Automoto svijet
nije teško

Budite spremni za sezonu: Evo što sve možete sami prekontrolirati na vozilu nakon zimskog perioda

Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i sol u zimskom periodu mogu oštetiti vanjske dijelove vozila pa ih treba u proljeće popraviti.

Poslovni.hr
14. travanj 2022. u 10:49
Foto: pixabay

Nakon zimskih mjeseci automobil treba pregledati i pripremiti u proljetnom periodu kako bismo spremno dočekali ljetne mjesece, koji znaju predstavljati izazov za starija vozila. Tada se mogu javiti neispravnosti tijekom visokih vanjskih dnevnih temperatura. U proljetnom periodu u skladu s zakonom preporuka je koristiti ljetne gume na automobilu koje omogućavaju bolje prianjanje na kolniku. Prilikom zamjene zimskih guma i stavljanja ljetnih preporuka je kontrolirati ispravnost geometrije kotača jer je ona važna za dobra vozna svojstva automobila, piše HAK.

Tijekom zimskih mjeseci metlice brisača bile su podložne oštećenjima pa ih treba pregledati u proljetnom periodu i po potrebi zamijeniti. Poželjno je pregledati vjetrobransko staklo na vozilu jer su moguća sitna oštećenja od sitnog posipa koji se zimi nanosi na kolnik, a koji može sadržavati i kamenčiće, koje kotači vozila ispred nas zahvate i podignu s kolnika tijekom vožnje i izbace na vjetrobransko staklo. Oni mogu prouzročiti sitna oštećenja na vjetrobranskom staklu ili obojenim dijelovima vozila. Niske temperature, led, kamenčići, vlaga i sol u zimskom periodu mogu oštetiti vanjske dijelove vozila pa ih treba u proljeće popraviti. Tako će se izbjeći daljnja oštećenja na vozilu.

Sami možete dosta toga učiniti. Vanjskim i unutarnjim pranjem automobila, osim nečistoća, mogu se odstraniti o ostaci soli  čime će se spriječiti pojava korozije. U proljetnim mjesecima kreće pelud, više je padalina, a u ljetnim danima tu su i insketi. Uvijek brinite o tome da imate dovoljno tekućine za pranje stakala. Ključno je zbog vaše sigurnosti imati čista vjetrobranska stakla.

Prije odlaska na duži put preporuka je provesti standardne kontrole, a to su razina ulja u motoru, razina rashladne tekućine, razina tekućine za stakla, tlak u gumama uključujući i tlak u rezervnoj gumi, sadržaj obavezne opreme u vozilu, kontrola ispravnosti vanjskog osvjetljenja vozila kao i druge radnje koje su navedene u korisničkom priručniku vozila (a može ih provesti vozač).

Sljedeće preglede najbolje je prepustiti stručnjacima: održavanje pogonskog motora i mjenjača, elektrike i elektronike vozila, ovjesa, upravljača, kočnica, rashladnog klima uređaja, stanja karoserije i ostalih ključnih dijelova vozila.

U proljeće je idealno rezervirati servisni termin te redovno održavati i kontrolirati vozilo jer je kraće vrijeme čekanja na ugovoreni termin pregleda ili popravka vozila u odnosu ljetni perioda kada počinju godišnji odmori servisera.

New Report

Close