Sajam EU fondova Osijek

Autor: Promo , 05. ožujak 2020. u 10:20
FOTO: PRESS

Osječko-baranjska županija i grad Osijek prepoznali su važnost EU fondova još od razdoblja pretpristupnih programa prije 10 godina, a županija je danas uspješno provela 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola prema Pozivu Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Ovog petka i subote u Osijeku će se održati Regionalni dani EU fondova, a osim panel diskusija i radionica gdje će stručnjaci podijeliti svoja znanja, priprema se i neformalnije druženje naziva Sajam EU fondova. Riječ je o događaju koji za cilj ima upoznati javnost s mogućnostima i dosadašnjim postignućima u korištenju fondova Europske unije , i to kroz primjere pozitivne prakse. Tako će se u Osijeku naći mnogi koji su uspješno savladali izazove i povukli europski novac, a riječ je o tvrtkama, OPG-ovima i mnogim drugim prepoznatljivim projektima. Događanje će se održati u subotu na Trgu Svetog Trojstva od 10 do 14 sati, a u sklopu izložbenog prostora, sudionici će također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode te čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu.

”Motivacija za korištenje sredstava EU fondova i rad na projektima proizlazi iz mogućnosti razvoja zajednice, upravo korištenjem bespovratne financijske potpore za stvaranje dodane vrijednosti i realizaciju projekata u svrhe unapređenja svih sektora kojima se bavi lokalna i regionalna zajednica”, rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije.

Osječko-baranjska županija i grad Osijek prepoznali su važnost EU fondova još od razdoblja pretpristupnih programa prije 10 godina, a županija je danas uspješno provela 19 projekata energetske obnove osnovnih i srednjih škola prema Pozivu Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. U tijeku je i realizacija 35 novih projekata energetske obnove zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice.

”Za sve potrebe koje zajednica ima resursi lokalnih i regionalnih proračuna su limitirani, a upravo pomoću EU sredstava se razvijaju dodatne mogućnosti zapošljavanja, izgradnje infrastrukture, poticanje investicija u gospodarstvu, uvođenje novih tehnologija, poticanje održivog i zelenog rasta kao i ulaganjima socijalne usluge i time se izravno utječe na poboljšanje standarda i kvalitete života građana i upravo su to koristi koje imamo realizirajući ove vrijedne projekte. Osječko-baranjska županija kao institucija samostalno trenutno provodi oko sedamdeset EU projekata vrijednosti oko 250 milijuna kuna u svim sektorima za koje je nadležna, a većinom su to investicijski projekti”, dodala je Nataša Tramišak.

Kultura povlačenja sredstava postala je okosnica njihova razvoja, a europski novac povlače svi od OPG-ova do lokalnih tvrtki. Kao pozitivan primjer te kulture, koji će se ujedno i predstaviti na Sajmu EU fondova u Osijeku, možemo istaknuti OPG Blašković koji se bavi ekološkom proizvodnjom aronije.

Kako ističu s OPG-a, do sada su prošli na mjerama ruralnog razvoja za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, a kasnije su uspješno povukli sredstva i za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti. U njihovom slučaju, riječ je o uređivanju soba za seoski turizam.

Sredstvima iz EU fondova svaki cilj se čini bliži, a kvaliteta života može rapidno porasti. Upravo u tom smjeru pristupio je Gradski prijevoz putnika d.o.o. iz Osijeka, a njihov projekt koji će predstaviti na Sajmu EU fondova, iako još uvijek u realizaciji, za cilj ima povećanje broja korisnika gradskog prijevoza što će doprinijeti daljnjem razvoju grada te poboljšanju standarda života građana Osijeka. Kako objašnjavaju, osnovna svrha projekta je obnova infrastrukture kao prethodne faze pripreme za nabavku niskopodnih vozila – tramvaja čime će se podići razina usluge javnog gradskog prijevoza u Osijeku na viši standard u odnosu na sadašnju situaciju što bi trebalo imati za krajnju posljedicu veći broj korisnika i smanjenje emisije CO2.

Da bi stvari na kraju funkcionirale potrebna je i razvijena mreža podrške javnopravnim tijelima na području županije. Javnoj ustanovi županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije EU fondovi pomogli su da na pravovremen način obavlja svoju ulogu. Tako se mogu pohvaliti informiranom javnosti o mogućnostima i provedbi EU fondova i osiguranom potporom jačanju kapaciteta javnopravnim tijelima na području Osječko-baranjske županije.

Između ostalog, ojačani su i kapaciteti samog regionalnog koordinatora za pružanje podrške javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata.

New Report

Close