Smart Industry
transformacija

Uspješna poduzeća inoviraju u oblaku

Kako bi proces digitalne transformacije stvorio pravu poslovnu vrijednost, bitno je razumjeti potrebe industrije te se usredotočiti na industrijski pristup.

Promo
12. lipanj 2023. u 22:00
Nikolina Pekić, viša savjetnica u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja, Foto: PETAR KRAJAČIĆ VILOVIĆ

U današnjem svijetu, digitalna transformacija postala je neizbježan proces za organizacije koje žele ostati konkurentne i prilagoditi se brzim promjenama tržišta.

Jedan od ključnih elemenata transformacije je korištenje rješenja u oblaku. Kako organizacija postaje zrelija i naprednija u korištenju rješenja u oblaku sve je značajnije kreiranje novih ideja, procesa, produkata i servisa, odnosno inovacija u najširem smislu.

Vodeća poduzeća u korištenju rješenja u oblaku na svjetskom tržištu upravo inoviranje ističu kao glavnu prednost korištenja ove tehnologije. Ukoliko promatramo američko tržište, koje je vodeće u korištenju rješenja u oblaku, primjećuje se da poduzeća koja su manje upoznata s rješenjima u oblaku, najveći naglasak stavljaju na poboljšanje učinkovitosti i fleksibilnosti operacija dok sposobnost stvaranja novih proizvoda i usluga te razvoj postojećih ima manju važnost na listi njihovih prioriteta.

Jača uloga CEO-a

Mnoge organizacije su shvatile da, uz to što prelazak na oblak može udvostručiti njihovu brzinu i učinkovitost, korištenje i razvijanje rješenja u oblaku također može pružiti poboljšane mogućnosti koje mogu doseći 10 puta bolje rezultate.

Neka od poboljšanja koje ovakva transformacija donosi su unaprijeđena kibernetička sigurnost, generiranje većih prihoda, povećana konkurentska prednost i unaprijeđeno korisničko iskustvo, ali i bitna uloga u području održivosti.

Prema Deloitteovom istraživanju u kojem je sudjelovalo 559 CFO-a većih kompanija u regiji, gotovo su tri četvrtine ispitanika u srednjoj Europi na putu usvajanja rješenja u oblaku. Također, ispitanici iz Baltičkih zemalja prednjače ukoliko se promatra bilo kakav oblik iskustva sa tehnologijama u oblaku (82% u usporedbi sa prosjekom od 72% za srednju Europu).

Zanimljivo je da, što je strategija transformacije prema rješenjima u oblaku u organizaciji važnija, to je i uloga izvršnog direktora (CEO) u vođenju takvih transformacije važnija i uključivanje u transformacijski projekt opsežnije.

Kod manje naprednih transformacija je uloga CEO-a ograničena na pružanje smjernica i osiguravanja razumijevanja ciljeva transformacije te na uklanjanje prepreka, ali s razvojem novih poslovnih modela uloga CEO-a postaje ključna – od postavljanja ambicioznih smjerova rasta, definiranja ključnih pokazatelja uspjeha, novih pozicija u upravnom odboru i ciljeva do odnosa s investitorima i tržištem. Ukoliko se organizacija odluči za uvođenje nove tehnologije, jedan od najvećih izazova s kojim se suočava je nedostatak talenata, tj. nedovoljan broj ljudi sa potrebnim vještinama za upravljanje rješenjima u oblaku. Statistike pokazuju da je upravo ljudski faktor taj koji često podbaci prilikom transformacije poduzeća na korištenje rješenja u oblaku. Ključno je odabrati tehnologiju koja će, s jedne strane, nositi obuhvat i razmjere planiranih promjena, a s druge strane, omogućiti upotrebu kompetencija postojećih timova.

Naravno, nije uvijek moguće imati stručnjake za najnovije tehnologije u organizaciji što, uz pravovremeno planiranje, može nadomjestiti vanjski partner kao podrška poduzeću u transformaciji.

Razumjeti potrebe industrije

Kako bi proces digitalne transformacije stvorio pravu poslovnu vrijednost, bitno je razumjeti potrebe industrije te se usredotočiti na industrijski pristup. Vertikalna industrijska rješenja u oblaku pružaju mogućnost iskorištavanja gotovih i brzo dostupnih rješenja u područjima koja se ne razlikuju za određeno poslovanje, a korištenjem takvih već gotovih rješenja oslobađaju se kapaciteti timovima u poduzećima da se fokusiraju na ključnih 20% poslovanja i inoviranje.

Ukoliko promatramo pojedine industrije, najveći broj organizacija koje svoje resurse pohranjuju u oblaku pripadaju sektorima tehnologije, medija, telekomunikacija te sektoru poslovnih usluga. S druge strane organizacije u sektoru energije, komunalnih usluga, rudarstva i proizvodnje te financijskih usluga zaostaju što i nije iznenađenje budući da su energetska i financijska tržišta podložna dodatnim industrijskim regulacijama. Struktura vlasništva energetskih i financijskih tvrtki, koja je tradicionalno obilježena značajnim državnim vlasništvom te ograničen pristup odgovarajućim resursima sa vještinama potrebnim za migraciju u oblak također čini značajan faktor.

Danas sve više organizacija prepoznaje važnost agilnosti i brzine u procesu digitalne transformacije pa upravo korištenje rješenja u oblaku postaje ključno jer omogućuje brzu implementaciju, pristup novim tehnologijama i optimizaciju troškova.

Porast digitalne zrelosti predstavlja iznimnu priliku za sva poduzeća da maksimalno iskoriste prednosti oblaka. Što više neka organizacija usmjerava svoj fokus na strategiju, to će ostvariti veće povrate ulaganja. I zaključno, nemojte zaboraviti da čestu pogrešku u procesu transformacije uzrokuje fokusiranje na tehnologiju od samog početka. Prvo je važno razumjeti poslovne zahtjeve, a zatim uložiti napore u usvajanje prilagođenog digitalnog rješenja koje omogućuje unapređenje poslovnih aktivnosti – po mogućnosti u oblaku!

New Report

Close