Poslovna 2021.
PROMO

Tradicija koja ulijeva povjerenje

Radnik d.d. Križevci ponosi se svojom tradicijom od 72 godine uspješnog poslovanja.

Promo
29. studeni 2020. u 22:01
Arhivska fotografija: Pixsell

U 2019. godini Radnik d.d. je ostvario rast prihoda od 11 % . a Grupa Radnik ostvarila je ukupni prihod za 2019. od 614 mil. od čega 93 % u Hrvatskoj, a 7 % u inozemstvu. Dijelom je to rezultat i brojnih organizacijskih pomaka i povećanja efikasnosti rada na gradilištima, investicijama u tržište kroz akviziciju manjih građevinskih poduzeća; Bistra d.o.o., Hidroing d.d., Vodogradnja d.d., te ove godine Hidroregulacija d.d.. Pored navedenih društava, u grupi posluje i Radnik-Plin d.o.o. kao distributer zemnog plina, te Radnik-Hvar d.o.o. kao projektno društvo za radove na otoku Hvaru.

Grupa Radnik zapošljava 740 radnika. Plaće radnika su ove godine značajno porasle, što je zajedno s ostalim mjerama omogućilo navedene pozitivne rezultate.

Knjiga ugovora za 2020. godinu bila je i prije pojave pandemije uzrokovane virusom Covid 19, dobrim dijelom popunjena, te se ne očekuje značajniji pad prihoda. Radnik d.d. je trenutno angažiran kao glavni izvođač radova na velikim investicijama u Hrvatskoj.

Pored domaćih gradilišta, kontinuirano izvodimo betonske i AB radove, tesarske i zidarske radove, za poslovne partnere širom SR Njemačke, s kapacitetima od 80 – 120 radnika, te na tom tržištu ostvaruje dobre poslovne rezultate.

Očekivanja za 2021. godinu uvjetuje više čimbenika. Pad potražnje za radovima na izgradnji ili rekonstrukciji objekata u turizmu je evidentan i to će negativno djelovati na tržište u narednoj godini. Unatoč optimizmu, dolazi do smanjenja privatnih investicija, a investicije putem javne nabave sporo se pokreću radi kompliciranih postupaka. Poslovni rizici su sve veći, posebno uslijed produživanja rokova za otklanjanje nedostataka u jamstvenom roku koji traju 10 i više godina, uz obvezu na predaju bankovne garancije, što će dugoročno blokirati značajna financijska sredstva. Povećani su troškovi na prilagodbu uvjeta rada u svim segmentima poslovanja, uslijed mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa. Znatni dio dobiti Društvo ulaže u kupnju srodnih poduzeća, te ulaže u osposobljavanje i stabilizaciju poslovanja istih. Da bi se preduhitrilo moguće probleme u poslovanju, potrebno je dalekovidno planiranje, a za planove i vizije nema dovoljno kvalitetnih javnih podataka. Priliku za održavanje zadovoljavajućeg obima poslovanja vidimo u najavljenim investicijama u javne objekte i infrastrukturu u Hrvatskoj, te unatoč spomenutim teškoćama, vjerujemo u mogućnost uspješnog poslovanja u 2021. godini.

New Report

Close