Troje od četvero Europljana se ne slaže da je u Europi prisutna najviša razina financijske uključenosti

Autor: Promo , 14. studeni 2017. u 09:04
Foto: Promo

Zaključci su otkrili da su financijsko i digitalno uključivanje povezani, a ispitanici vjeruju da su jednako bitni za društvo.

Manje od pola Europljana (49%) vjeruje da postoji visok stupanj financijske uključenosti u njihovoj državi. Zapravo, 78% se ne slaže s tvrdnjom da je u Europi prisutna najviša razina financijske uključenosti u svijetu. Slično kao i za digitalnu uključenost, samo četvrtina Europljana (24%) vjeruje da je njihova regija digitalno najviše uključena regija u svijetu, pokazalo je istraživanje o percepciji uključenosti u Europi kompanije Mastercard®.

Zaključci su otkrili da su financijsko i digitalno uključivanje povezani, a ispitanici vjeruju da su jednako bitni za društvo. Međutim, velika većina Europljana (83%) vjeruje da su muškarci ostvarili veći stupanj digitalne i financijske uključenosti nego žene.

Istovremeno, 88% ispitanika kaže da su jednake mogućnosti Europljana pristupa financijskim i digitalnim proizvodima, bez obzira na spol, važne za otvoreno i uključeno društvo, ali se samo 66% slaže da imaju jednak pristup. Ispitanici su većinom složni oko toga da nemogućnost pristupa financijskim ili digitalnim proizvodima izaziva frustraciju.

Ann Cairns, predsjednica za međunarodna tržišta u kompaniji Mastercard, komentirala je rezultate istraživanja. „Financijska i digitalna uključenost su same po sebi povezane. Ovi su elementi ključni za slobodan, pravedan i pun život, i Europljani se s tim slažu. Međutim, vjeruju da je značajan dio društva i dalje isključen unatoč tome što smo jedna od najrazvijenijih regija u svijetu pa je jasno da se mora raditi na prevladavanju problema s uključenosti. Tzv. 'money ceiling' postoji i predstavlja prepreku uključenosti te sprječava univerzalan pristup“, rekla je Ann Cairns.

U prosjeku 47% ispitanika vjeruje da bi pristup boljoj edukaciji o financijskim i digitalnim proizvodima pomogao povećanju stupnja uključenosti. Dvoje od troje ljudi (67%) vjeruje da je poboljšanje financijske uključenosti odgovornost nacionalnih vlada, a isti se zaključak odnosi i na digitalnu uključenost.

Ann Cairns je zaključila: „EU daje pravo svakom građaninu na osnovni tekući račun, a Svjetska banka i G20 su postavili cilj stvaranja univerzalnog financijskog pristupa do 2020. godine. Međutim, kad se u obzir uzme činjenica da samo oko četvrtine Europljana vjeruje da je u Europi prisutna najviša razina financijske i digitalne uključenosti u svijetu, a problem i dalje predstavlja uključenost s obzirom na spol, poboljšanje razine uključenosti diljem regije mora biti prioritet ako želimo postići uistinu otvoreno i uključeno društvo.“

New Report

Close