Najviše kapitalnih ulaganja u zdravstvo

Autor: Promo , 30. lipanj 2020. u 22:00
Moderna i suvremeno opremljena Medicinska škola u Puli

Investicije u nove školske i zdravstvene ustanove te nabavu dijagnostičko-terapijske i medicinske opreme vrijedne su gotovo 150 milijuna kuna.

Na mjestu nekadašnje Medicinske škole u Puli započela je gradnja nove, veće škole koja će umjesto dosadašnjih 270, primati do 500 učenika.

Na površini čak osam puta većoj od bivše škole, moderan i suvremeno opremljen novosagrađeni objekt stvorit će prostorne uvjete i za nove nastavne programe, kao što je dentalni asistent, farmaceutski tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar i sanitarni tehničar. Ova investicija, koju sufinanciraju Istarska županija i Grad Pula, vrijedna je 56 milijuna kuna.

“Istarska županija kontinuirano ulaže u obrazovanje, a od posebnog značaja su one investicije koje prate potrebe tržišta rada. A kao što znamo, nedostatak liječničkog kadra i medicinskog osoblja je danas gorući problem ne samo lokalno, već i na razini cijele države. Stoga će izgradnja Medicinske škole imati i pozitivne učinke za istarsko zdravstvo”, ističe zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin.

Iskorišten proračunski višak

Unatoč posljedicama koje će korona kriza ostaviti na gospodarstvo, Primorsko-goranska županija uspjela je proračunskom viškom iz prošle godine amortizirati pad proračunskih prihoda.

“Nastavljamo sa svim započetim kapitalnim projektima, osigurali smo nešto veća sredstva pomoći malom i srednjem gospodarstvu te zdravstvenim ustanovama. Neće se smanjiti niti sredstva za socijalu, kulturne i sportske programe, udruga građana. Županija je iz 2019. prenijela ukupno 30,3 milijuna kuna, od čega, nakon umanjenja za prijenos namjenskog viška po posebnim propisima i ugovorima, “čisti” višak iznosi 17,4 milijuna kuna”, rekao je župan Zlatko Komadina.

56

milijuna kuna vrijedna je investicija u novi objekt Medicinske škole u Puli

Dodao je i da kapitalni županijski projekti idu dalje, a najveći su u zdravstvu i školstvu. To je projekt obnove posljednjih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, u tijeku je i treća faza rekonstrukcije i uređenja Lječilišnog centra Veli Lošinj, zatim izgradnja novog Doma zdravlja u Novom Vinodolskom.

Riječ je o investicijama teškim preko 45 milijuna kuna. Najveći aktualni projekt u školstvu je rekonstrukcija i dogradnja osnovne škole “Jelenje Dražice” i gradnja sportske dvorane, vrijedan gotovo 40 milijuna kuna.

Poboljšanje zdravstvene zaštite

Zahvaljujući projektu “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini u Ličko-senjskoj županiji” poboljšat će se pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti na primarnoj razini i to nabavom opreme te manjim infrastrukturnim ulaganjima.

Tako će se smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite u bolnice i to za 5% jer će se na razini primarne zaštite omogućiti više dijagnostičkih i terapeutskih postupaka.

Konkretnije, ovim projektom, vrijednim više od 4 milijuna kuna, realizirat će se nabava dijagnostičko-terapijske i medicinske opreme, te provesti infrastrukturni radovi u Domu zdravlja Otočac te Domu zdravlja Korenica, Ambulanta Donji Lapac.

New Report

Close