iz Ministarstva znanosti i obrazovanja upozorio je da je veliki izazov da digitalizacije i transformacija društva nema bez visokoobrazovanih ljudi, a koje može proizvesti samo znanstvena zajednica. “Mi u Hrvatskoj imamo složeni znanstveno obrazovni sustav koji se sastoji od oko 140 institucija s 1400 studijskih programa te 14.000 profesora i 140.000 studenata.

To je ogroman sustav koji počiva na nekim zastarjelim modelima i kojim je teško upravljati i brzo mijenjati stvari. Promjena toga sustava je preduvjet za transformaciju gospodarstva i društva”, kazao je Meštrić. Bojan Jerbić sa zagrebačkog Fakultet strojarstva i brodogradnje upozorava da bi se provela tehnološka transformacija, nužno je prije toga, ili barem istodobno, provesti i socijalnu transformaciju.

“Zadnjih godina imamo globalni trend da su najuspješnije tvrtke iz nekog ICT sektora koje ne proizvode ništa u klasičnom smislu. Tehnologija ili vještina je samo jedan čimbenik ukupnog razvoja i transformacije društva”, kazao je Jerbić.

New Report

Close