Smart Industry
podatkovna tehnologija

Mikro podatkovni centri polako istiskuju velike

Brz i pouzdan pristup podacima postaje imperativ.

PD VL native tim
04. listopad 2021. u 22:02
Foto: Shutterstock

Poslovni entiteti svakodnevno obrađuju tone informacija. Tvrtke koje proizvode i koriste podatke zahtijevaju podatkovne centre za vođenje svog poslovanja. Bez tih centara, oni će patiti zbog nedostatka brzog i sigurnog pristupa, što u konačnici može dovesti do gubitka klijenata i dobiti.

Podatkovni centri poslovne operacije čine bržima, a koristi su mnogobrojne. Za početak, zahvaljujući podatkovnim centrima, možete jednostavno dijeliti datoteke putem svoje e -pošte. Primjerice, za korisnike Gmaila sve se sprema u cloud i možete birati tko će imati pristup vašim dokumentima. Podatkovni centri čine kritičnu digitalnu infrastrukturu svake tvrtke koja se doista želi digitalno transformirati.

Ne samo dokumenti, sve vaše prezentacije, grafikoni, radni listovi, videozapisi itd. mogu se pohraniti i pristupiti im se može s bilo kojeg mjesta. To je postalo naročito važno u vremenima rada od kuće.

Komunikacija i suradnja su teku nesmetano ako sve strane imaju adekvatan pristup podacima koji se ujedno lako pohranjuje i prenosi. Baza podataka pomaže organizaciji na više načina – upravljanje odnosima s klijentima, planiranje resursa itd.

Na kraju, podaci omogućuju primjenu i razvoj umjetne inteligencije i algoritama strojnog učenja u procesu upravljanja podacima.

Također, sve više ljudi će usvajati pametne tehnologije u svojim domovima i tvrtkama, potražnja za edge računalstvom će također rasti, a time će biti u porastu potražnja za edge podatkovnim centrima. Razlog tome je jer su pouzdanost i brzina pristupa postali glavni parametri odabira svojevrsnog skladišta podataka, a oni to nude. Gotovo je nemoguće govoriti o najnovijim trendovima u podatkovnim centrima i podatkovnoj tehnologiji bez spomena 5G mreže.

Svaki uređaj spojen na IoT generira podatke koji prolaze kroz poslužitelje podatkovnog centra. S brzinom mreže koju omogućava 5G tehnologija, sva ta međusobna povezanost u konačnici će stvoriti potrebu za još više podatkovnih centara sposobnih za obradu sve većih količina podataka.

Alati za automatizaciju i upravljanje sustavima podatkovnih centara na daljinu nisu ništa novo, ali ti alati i prakse dolaze do izražaja u vremenima kada umjetna inteligencija postaje modus operandi koji ljudskom faktoru može pomoći u izvršavanju zadataka. Zahvaljujući svim tim postavkama, mikro podatkovni centri u svojoj namjeni sve češće će zamjenjivati velike makro podatkovne centre.

Kako donosi istraživanje Markets and Markets, do 2025. godine globalno tržište ‘mikro mobilnih podatkovnih centara’ vrijedit će 6,5 milijardi dolara, u odnosu na  2020. kada je vrijedilo upola manje.  Podatkovni centri su suočeni s pojačanim regulatornim nadzorom u cijelom svijetu, a mikro podatkovni centri mogu pomoći organizacijama da se pridržavaju IT sigurnosnih propisa za koje su sigurni da ih ne žele pohraniti u cloud.

Također, mikro podatkovni centri idealni su za uporabu u kontekstu rubnog računalstva koje dolazi kao trend, a također mogu pomoći našoj digitalnoj infrastrukturi da zadovolji sve veću potražnju za računalnom snagom. Zapravo, sve ono potrebno da bi stvari u svijetu pohrane podataka funkcionirale.

Na putu formiranja podatkovnih centara poželjno je obratiti se stručnjacima. Nedavno je primjerice otvoren novi proizvodni pogon za integrirana modularna rješenja u blizini Zagreba (integrated modular solutions – IMS).

Otvorio ga je Vertiv koji rješava najvažnije izazove s kojima se suočavaju današnji podatkovni centri, komunikacijske mreže i komercijalni i industrijski objekti, s ponudom rješenja i usluga za napajanje, hlađenje i IT infrastrukturu koja se proteže od clouda rješenja do edgea, tzv. ruba mreže, čim bliže krajnjim korisnicima.

* Sadržaj omogućio Vertiv

New Report

Close