Poslovna 2022.
Željko Krizmanić

AI je jedinstvena prilika da postanemo dio svjetskih promjena

Aplikacije i algoritmi koji ubrzavaju i rješavaju problema pojedinaca i organizacija. Razvoj proizvoda na AI tehnologiji rast će eksponencijalno jer tražit će se rješenja za globalne izazove.

Željko Krizmanić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

SF filmovi prikazuju unaprijeđene trenutne proizvode. Primjerice, auto koji lebdi, ali i dalje ima volan. Autoru nije palo na pamet da će se ljudi voziti u kapsuli koja nema volana. Teško je zamišljati nepoznato.

Kao društvo smo u situaciji da nikad nije bilo teže prognozirati. Što znamo? Suočavamo se s logističkim izazovima koji sigurno neće biti riješeni u idućih nekoliko godina. To znači da će postojati manjak dijelova, materijala, poput čipova, a to će utjecati na proizvodnju. Već na novi automobili morate čekati barem 8-10 mjeseci bez obzira na to imate li novca. Ti izazovi će se kaskadno prelijevati na sve industrije. Uz porast cijena teško je predvidjeti ostale izazove. Industrija koja će nastaviti rasti usprkos i zbog izazova je industrija digitalnih rješenja.

Aplikacije i algoritmi koji ubrzavaju i rješavaju problema pojedinaca i organizacija. Razvoj proizvoda na AI tehnologiji rast će eksponencijalno jer tražit će se rješenja za globalne izazove. Ako nedostaje nekoliko stotina tisuća vozača kamiona, onda je jedno od rješenja autonomna vožnja. Ulaganje u tom smjeru će nastaviti rasti zajedno s razvojem rješenja.

To je ogromna prilika za izgradnju nacionalnih sustava unutar koji će postojati područja, pravila i ulaganja za razvoj inovativnih tehnoloških kompanija. Konkretno to od države zahtijeva da prepozna priliku i snažnije podrži inovativni digitalni sektor. Kroz CroAI, Hrvatsku udrugu za umjetnu inteligenciju radi se na inicijativi uspostavljanja prostora za sigurno testiranje novih AI rješenja (eng. AI sandbox) kako bi se pomoglo njihovo istraživanje i razvoj.

Time bi se kreiralo sigurno okruženje za razvoj i primjenu umjetne inteligencije koje je istovremeno dovoljno fleksibilno da mogu nastajati novi startupi i globalno konkurentna rješenja. To će potaknuti stvaranje još većeg broja inovativnih startupa koji imaju na raspolaganju i infrastrukturu za podršku njihovom rastu i razvoju, poput BIRD Incubatora, a i veliku količinu rizičnog kapitala koji nikad nije bio dostupniji.

Dakle, ključno je da postoje inovativne ideje imaju mogućnost kreiranja personaliziranih sandboxa te početni kapital koji osigurava država ili privatni investitori kojima je olakšano ulaganje kroz olakšice i edukacije.

Sigurni smo da će AI dobrim dijelom definirati napredak svijeta sljedećih 30 godina i zato ne smijemo stvari prepustiti slučaju. Buduće razdoblje označit će prekretnicu u tome hoćemo li postati dio svjetskih promjena ili ne.

Željko Krizmanić, voditelj BIRD Inkubatora

New Report

Close