Osiguranje potraživanja rješenje za neplaćanje kupaca

Autor: Promo , 24. svibanj 2017. u 09:27
Foto: Thinkstock

Uz uspostavljen dugoročni poslovni odnos između Hrvatskog kreditnog osiguranja i osiguranika, polica osiguranja potraživanja postaje najmudrija investicija osiguranika u cilju zaštite dobiti, novčanih tokova i kapitala.

U svijetlu rastućih poslovnih neizvjesnosti, koji karakteriziraju rast nelikvidnosti i stečajeva poduzeća te nužnost ostvarivanja rasta prodaje kroz pronalazak novih kupaca i tržišta, poduzetnici moraju više nego ikad biti oprezni u upravljanju potraživanjima.

Kada vam kupac prestane plaćati, a to se događa čak i kod kupaca s kojima imate višegodišnju dobru suradnju, usluga osiguranja te podrška vašeg osiguravatelja će znatno minimizirati rizike neplaćanja.

Hrvatsko kreditno osiguranje d.d. je društvo specijalizirano za osiguranje potraživanje te pruža učinkovitu podršku kod osiguranja domaćih i izvoznih potraživanja između poslovnih subjekata. Osiguranje potraživanja kod prodaje roba i usluga štiti poslovne subjekte od rizika neplaćanja kupaca bilo iz razloga predstečaja, stečaja ili pretjeranog kašnjenja kupca s plaćanjem (komercijalni rizici). Pored komercijalnih rizika, za određene zemlje (koje nisu članice EU i OECD-a) mogu se osigurati i politički rizici (npr. rat u zemlji kupca, zabrana transfera valute iz zemlje kupca te slične mjere vlada koje mogu utjecati na neplaćanje).

Osiguranje potraživanja neizostavan je instrument uspješnosti poslovanja,koji predstavlja drugi par objektivnih očiju prilikom odobravanja odgode plaćanja, kao i sustav ranog upozorenja kada kreditna sposobnost kupaca počinje padati, pa se tako na učinkovit i pravovremen način može upravljati izloženošću.

Na kraju, ako se dogodi neočekivani gubitak uslijed neplaćanja kupaca, osiguranje isplaćuje naknadu štete, štiteći na taj način prihode osiguranika.

Uz uspostavljen dugoročni poslovni odnos između Hrvatskog kreditnog osiguranja i osiguranika, polica osiguranja potraživanja postaje najmudrija investicija osiguranika u cilju zaštite dobiti, novčanih tokova i kapitala.

Tko su uobičajeni korisnici polica osiguranja potraživanja?

Korisnici police osiguranja potraživanja mogu postati svi poslovni subjekti koji prodaju robe i usluge uz odgodu plaćanja, bez obzira na njihovu gospodarsku djelatnost i veličinu.

Koja su potraživanja osigurljiva?

Osiguravaju se potraživanja čiji su rokovi dospijeća plaćanja, u pravilu do jedne godine. iznimno do 2 godine, kada je riječ o osiguranju pojedinačnih projekata

Preporučljivo je osiguranje cjelokupnog prometa jer se tada ostvaruju najbolji učinici i razmjer između cijene osiguranja i disperzije rizika. Moguće je osigurati i samo ključne kupce, ili pojedina tržišta ili samo pojedine kupce.

Zašto bi poslovni subjekti trebali osigurati svoja potraživanja od prodaje roba i usluga?

U prosjeku potraživanja čine oko 50% imovine nekog poslovnog subjekta, a kod nekih je poslovnih subjekata taj postotak i viši. Poslovnim subjektima vrlo je teško predvidjeti koji će njihov kupac prestati s plaćanjem svojih obveza. Oko 50% od svih neplaćanja odnosi se na neplaćanje kupaca s kojima je do trenutka neplaćanja postojala uspostavljena dugogodišnja stabilna suradnja.

Koje su prednosti koje donosi osiguranje potraživanja od prodaje roba i usluga?

Osiguranje potraživanja doprinosi boljem upravljanju rizicima i zaštiti od potencijalnih gubitaka, bolju analizu i poznavanje kupaca, bolje mogućnosti financiranja zbog poboljšanog rizika uslijed osiguranih potraživanja, smanjenje rezervacija za nenaplativa potraživanja, lakšoj naplati potraživanja u slučaju neplaćanja kupaca, boljoj likvidnosti.

Osigurava se najviše do 90% iznosa potraživanja. Neosigurani iznos potraživanja predstavlja vlastiti udio osiguranika u šteti.

Koji su troškovi osiguranja?

Troškove osiguranja čine:

  • jednokratna godišnja naknada za procjenu rizika koja se plaća po osiguranom kupcu,

  • premija osiguranja, koja se izražava u postotku u odnosu na osigurani prijavljeni promet.

Visina premijske stope ovisi o rokovima naplate od kupaca, vrijednosti godišnje prodaje, riziku portfelja kupaca, podacima o upravljanju naplatom potraživanja osiguranika.

Izuzetno je bitno da gospodarstvenici shvate da su i potraživanja imovina njihovog društva te je, kao i ostale oblike imovine, i njih poslovno razumno osigurati te to promatrati kao investiciju, a ne samo trošak, posebno imajući u vidu značajne dodane vrijednosti koje im osiguranje potraživanja pruža.

New Report

Close