Uspješan put od jednog do 400 radnika u najvećoj gumarskoj tvrtki u Hrvatskoj

Autor: Promo , 20. travanj 2020. u 08:45
promo

Već 20 godina naše proizvode izvozimo u zemlje EU, tako da 70 posto ukupne proizvodnje plasiramo na tržišta Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, Nizozemske, Švedske i Slovenije, kaže predsjednik Uprave Damir Kirić.

U Varaždinu, u Ulici Frana Kurelca, u unajmljenom prostoru stare kovačnice, 20. travnja 1970. godine Rudolf Kirić otvorio je obrtničku vulkanizersku radionicu. Bio je to početak jednog uspješnog obiteljskog poduzetničkog poduhvata čiji se razmjeri najbolje vide danas, ravnih 50 godina kasnije, u tvrtki Gumiimpex-GRP d.o.o. Guma je ono što oduvijek čini suštinski dio priče o tvrtki Gumiimpex-GRP.

Širenje poslovanja

Te 1970. sve veći broj automobila iziskivao je stručnu vulkanizersku pomoć, što je Rudolf Kirić brzo shvatio i „zavrnuo“ rukave. Poduzetnički ga je duh već u to vrijeme vodio prema proširenju djelatnosti, prema novim uslugama i proizvodima koji se baziraju na gumi. Sredinom sedamdesetih seli se u vlastiti prostor u Kukuljevićevoj ulici, gdje širi proizvodnju gumeno-tehničkih proizvoda i povećava broj zaposlenih. Iz godine u godinu poslovanje se širi i 1990. osnovana je tvrtka Gumiimpex sa sjedištem u Ulici P. Miškine 64 c. Tri godine kasnije u istočnoj gradskoj industrijskoj zoni otvoren je novi poslovno-proizvodni centar koji je 1996. godine dograđen s oko 1500 četvornih metara.

Rudolf Kirić postavio je temelje Gumiimpexu

Kroz sve te godine tvrtka ulaže velike napore kako bi ostvarila cilj da postane regionalni lider u gumarskoj industriji, da ostvari kvalitetno i dugoročno partnerstvo s kupcima i dobavljačima, osigura ujednačenu visoku kvalitetu gumenih proizvoda i usluga, omogući ekološko recikliranje svih otpadnih guma i pretvori ih u korisnu sekundarnu sirovinu i finalne proizvode od gumenog granulata. Sustavno se ulaže u nove tehnologije i znanje, uz uvažavanje načela zaštite okoliša. Tako je, primjerice, 2000. godine uvedena nova linija obnove guma za teretna vozila i autobuse, a 2003. i oprema za interferometrijsku kontrolu u obnovi guma. Te je godine izgrađen i novi poslovni objekt površine 4800 četvornih metara, ubrzo se uvode i ISO norme za kvalitetu i okoliš. U listopadu 2005. otvoren je novi pogon za reciklažu guma u Slobodnoj zoni Varaždin, prvi takve vrste u Hrvatskoj, u koji je uloženo oko 6,5 milijuna eura. Već 2011. je proširen pogon u Trnovcu Bartolovečkom, a 2013. otvoren je novi vulkanizerski servis za putnički program u Zagrebu, gdje je tri godine kasnije otvoren i mega vulkanizerski servis za teretna vozila. Prije tri godine otvoren je novi logistički centar. Prije dvije godine uvedena je i norma IATF 16949. – U ovih 50 godina proširili smo poslovanje na tri lokacije, izgradili smo više od 50.000 četvornih metara poslovnog prostora na ukupno 120.000 četvornih metara zemljišta. U istom razdoblju prošli smo put od jednog zaposlenog do 400 zaposlenih ljudi, te postali najveća i najznačajnija firma koja se bavi gumarstvom  u Hrvatskoj.

Već 20 godina naše proizvode izvozimo u zemlje EU, tako da 70 posto ukupne proizvodnje plasiramo na tržišta Njemačke, Austrije, Irske, Engleske, Nizozemske, Švedske i Slovenije – kaže predsjednik Uprave Damir Kirić.

Novi logistički centar

Tvrtka, pojašnjava, u programu ima proizvodnju klasičnih preša za gumeno tehničke proizvode, proizvodnju i servis transportnih traka, gumiranje cjevovoda, ventila i spremnika za razne medije, gumiranje valjaka za industriju, proizvodnju polyuretanskih proizvoda, brtvila za hidrauliku i pneumatiku na Seal yet tehnologiji i plosnatih brtvila na Gasket Yet tehnologiji (rezanjem vodom), protektiranje teretnih guma po licenciji Michelina i Goodyeara, proizvodnju proizvoda visokih serija u injekcijskim prešama, razvoj i proizvodnju alata i kalupa u vlastitoj CNC alatnici, proizvodnju velikogabaritnih gumenih proizvoda, najmoderniji laboratorij za kontrolu ulaznih sirovina i gotovih proizvoda, te vlastitu mješaonu za proizvodnju sirovih smjesa, sirovine za izradu gumeno tehničkih proizvoda… Distribucija guma obuhvaća dva najmodernija vulkanizerska centra u Varaždinu i Zagrebu, moderan logistički centar na 12.000 četvornih metara i maloprodajne centre za gume, uključujući suvremene alate B2B i B2C. Njeguje dugotrajno partnerstvo s najvećim svjetskim grupacijama guma kao što su Goodyear, Bridgestone, Hankook, Michelin, Continental, Pirelli, BKT, Petlas…

Damir Kirić, predsjednik Uprave Gumiimpex-GRP d.o.o.

Logistika je organizirana s dostavom robe kupcu unutar 24 sata. Uvedena je i prodaja i distribucija AD Blue, kao i prodaja ostalih vrsta roba – INA ulja i maziva, SKF palete proizvoda te Loctite proizvoda. Godišnje na području Hrvatske Gumiimpex skupi i ekološki reciklira oko 25.000 tona svih otpadnih guma. Proizvodi različite vrste gumenog granulata za različite proizvode, finalne proizvode od gumenog granulata, bavi se bojenjem gumenog granulata te izradom sportskih terena i dječjih igrališta od gumenog granulata. Tvrtka je izgradila i pet solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 4MgW, čime dodatno dokazuje da je “zeleno” orijentirana.

Svima poželjan partner

– Posebno treba napomenuti da smo ponosni na sve svoje djelatnike koji su, svatko u svom dijelu, doprinijeli razvoju i stabilnosti firme Gumiimpex-GRP, i na tome im iskreno zahvaljujemo. Isto tako zahvaljujemo svim poslovnim partnerima, kupcima i dobavljačima na vrlo korektnoj i dugotrajnoj suradnji, te prilici koju nam pružaju radeći s nama. U ovih 50 godina bilo je lijepih, ali i teških trenutaka. Bilo je različitih uspona i padova, različitih kriza, ali smo ih uvijek zajedno s našim partnerima uspjeli riješiti na obostrano zadovoljstvo. Želja i cilj nam je i idućih 50 godina biti svima poželjan partner, ulagati u daljnji razvoj firme i svojim djelovanje doprinijeti zajednici u kojoj radimo i živimo – zaključuje Damir Kirić.

New Report

Close