VIDEO: Suradnja projektnih timova na procesima poslijepotresne obnove

Autor: Promo , 01. lipanj 2021. u 09:26
Foto: PR

Da bi obnova tisuća građevina stradalih u potresima mogla što prije započeti važno je uz pomoć suvremene tehnologije brzo pripremiti dokumentaciju

Mnogi su nakon nedavnih potresa u Hrvatskoj čuli za poslijepotresni snimak građevina, neizostavnu kariku u procesu obnove stradalih zgrada. Inženjerima obično treba dosta vremena za detaljan pregled jer je snimak konstrukcija te prikupljanje informacija s terena proces čije trajanje ovisi o mnogim faktorima. Kako se u Hrvatskoj nažalost radi o tisućama građevina koje su u protekloj godini stradale, čuvanje vremena i brzo prikupljanje preciznih informacija od presudne je važnosti za brzu i temeljitu obnovu.

Integracija nekoliko digitalnih alata u jedinstven sustav za detaljan pregled zgrada

Velika prepreka obnovi oštećenih građevina je nepostojanje projektne dokumentacije i točnih nacrta. Tom problemu doskočio je stručni tim predvođen inženjerom građevinarstva Daliborom Radonićem iz tvrtke Projekt2, nositeljem projekta integralnog sustava za snimanje postojećeg stanja u svrhu poslijepotresne obnove. Radi se o sustavu koji objedinjuje najsuvremenije građevinske tehnologije – lasersko skeniranje građevina, vođeno timom iz tvrtke GO2BIM, i vodećeg ponuditelja softvera za građevinarstvo PlanRadar. Uz ovakav sustav u jednom se danu može obaviti posao koji bi se klasičnim putem radio sedam dana.

Brzina i točnost postižu se integracijom nekoliko alata u jedinstven sustav za detaljni pregled građevina. Međusobno usklađenim korištenjem različitih BIM alata, softvera za lasersko skeniranje i aplikacije PlanRadar stvoren je proces koji omogućuje ne samo brzo obradu podataka, već i dijeljenje projektne dokumentacije sa bilo kojim drugim timom, jer je na bazi preciznih snimaka moguće uputiti kolege u stanje objekta bez da oni moraju izlaziti na teren.

Bojan Petković, regionalni direktor za jugoistočnu Europu tvrtke PlanRadar, o suradnji kaže: „PlanRadar je idealan alat u komunikaciji različitih sudionika prilikom projekta obnove nakon potresa. S njime povezujemo fazu detaljnih pregleda nakon potresa, fazu kontrole i fazu obnove odnosno izvođenja radova. Svi sudionici obnove imaju informacije na centralnom mjestu, dostupne svima kad god i gdje god je to potrebno.“

18. lipnja u Opatiji inženjer Radonić, tim tvrtke GO2BIM i g. Petković zajedno će predstaviti svoju metodu na nadolazećim 15. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

New Report

Close