TOP 505 kompanija
Promo

Izlazak na strano tržište: Kako umanjiti rizik i iskoristiti priliku 

Gospodarska diplomacija pomaže jačanju našega izvoza, ali i privlačenju stranih investicija u Hrvatsku
Promo
30. rujan 2020. u 07:03
FOTO: Pixabay

Prema istraživanjima HGK, čak 72 posto hrvatskih tvrtki istaknulo je svoja visoka očekivanja od gospodarske diplomacije u smislu direktne pomoći trgovačkog atašea koji je fizički prisutan na ciljanom tržištu. 

Na tržištima Europske unije prvenstveno ima ulogu povezivanja s potencijalnim partnerima, umrežavanja i detektiranja novih poslovnih prilika. Na tržištima izvan EU ključna je potpora pred institucijama i rješavanje administrativnih barijera u poslovanju. No, uloga gospodarske diplomacije nije samo omogućavanje ulaska, već trajna potpora i rješavanje otvorenih pitanja i barijera koje se mogu javiti i nakon što se neka tvrtka pozicionirala na tržištu. 

Poznavanjem prilika na specifičnom tržištu tvrtke članice HGK mogu doći do relevantnih informacija od provjerenih izvora, čime se minimizira rizik i omogućuje sigurna i nesmetana trgovina. 

Usluge HGK na raspolaganju tvrtkama: 

Organizacija delegacija i nastupa na sajmovima
Odlazne i dolaze gospodarske delegacije omogućuju izravne kontakte s inozemnim tvrtkama i uvid u konkretne poslovne ponude za suradnju. HGK je samo u 2019. organizirala 114 delegacija u kojoj je sudjelovalo više od 1600 tvrtki. Gospodarska diplomacija uključuje i organizaciju i sufinanciranje zajedničkih nastupa hrvatskih tvrtki na inozemnim sajmovima kako bi im se omogućilo predstavljanje njihovih proizvoda i pronalaženje novih kupaca u inozemstvu. U 2019. organiziran je nastup hrvatskih tvrtki na više od 150 sajmova na kojima je sudjelovalo više od 2800 tvrtki. 

GO Global, GO Virtual
Zbog ograničene mogućnosti susreta gospodarstvenika tijekom epidemije, ovim projektom HGK omogućuje virtualno povezivanje tvrtki iz Hrvatske i stranih zemalja, tj. kontakt s potencijalnim inozemnim partnerima i održavanje direktnih online poslovnih sastanaka. 

Poduzetnik izvoznik
HGK tvrtkama pruža individualizirane prijedloge potencijalnih partnera s kontakt podacima u zemljama od njihovog interesa, uz informacije, analitičke prikaze gospodarsko-političke situacije na pojedinom inozemnom tržištu i informacije o zakonskom okviru poslovanja (radno pravo, procedure, carinski režim i dr.). 

Invest in Croatia
Promotivni web servis namijenjen je stranim investitorima, s podacima o uvjetima financiranja u Hrvatskoj, prednostima, potencijalima, legislativi i drugim korisnim informacijama. Uključuje i Katalog investicijskih projekata, bazu podataka investicijskih projekata prikupljenih kroz nacionalnu mrežu županijskih gospodarskih komora koja pruža mogućnost pretraživanja na hrvatskom i engleskom jeziku, prema županijama, sektoru gospodarstva i nazivu projekta. 

Predstavništva HGK 

Podrška hrvatskim izvoznicima provodi se i kroz rad predstavništava HGK u inozemstvu čiji djelatnici samim prisustvom na terenu omogućuju rješavanje konkretnih problema hrvatskih tvrtki. Trenutno HGK ima otvorena predstavništva u BruxellesuMoskviŠangajuBeograduSarajevu i Mostaru. 

Sporazum s mrežom njemačkih komora
Prema Sporazuma HGK o suradnji s Udruženjem njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i Njemačko-hrvatskom industrijskom i trgovinskom komorom (AHK) hrvatske tvrtke u inozemstvu na tržištima gdje HGK nema svoja predstavništva mogu koristiti usluge njemačkih vanjskotrgovinskih komora pod jednakim uvjetima kao i njemačke tvrtke. Riječ je o više od 140 lokacija u 92 države. 

Tvrtkama članicama HGK na raspolaganju su i mnoge druge usluge za pomoć u internacionalizaciji njihova poslovanja, poput pomoći pri otvaranju tvrtke i predstavništva, kod rješavanja administrativnih pitanja ili kod ishođenja potrebne dokumentacije, kao i savjetodavne aktivnosti oko korištenja fondova EU kroz koje HGK usmjerava gospodarstvenike prema odgovarajućim izvorima financiranja iz EU fondova i programa Unije. 

New Report

Close