Smart Industry
Digital Transformation Conference

Korona je ogolila sve koji se nisu znali digitalizirati

Strategija ima četiri glavna cilja.
Darko Bičak
14. travanj 2021. u 08:17
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Interakcija tehnologije, gospodarstva, uprave i društva bi trebala zajedno donijeti napredak kakav svi očekujemo, rečeno je na otvaranju konferencije Digital Transformation Conference 2021 – Smart Industry Brainstorm jučer u Zagrebu.

Neven Vrček s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu je istaknuo da je fokus na pametnoj industriji koja generira pametne usluge i proizvode koji jedini mogu biti konkurentni na današnjem tržištu.

Korona kriza je, ističe, pokazala koliko je danas digitalizacija značajna i sveprisutna, a s druge strane je ogolila mnoge procese, institucije i tvrtke koje se tome nisu prilagodile.

Dodaje da su razvijene digitalizirane zemlje krenule relativno rano u taj proces, a možda najbolji primjeri su Nizozemska i Švedska, ali i Mađarska.

Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, istaknuo je da je temeljni okvir za tranziciju Zakon o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem RH iz 2017. godine, a što je razrađeno pravilnicima i uredbama.

Na to se nastavlja Nacionalna razvojna strategija donesena u veljači ove godine. Strategija ima četiri glavna cilja – Održivo gospodarstvo i društvo, Jačanje otpornosti na krizu, Zelena i digitalna transformacija te Ravnomjerni regionalni razvoj.

New Report

Close