U čemu je tajna uspjeha softvera za građevinu koji je osmislio hrvatski inženjer?

Autor: Promo , 16. listopad 2020. u 08:25

PlanRadar tvrtkama svih veličina donosi rasterećenje i uštedu vremena, živaca i novaca.

Mobilna i web aplikacija PlanRadar, softver koji se koristi u više od 40 svjetskih zemalja, služi za dokumentaciju i komunikaciju u građevinskim i nekretninskim projektima. Već godinama vjerne su joj tisuće klijenata. Ovim digitalnim alatom tjedno se obrađuje preko 25.000 projekata, a sve to razvilo se iz ideje o softveru koja je sinula hrvatskom inženjeru Domagoju Dolinšeku.

On je, ponukan vlastitim dugogodišnjim iskustvom vođenja gradilišta na velikim međunarodnim projektima, 2013. godine u Beču osmislio softversko rješenje, osnovao tvrtku i okupio internacionalni tim koji i danas uspješno vodi posao. U međuvremenu su otvoreni uredi diljem svijeta – Zagreb, Pariz, Stockholm, London, Varšava i Moskva, a uskoro se otvaraju sjedišta u Španjolskoj, Australiji, Dubaiju, Italiji i Nizozemskoj. U čemu je tajna ovog velikog uspjeha?

Aplikacija PlanRadar rješava građevinski sektor dobro poznatih problema

Domagoj Dolinšek

Poteškoće s kojima se susreću tvrtke diljem svijeta ne poznaju granice. Istovjetni problemi javljaju se u poduzećima svih veličina. Iako je građevinarstvo krucijalna komponenta globalnog gospodarstva, gradnju i projekte uglavnom se vodi na zastarjeli način te se tako gubi mnogo vremena i novaca.

Razvitak softvera PlanRadar od samog početka obilježila je vizija da se revolucionariziraju važni procesi, koji su neizostavni dio svakog građevinskog projekta. Inženjer Dolinšek prepoznao je da bi građevinsku dokumentaciju i komunikaciju trebalo pojednostaviti, i to putem aplikacije temeljene na tehnologiji oblaka, da bi podaci bili sigurni i dostupni bilo kada, bilo gdje.

Na pitanja kako osuvremeniti svakodnevne poslove u ovom važnom sektoru te kako se riješiti problema koji neminovno uzrokuju poteškoće u projektnoj komunikaciji, kašnjenja i probijanje budžeta, inženjeri iz PlanRadar-a odgovorili su aplikacijom koja je toliko jednostavna za korištenje da njome već nakon nekoliko minuta mogu baratati svi sudionici gradnje. Većina korisnika od samog početka odabire PlanRadar upravo radi jednostavnosti upotrebe.

Digitalna revolucija na dohvat ruke

Više nema razloga raditi na zastarjeli i za današnje doba neprikladan način uz procese poput, između ostalog, bilježenja viđenog na papirnatim nacrtima, pohranjivanja projektne dokumentacije u raznoraznim datotekama i registratorima, nesigurne komunikacije preko WhatsApp-a ili popisivanja nedostataka u Excel tablicama. Sve navedeno uvelike pridonosi konfuziji, što je posebno bolno kada se godinama nakon završetka gradnje treba prisjetiti što je tko uopće napravio.

Uz PlanRadar sve te brige nestaju, jer se uz suvremeni način rada štedi u prosjeku 7 radnih sati tjedno. To potvrđuju brojni inozemni i domaći klijenti, u koje se ubrajaju mnoga renomirana imena hrvatskog građevinskog sektora poput Kamgrad, ATP, Gark Konzalting, Investinženjering i Strabag.

Umjesto snopa nacrta, fotoaparata, diktafona i drugih rekvizita, danas se na gradilište ide samo s mobitelom. 70 posto korisnika PlanRadar je odabralo baš zato jer su se željeli prebaciti s papira u softver. Sve što se na gradilištu nađe uredno se i brzo bilježi u tzv. tickete. Ticketi su pregledan skup informacija o konkretnom nedostatku, precizno su smješteni na digitalnim građevinskim nacrtima i sadržavaju sve relevantne informacije o viđenom, o nadležnosti, o statusu posla. Na taj se način točno zna gdje se nalaze bolne točke projekta i tko će ih riješiti, a informacije o viđenom i napravljenom su na dohvat ruke svima koga se tiču, bilo kada i bilo gdje.

Zašto je 8.000 klijenata iz cijelog svijeta odabralo baš PlanRadar?

Svaki ovlašteni član građevinskog ili nekretninskog projekta može postati korisnik aplikacije te preko nje razmjenjivati projektne informacije, gdje god se nalazio. Svejedno jeste li se u uredu, na gradilištu, na putu ili ste skočili na more, a hitno su vam potrebne informacije. To potvrđuje 75 posto korisnika koji su odabrali PlanRadar između ostalog i radi komfora mobilne aplikacije.

Još jedna od prednosti jest činjenica da je pokriven čitav životni ciklus građevine, od prvih trenutaka u projektnom uredu, preko gradnje i predaje pa sve do redovitog upravljanja i korištenja nekretnine. Mogu je koristiti svi koji se projektom bave, od investitora, projektanta, nadzornog inženjera, voditelja gradilišta ili upravitelja objekta – bez obzira na veličinu zgrade i volumen investicije.

PlanRadar tvrtkama svih veličina donosi rasterećenje i uštedu vremena, živaca i novaca. Većina radi s PlanRadarom svaki dan, baš zato jer se ovaj softver može jednostavno i brzo integrirati u uhodane radne procese, a 75 posto korisnika ocjenjuje PlanRadar kao dobru ili jako dobru investiciju.

Uz korisničku podršku na hrvatskom, ured u Zagrebu i rad na bazi digitalnih građevinskih nacrta u 2D i 3D, PlanRadar je alat koji nedvojbeno olakšava život svakom tko se njime odluči služiti, svejedno jesu li to građevinski stručnjaci, voditelji projekata, građevinski radnici, investitori ili upravitelji nekretnina. O kome god se radi, aplikaciju se može besplatno isprobati – u punom opsegu funkcija – na 30 dana.

New Report

Close