Pozivni natječaj za nove partnere mreže EUROPE DIRECT  

Autor: Promo , 02. rujan 2020. u 09:00
Foto: Lukasz Kobus

Postanite partner u provođenju komunikacijskog plana EU-a s bespovratnom godišnjom potporom od 30 400 eura.

Koji su prioriteti Europske unije i što oni donose građanima u lokalnim zajednicama ili poslovanju tvrtki samo su neka od najvažnijih pitanja koja građane stalno iznova zanimaju, a odgovore uvijek mogu doznati u svojoj neposrednoj blizini – u centrima mreže Europe Direct. Europe Direct u Hrvatskoj dio je sveeuropske mreže koja obuhvaća oko 440 središta u 28 država koji približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a.  

Tom mrežom upravlja Europska komisija, ali svaki od centara vode lokalni partneri u hrvatskim gradovima. Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj stoga poziva zainteresirane partnere da se prijave na poziv za potpisivanje novog petogodišnjeg sporazuma i provođenje komunikacijskog plana EU-a s bespovratnom godišnjom potporom od 30 400 eura.  

Na poziv se mogu odazvati javna tijela, kao što su općine ili druge razine lokalne i regionalne vlasti, tijela privatnog sektora koja pružaju javne usluge te savezi, neprofitne organizacije, socijalni partneri i ustanove za obrazovanje ili stručno usavršavanje. U Hrvatskoj je trenutačno deset centara Europe Direct, a novi poziv usmjeren je na otvaranje nove generacije centara za iduće razdoblje, od 2021. do 2025. godine.  

Uz to što su na raspolaganju za mnogobrojne informacije, centri Europe Direct svojim aktivnostima građanima omogućuju aktivno sudjelovanje u europskom demokratskom procesu radi donošenja utemeljenih odluka o budućnosti EU-a.  

Rok za podnošenje prijava je 15. listopada 2020., a sve informacije o pozivu dostupne su na internetskoj stranici Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj 

Mreža Europe Direct u svim državama članicama 

„Uspostava mreže Europe Direct ključna je u približavanju Europske unije i njezinih prioriteta lokalnim zajednicama. U 2021. godini naglasak će biti na strategijama Zeleni europski plan i Europa spremna za digitalno doba. Znamo da su klimatske promjene prijetnja opstanku svih nas te kako digitalna tehnologija mijenja živote ljudi. Upravo centri Europe Direct te teme mogu još više približiti građanima, kako bismo postigli zajednički stav i proveli učinkovite akcije“, naglasio je Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. 

Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Europska komisija još je 2005. godine prepoznala važnost informiranja i uključivanja građana na lokalnoj razini u članicama Europske unije. Tada je nastala i inicijativa Europe Direct. Postojeća mreža Europe Direct obuhvaća oko 440 središta u svim državama članicama EU-a, a prilog njezinu širenju je i najnoviji poziv za odabir partnera koji će voditi mrežu Europe Direct od 2021. do 2025. godine. 

New Report

Close