Svaka kap je važna

Autor: Promo , 10. srpanj 2020. u 11:50
FOTO: Promo

Voda se najviše troši za samu proizvodnju piva, ali je isto tako potrebna za uzgoj ječma i hmelja.

U pivarskoj industriji voda je ključan sastojak. Pivo se najvećim dijelom sastoji od vode – čak 95%, a za proizvodnju vrhunskog piva potrebna je voda iznimne kvalitete. Hrvatska nasreću, obiluje kvalitetnim izvorima vode. UNESCO-va istraživanja od prije par godina pokazala su da je Hrvatska po dostupnosti i bogatstvu vodnih izvora na petom mjestu u Europi, a na 42. mjestu po bogatstvu izvora voda.

No, to ne znači da se vodom treba razbacivati. Druga su, brojna istraživanja pokazala da će se potražnja za vodom globalno povećati za 55% do 2050. godine. 70% globalne potrošnje vode odlazi na poljoprivredu, a proizvodnja hrane trebala bi porasti za 69% do 2035. godine kako bi se nahranila čitava populacija. Računica oko toga koliko ćemo vode globalno trošiti u budućnosti je lako predvidiva, ali istovremeno i zastrašujuća.

Stoga, kompanije koje su veliki potrošači vode, prve trebaju odgovorno i održivo pristupati potrošnji.
Konkretno, voda se najviše troši za proizvodnju piva, ali je isto tako potrebna za uzgoj ječma i hmelja. HEINEKEN već niz godina vodi iznimnu brigu o potrošnji vode u čitavom procesu proizvodnje, uvodeći razne inovacije kako bi se količine smanjile.

FOTO: Promo

HEINEKENU Hrvatska je 2008. godine za proizvodnju jedne litre piva bilo potrebno 5 litara vode. Deset godina kasnije, ta je količina smanjena za čak 43%, a smanjuje se i dalje – otprilike 5% na godišnjoj razini. U pivovari u Karlovcu u rad je puštena nova linija za punjenje koja zahtjeva manje vode u proizvodnji te donosi poboljšanja u samom procesu. Zbog važnosti kvalitete vode, HEINEKEN na svim razinama usmjerava izuzetnu pažnju na pročišćavanje otpadnih voda. Danas obrađuju 96,5% otpadnih voda globalno, vraćajući ju sigurno u okoliš. Čak i nusprodukt pročišćavanja otpadnih voda – bioplin, koristi se u proizvodnji i u manjoj mjeri za grijanje te se tako energija u karlovačkoj tvornici ekonomično troši i dodatno se povećava udjel obnovljivih izvora. Kvaliteta otpadnih voda redovno se prati sukladno parametrima okolišne dozvole Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Sve je to tek jedan dio HEINEKENEOVE globalne strategije „Brewing a better world“, u kojem zaštita voda, unutar programa „Svaka kap je važna“ zauzima iznimno važan dio.

Vizija na kojoj se temelji HEINEKENOVA strategija uključuje maksimiziranje cirkulacije vode kroz korištenje, ponovnu uporabu, recikliranje i obradu 100% otpadne vode koju koriste, na globalnoj razini. Poslovanje temeljeno na načelima kvalitete, transparentnosti i održivosti te aktivne brige za okoliš primjer su za postavljanje strategije mnogim kompanijama diljem svijeta.

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close