Svijet novca
KAPITAL

Snaga networkinga je glavni adut u startup financiranju

Umrežavanje je ključna strategija u suočavanju s izazovima financiranja startupa.

Mirna Marović
28. rujan 2023. u 22:01
Foto: Pixabay

Godišnji odmori su možda iza nas, ali zahvaljujući njima imamo inspiraciju i energiju za nove poslovne strategije i poteze. Naš otok Ugljan prava je top destinacija za mnoge ljude iz hrvatske startup scene. Na nedavnoj kavi u beach baru s dvojicom prominentnih pripadnika hrvatske startup scene raspravljala sam o izazovima startup financiranja.

Kapital nije problem

Suprotno očekivanjima, problem nije nužno u nedostatku raspoloživog kapitala. Poprilični paradoks, zapravo. Pretpostavili biste da bi u zemlji preplavljenoj inkubatorima i poduzetničkim zonama startupovi trebali nesmetano započeti svoje poslovanje. No, ako samo malo zagrebete ispod površine, shvatit ćete da, iako kapitala ima, često je nedostupan.

Zapravo, postoji mnogo načina kako se financiranje startupova u ranoj fazi razvoja u Hrvatskoj može znatno poboljšati. Prije svega, čini se da se networking još uvijek ne koristi u potpunosti kao dragocjena imovina. “Topla preporuka” ključ je uspjeha, a često u našim domaćim inkubatorima nedostaje taj osobni dodir, ona iskrena preporuka koja može otvoriti vrata. Istraživanja pokazuju da startupovi koji uspiju doći do investitora zahvaljujući preporuci i povezivanju imaju daleko veću vjerojatnost da će biti financirani. Nedavno objavljeno izvješće Diversity VC-a i British Business Banka naglasilo je značajnu ulogu networkinga u ekosustavu startupova. Prema njihovim nalazima, startupi koji dođu do VC-a putem tzv. “toplih preporuka” imaju 13 puta veću vjerojatnost da će biti financirani nego startupovi koji im se obrate putem ‘hladnih’ poziva. Upravo tu postaje jasno da je networking u svijetu startupova izuzetno vrijedna nematerijalna imovina – koja značajno utječe na neto vrijednost statupova.

Networking je ključan jer pruža pristup znanju, ekspertizi, potencijalnim partnerstvima i financiranju, te omogućuje validaciju poslovnog modela i pridobivanje novih kupaca, odnosno širenje na nova tržišta. Biti iskren i autentičan, posjećivati događaje uživo, koristiti društvene mreže i biti dosljedan u komunikaciji temelji su uspješnog networkinga. Networking ne samo da otvara vrata za “toplo preporučivanje” i povećava šanse za financiranje, već također omogućuje startupovima da izgrade reputaciju i kredibilitet u industriji, čime privlače više kupaca, partnera i ostalih vitalnih resursa.

Savršen pitch? Baš i nije…

Iako imamo mnogo inkubatora, ono što nedostaje je obuka kako predstaviti svoju ideju. Priprema za ulaganje nije samo poslovni plan, nacrtan na salveti ili u excelu. To je umjetnost i znanost. To nije samo o tome što nudite, već kako to nudite. Upravo tu mnogi zapnu, jer umješnost prezentacije nije nešto što se može jednostavno naučiti preko noći. Networking je i ovdje zlata vrijedan. Startupovi u ranoj fazi razvoja mogu možda najviše profitirati baš od ostalih osnivača startupova koji su uspješno prošli ranu fazu razvoja, te su spremni prenijeti svoja iskustva, a i ostvariti poslovnu suradnju.

Činjenica je da je procvat startup financiranja kakvog smo imali 2020. i 2021. postao sjenka prošlosti, a nismo još uvijek sigurni hoće li se i kada to razdoblje vratiti. Korekcije na tržištu obično su uvijek praćene i zamrzavanjem financiranja, jer rizici i nesigurnosti oko mnogih varijabli su jednostavno preveliki. Iako su financijske neizvjesnosti i rizici prisutni, pogotovo u trenucima tržišnih korekcija, startupovi u ranoj fazi razvoja imaju potencijal odgoditi ove probleme. Rašireni model financiranja je onaj koji odgađa valuaciju na buduću rundu (npr. SAFE), stoga najmanja korekcija valuacija je upravo u ranim fazama financiranja. Kako se odmičemo od ljeta, energija i inspiracija koji donose nove poslovne poduhvate i strategije ostaju sa nama. Kroz razgovor na otoku Ugljanu s liderima hrvatske startup scene jasno je kako je umrežavanje ključna strategija u suočavanju s izazovima financiranja startupa. Zahvaljujući networkingu, startupovi mogu nadići brojne izazove i postaviti temelje za dugoročni uspjeh, unapređujući svoje strategije rasta i razvoja u konkurentnom poslovnom okruženju.

* Autorica teksta predsjednica je Hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije (CVCA), direktorica VentureXchange

New Report

Close